Kas pakimahlale on lisatud suhkrut, miks on kodune õunamahl pakimahlast hägusam ja kas pakimahlale on lisatud säilitusaineid?

 (1)

mahl
Foto: Andres Putting

Aura kummutas koostöös Tallinna Ülikooli laboriga levinumad mahlamüüdid. Nimelt korraldas Eesti joogitootja A. Le Coq Tallinna Ülikooli loodusteaduste laboris katsed, mille eesmärgiks oli välja selgitada, kas levinud mahlamüütidel on tõepõhi all.

Vastuse said küsimused, kas pakimahlale on lisatud suhkrut, miks on kodune õunamahl pakimahlast hägusam ja kas pakimahlale on lisatud säilitusaineid, et see nii kaua säilib. Katseid viis läbi TLÜ teadur Helen Poska.

1. müüt: Mahladesse on lisatud suhkrut.

Tegelikkus: Täismahl (100%) on oma olemuselt naturaalne ja säilitusaineteta ning sellele ei ole lubatud midagi lisada, ka mitte suhkrut.

2. müüt: Õige mahl peab olema hägune. Selge konsistentsiga pakimahlad ei ole naturaalsed.
Tegelikkus: Erinevalt kodusest mahlateost toimub tööstuslikus tootmises mahla filtreerimine, mille käigus eemaldatakse viljaliha. Enamik tarbijatest eelistab mahla ilma viljalihata, kuna see on selge ja sel pole sadet. Koduse mahla puhul puutub viljaliha kokku õhuga ja muutub seetõttu häguseks. Ka kodune mahl muutub ajapikku värvilt heledamaks ja selgemaks, kui pudeli põhja on settinud sade.

3. müüt: Pakimahlad säilivad kaua, kuna neisse on lisatud ohtralt säilitusaineid.
Tegelikkus: Pakimahlad on säilitusaineteta. Pikk säilivusaeg tagatakse aseptilise villimisega, mille käigus ei puutu mahl õhuga praktiliselt üldse kokku. Pärast mahlapaki avamist säilib toode külmkapis maksimaalselt ühe nädala. Ka puhtalt villitud kodune mahl säilib üle talve, samas avatuna rikneb see toas sama kiiresti kui pakimahl.

Loe veel

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

ELUTARGA TOP

Viimased uudised