Praegusel ajal pole enam probleemiks vahendite puudus, küll aga see, et kaubakülluses on raske orienteeruda. Juuksur oletab, et küllap just sel põhjusel kasutatakse juuste eest hoolitsemisel sageli valesid vahendeid või hooldamisvõtteid. 

Anneli Paat toob ära tüüpilised vead: juuksehooldusvahendid on juhuslikud, lõikust ja lokki tehakse mõtlematult ja toonimiseks valitakse vale toon või värvitüüp. Juuksur oskaks siin kindlasti igaühele sobivat toodet soovitada ja nõustada – salongiskäikude vahepeal saaks inimene ise oma juustega hakkama. 

Anneli Paat kinnitab, et juuksurisalongis käib nii noori kui ka küpsemas eas daame ja härrasid. Ta tunnistab, et ei jaga suhtumist, nagu tuleks Eesti pensioniealistele inimestele nimelt odavat kraami pakkuda. „Mul on kliente, keda see on lausa puudutanud: miks te mulle seda kõige odavamat pakute – olen eluaeg tööd teinud ja tahan endale just nimelt parimat lubada!“

1. samm: lõikus ja lokid

Paljudele daamidele tähendab juuksuriskäik seda, et iga mõne kuu järel minnakse salongi ja lastakse teha keemilised lokid. Kõige tavalisem põhjendus on, et siis ei vaju juuksed mütsi all väga lidusse. Anneli Paat märgib, et ainuüksi kiharate kohevamaks ajamisest siiski kenaks väljanägemiseks ei piisa – pärast pesu on peadligi hoidvad juuksed asendunud lihtsalt puudlifrisuuriga. Efekt on niisiis kahtlasevõitu. 

Anneli Paat märgib, et juuksur ei piirdu kunagi vaid keemiliste lokkidega, vaid teeb alati ka rullisoengu. Püsiva kauni tulemuse nimel tuleks samamoodi talitada ka kodus: rullid tuleks pähe keerata iga kord pärast juustepesu. 

Juuksur arvab: „Kui pärast pesu soengut pähe teha pole aega või viitsimist, siis oleks vast mõistlikum üldse lokkidest loobuda ja piirduda vaid lõikusega – see mõjub igal juhul kenamini.“

2. samm: juuste pesemine

Anneli Paat märgib, et vanemaealisel on soengut hooldada mõnevõrra lihtsamgi kui noorel. Põhjus on lihtne: juuksed ei lähe enam kiiresti rasuseks. „Kui mõelda lastele, siis enne puberteeti 10. eluaastani neil pea eriti ruttu rasvaseks ei lähe, ja pärast menopausi on samamoodi: juuksed on kuivad ega nõua enam pesu iga paari päeva järel. Aitab, kui seda teha kord nädalas.“ 

Juuksuri sõnul kaasnevad peanaha kuivemaks muutumisega siiski ka probleemid: talvel ja sügisel võib nahk muutuda sügelevaks ja ketendavaks. Siin tulevad appi juukseravitooted, mis muudavad peanaha taas pehmeks ja juuksed terveks ning läikivaks. Sobivat hooldust pakuvad kõik salongid ja seal osatakse ravitooteidki soovitada. Tähtis on ka õiged pesemisvahendid valida: nimelt tuleb šampoon valida mitte juuksetüübi, vaid peanaha rasususe järgi, palsam aga juukseotste järgi. Erandiks on tundlik peanahk – sel juhul tuleks valida tundlikule peanahale mõeldud palsam.

3. samm: sobiv värv

Anneli Paat leiab, et ühtlaselt hall juus on kandjale ikka ehteks – seda värvi alla peita pole iseenesest mingit põhjust. Teine lugu on siis, kui juus on hall vaid laiguti.
Kas värvida või mitte, jäägu ikka igaühe enda otsustada, kuid juuksur soovitab seejuures jääda võimalikult naturaalsete ja pehmete värvitoonide juurde.

„Omaenda tegelikust juuksetoonist võiks see erineda vaid tooni või paar – sellisel juhul on värvimise efekt lihtsalt ühtlasem toon ja kaunim läige. On vaid väga üksikuid vanemaid inimesi, kellele sobib loomulikust toonist väga erinev värv. Enamik inimesi siiski ei kanna seda lihtsalt välja ja koos kahvatu näojumega tekib niimoodi ehmatav kontrast.“

Sobiva värvitooni leidmisel tuleks otsustada värvipakil oleva numeratsiooni põhjal. „Tihti valitakse vale värvitoon näiteks põhjusel, et karbile on kirjutatud „helepruun“ või et karbil oleva modelli juuksetoon meeldib. Tegelikku tulemust on sel juhul üsna raske ära arvata.“ 

Anneli Paat kummutab veel ühe eksiarvamuse: paljud usuvad, et kui värvi hoida peas lühemat aega kui pakil kirjas, siis tuleb heledam toon. „Tegelikult mõjuaja tõttu värvitoon ei muutu.“

*****************
Juuksevärvide tüübid

Tooniv värv – lisab juustele läiget ja võimaldab pisut tooni muuta. Värv ei sisalda ammoniaaki ega vesinikku ning kulub maha 5–6 pesukorraga.
Kergvärv – selle abil saab juuste värvi muuta paari tooni võrra. Ei sisalda ammoniaaki. Värvipigmendid kinnituvad juuksesoomuste alla, värv kulub juustest ära 4–6 nädalaga ja järelkasvu ühtlustada pole vaja.
Püsivärv – katab hallid juuksed täielikult, sisaldab värvipigmente, ammoniaaki ja vesinikülihapendit. Mõjutab juuste loomulikku pigmenti, mistõttu värvi tuleb ühtlustada iga 4–6 nädala järel.

Mida ütlevad numbrid värvipakendil?

Leia kaupluses sobiv värvitoon kas riiulil oleva juuksesalgu või värvikaardi järgi.
Tooni tähistatakse näiteks numbritega 7.31 või 731. Number 7 tähistab värvi tumedusastet (tumeblond), 3 kuldset tooni ja 1 külma nüanssi.

Elukiri