„Peale harjutusi valmistan endale väikese hommikusöögi, mis on väga lihtne: veega keedetud herkulapuder, mille peale panen seesamiseemnete ja purustatud pähklite segu, lisan külmast võetud värsked metsamustikad. Ja kui tunnen, et tahaks midagi magusat, siis panen pudru peale sutsu moosi ka, mida olen sügiseti ikka usinasti keetnud. Mõnikord võtan veel muna ja singileivakese sinna juurde. Ja paar viilu kurki – kevadel kohe kui on võimalus, teen värsket päeva-paari vanust hapukurki. Ja see ongi minu hommikurutiin,“ räägib Anne oma argihommikutest.

„Tööle lähen vahel jala, läbi vanalinna või üle Toompea võtab see pool tundi, aga kui ilm on halb, siis lähen ikkagi bussiga. Kontorisse jõudes teen endale esimese asjana hea kohvimasinaga meelepärase kohvi, see paneb mõtte käima. Ja siis lihtsalt hakkan oma asju ajama. Meil Jazzkaare tiimis ei kesta tööpäev kell 10-17, vaid niikaua kui on vaja, selline on lihtsalt meie töö iseloom. Vahel vastan meilidele ka kell kümme õhtul – lihtsalt nii on vaja teha kui on festivalihooaeg, sest mõne asjaga on väga kiire,“ tõdeb ta.

Anne Ermi üks tervise alustalasid on see, et ta käib võimalusel jala. Ehkki oma sõnul paneks ta endale liikumise eest hindeks 3+, siis tegelikult on ta vägagi aktiivne: lisaks igahommikusele võimlemisele liigub ta enamasti mööda pealinna ringi jala kõndides. Aktiivne ja liikuv eluviis on talle omane juba väiksest peale: „Lapsepõlves tegin sporti, nagu kõik tol ajal. Mängisin tennist, tegelesin riistvõimlemisega, käisin balletitundides, mängisin malet, talvel uisutasin, lisaks akadeemiline sõudmine ja kergejõustik. Muusikakooli aegadel käisime palju matkamas, mis oli väga eksootiline ja tore, selle üks eestvedajaid oli Aarne Vahuri, ansambli Collage muusikaline juht.“ Rahvusringhäälingu juhatuse poolt Annele kunagi sünnipäevaks kingitud jalgrattaga sõidab ta peamiselt Vormsis, ka Pärnus endises emakodu keldris seisab jalgratas, mida ta vahel kasutab, aga Tallinna liikluses ei julge ta rattaga sõita.

Küsimusele, et kuidas ta end maandab ja laeb, vastab Anne: „Paljud inimesed maandavad end hommikul või õhtul jooksmisega. Mulle tundub, et mina maandan ennast kontsertidel käimisega. See on minu jaoks tavaline, et pärast tööd lähen kontserdile, sümfoonia- või džässikontserdil õnnestub peas keerlevatest töö- ja argimõtetest end välja lülitada. Ja väga hästi sobib mulle kui ilm on selline, et saan pärast kontserti jala koju minna! Mõtete maandamine on mulle veidi raske, sest tihtipeale kerivad need öösel ja unes ikka peas,“ tõdeb Anne ning lisab, et hea oleks õhtuti veidi varem magama minna, sest unearstid on soovitanud, et uni enne südaööd on palju rohkem väärt kui hommikupoolne uni. Niisiis tuleb valida, kas hea kontserdielamus või uni. Mõlemat korraga ei saa. Ja kui ikka terviseprobleem on, siis tuleb arsti juurde minna ja ka ise probleemiga tegeleda.

Anne Ermi poolt ellu kutsutud ja kõrgelt hinnatud 35. Tallinna Rahvusvaheline Festival Jazzkaar toimub 21.–28. aprillini 2024 üle Eesti – Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus, Tartus, Pärnus, Viljandis, Türil.

*

Anne Erm on väljapaistev põlvkondade vahelise kultuurisilla ehitaja ja eesti džässi grand old lady – tema loodud ja juhitud festival Jazzkaar toimub tänavu juba 35. korda ja on rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud bränd ning Eesti kultuuri üks visiitkaarte. Muusikamaastiku arendamise eest on Anne Ermi tööd tunnustatud mitmete mainekate auhindadega: Prantsuse Kunstide ja Kirjanduse ordeniga kaasneb rüütliseisus, Kuldmikrofoniga on pärjatud raadiotööd, lisaks Valgetähe IV klassi teenetemärk, Tallinna teenetemärk, Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali preemiad, Eesti Muusikanõukogu muusikapreemia, Riiklik kultuuri elutööpreemia. Ta on olnud Eesti Jazziliidu juhatuses. Muusikasõbrad teavad teda ansamblist Collage ning muidugi tema raadiosaadetest „Kerge muusika ABC“, „Uusi heliplaate“, „Õhtujazz“ jpt, tema sulest on ilmunud arvukalt artikleid ning raamat „Polkast rokini: tänapäeva eesti levimuusika panoraam“. 

Ajakirja Eesti Naine podcastis „Iga naine on lugu“ tuleb lisaks muusikale juttu ka tema abikaasast Wormsi ennust, emaks ja vanaemaks olemisest, nooruslikkusest ja ajaga kaasas käimisest, joogast, luulest ja muustki.

Marcella Bali tooted leiad marcella.ee e-poest. Sooduskoodiga „Naine10“ on tooted Sinule 10% soodsamad!

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid