34 aastat arstina töötanud Kristi Kallas (72) on ainus naine Eestis, kes on olnud nii peaministri abikaasa kui ka peaministri ema. Peale praeguse koroonahäda on ta näinud lähedalt veel üht epideemiat, kui 1972. aastal haigestus grippi veerand Eestis elanikkonnast ja temal viimase kursuse tudengina tuli teha päevas 30-40 koduvisiiti.

„Siimu karjääri suhtusin rahulikult, aga Kaja on ikkagi minu laps, kuigi juba 43, väike ja kõhnake,“ tunnistab Kristi, kes enne tütre teleesinemisi viskab keele alla paar palderjanitabletti.

Sellest, kuidas Kristi pooleaastase beebina perega Siberisse saadeti, mis oleks peaaegu ta elu maksma läinud, ning sealsest naabripoisist Jukust, keda ta 70 aastat hiljem Eestis kohtas, loe meie kaaneloost!

Külas Antti Kammistel

Mitmekülgne muusik räägib oma enam kui sajandipikkuse ajalooga kodus, kuidas ehitada, kokata, kasse kantseldada ja ikka ka lavale minekust unistada. „Ega ma nüüd päris sõrmega seina sisse auku ei puuri, aga lausa siidinäpp ka ei ole,“ muheleb mees, kelle siseviimistluse ja mööbli putitamise oskused on pärit lapsepõlvest, mil meisterdati isaga koos.

Kalevipojad ei jõua koju!

“Praegune olukord tekitab hirmu, sest kogu koormus on minu peal,” kirjeldab kolme lapse ema Lembi. “Videokõned ei toida, lähedust läbi ekraani edasi ei anna,“ kurdab kahe lapse ema Anneliis. Oma raskustest ajal, kui üle lahe töötavad mehed on võõrsil lõksus, räägivad noored pereemad.

Mida tunnevad aga mehed, kes koju ei pääse?

Indrek: “Vahepeal tuleb ikka väga suur tülpimus peale!“ Ta pelgab, et äkki leiab armsam vahepeal Eestis kellegi teise.

Kui iha on erinev

Öeldakse, et seks on liim, mis suhet koos hoiab. Aga mida teha, kui üks osapool on seksisoovi kaotanud?

Hädaolukordi lahkab ja nõu annab seksuaalterapeut Mare Pruks. Praktilise poole pealt jagab nippe staažikas erootikapoe müüja Pille.

Vaprad ja ilusad NAISJUHID

Häirekeskuse peadirektor Kätlin Alvela (44) ütleb, et temal tabuteemasid pole. Ta lahkus 16aastaselt vägivaldsest kodust, jäi 17aastaselt lapseootele ja lõpetas koolid kahe poja emana. Töötades noorsoopolitseinikuna põles Kätlin esmakordselt läbi, teine ohukoht saabus eelmisel kevadel – eriolukorra puhkedes tõusis Häirekeskuse töökoormus kahekordseks. Ausas usutluses Eesti Naisele ütleb Kätlin: „12aastaselt olin ülekaaluline ja pärit keerulisest kodust – ja nagu röövik, peitsin end kookonisse. Tähtis on teada, et kookonist tuleb välja liblikas!“

Soome kroonimata kuninganna Kirsti Paakkanen (92) tõstis põhjanaabrite kultusbrändi Marimekko moemaailma tippu. Kuidas see tal õnnestus? Plikapõlves lihapoes töötanud neiu julges unistada suurelt ja julges ka riskida! Soomlaste grand dame´ist räägivad Anu Saagim, kes on temaga kohtunud, ja aastaid siinmail meediatööd teinud Marjo Näkki.

Mis on naisjuhtide eelised meeste ees? Mis on meeste tugevad küljed, millest naised saaksid õppida? Nõu annab staažikas naisjuht ja nüüdne juhtimistreener Merle Viirmaa.

Räägime ärevusest

„Ainus, mida peame kartma, on hirm ise,“ ütleb Mihkel Raud oma kolumnis, kus ta tunnistab, kuidas ta on elu jooksul pidanud toime tulema paanikahoogudega.

Räägime ärevusest seekord pikemalt: kuidas lähenev hirm endast märku annab ja mida ette võtta, et ärevushooge leevendada?

… Heaks tööriistaks ärevuse seljatamisel võib olla muusika. Intervjuus muusikaterapeut Dali Kasega selgub, et inimestel, kes laulavad koos kooris, ühtlustub hingamine ja südamerütm. Järelikult on helidel imetabane võime! Vajadusel saame muusika abil ergutada või rahustada meeli, tuua mälusoppidest esile meeldivaid mälestusi ja turvalisi tundeid. „Helidele häälestumine aitab häälestuda iseendale,“ kinnitab terapeut.

„Unenägudes lendan ma kõrgelt,“

muheleb kunstnik Aivar Juhanson, kelle käe all on valminud sadu šarže Eesti kuulsatest inimestest. Peale pintsli keerutab mees oma preisi vuntse. „Keegi kunagi küsis, kas ma öösel vuntsikeeramise tange ka kasutan,“ räägib Aivar. „Ei-ei-ei! Seda ma ei tee. Ma krutin oma vuntsi pöidla ja nimetissõrme vahel. Lihtne ja tõhus.“

Vihmametsikul Borneol


„Kui sa ei suuda kuidagi vastu panna orangutanide, ninaahvide ja vihmametsade ürgsele kutsele, tuleb varem või hiljem minna Borneo saarele,“ väidab autor ja kutsub koos endaga avastama džunglit, krokodillidest kubisevat jõge ja vaiadel asuvaid külakesi, kus põliselanikud pajatavad lahkelt, kuidas krokodill nende sugulase nahka pistis.

Breketid ja kaped: kunagi pole hilja!

Oma kogemusest räägib Liina Pulges (41), kes on elu jooksul omal nahal ära proovinud neli hammaste reastamise moodust. Ta julgustab täiskasvanunagi ilusa naeratuse nimel klambrid suhu panema. „Kena tulemus juba paistab!“ naeratab ta hiljuti võetud fotol.

Sääred vilkuma, musid marjaseks!


MOOD: Kui väikesed tüdrukud proovivad ema kingi, siis suured poisid panevad ema kapist pihta pintsaku... ja vastupidi. Anname nõu, kuidas kanda retuuse ja millised vööd teevad taljele teene.

ILU: Laotame teie ette Eesti iluproffide sellesuvised naha-, juukse- ja meiginipid. Milline suvelõhn endale valida, et igast päevast võiks saada elu kõrghetk?

Meri ja lilled

Meie mainumbris kutsub Lia Virkus meid merelistele maitserännakutele. Marineeritud beebikaheksajalad, sinimerekarbid veinikastmes, hiidkrevetid tšilli ja küüslauguga… Kokka kodus ja naudi Vahemere hõrke maitseid!

Aiarubriigis soovitab Eva Luigas viite vahvat suvelillesorti, mida külvata otse peenrasse – elu olgu mugav ja kaunis.