Rimi kinkekaarti saab kasutada meie kauplustes ühe aasta jooksul. See infomatsioon on kirjas ka kinkekaardi tingimustes. Kehtivusaeg on määratletud nõnda, et kliendil oleks piisavalt aega kinkekaart meie kauplustes ära realiseerida ning endale meelepärased ostud soetada,“ selgitas Rimi sisekommunikatsioonispetsialist Monika Kaljusaar.

Partner kinkekaart kehtib 36 kuud alates selle ostmisest. Pärast Partner kinkekaardi kehtivusaja lõppemist suletakse maksevõimalus automaatselt ja Partner kinkekaardil olevat kasutamata summat enam kasutada ei saa ning see ei kuulu tagastamisele. Kolm aastat on kindlasti piisavalt pikk aeg ja suurem osa Partner kinkekaartide omanikest on jõudnud oma kaardid realiseerida,“ arvas Kaubamaja klienditeeninduse assistent Merle Heinat.

Niisiis arvatakse Rimis, et kingisaajale piisab otsustamiseks ühest aastast, samas kui Kaubamajas ja Selveris antakse aega kolm korda rohkem. Stockmanni kinkekaardid aga ei aegu sisuliselt mitte kunagi ja nende peale kulutatud raha ei saagi raisku minna.

Apollo poe- ja kinoketi kinkekaardid aga kehtivad ainult kuus kuud. „See on optimaalne aeg, et inimene ei unustaks ära, et tal see kinkekaart on, ja tuleks seda realiseerima. Aastase ja pikema perioodi puhul kipuvad need lihtsamini ununema. Mõned päevad üle tähtaja läinud kaarte aktsepteerime samuti,“ kinnitas Apollo turundusjuht Eha Pank.

Sarnane kehtivusaeg ja põhjendus on jõusaalihuntide poel Fitshop.ee: „Meie kinkekaardid kehtivad kuus kuud. Põhjus on lihtne: kui vähendasime mõnda aega tagasi kaartide kehtivusaega aastalt poolele, siis kinkekaartide realiseerimise hulk kasvas. Kui aga kehtivus oli aasta, siis seisime tihti silmitsi olukorraga, kus klient oli ära unustanud, et tal kaart üleüldse on, ning tuli pool aastat või rohkem peale kehtivuse lõppu sooviga seda lunastada. Peale kehtivusaja lühendamist on taolist olukorda tekkinud väga minimaalselt.“

Omapärane on Maxima põhjendus. Nende kaardid kehtivad küll tervelt aasta, aga mitte sellepärast, et pikemat aega vajalikuks ei peeta, vaid turvakaalutlustel! „Kuna Maxima kinkekaardid pole seotud konkreetse isikuga, siis kui terve aasta jooksul pole kaarti kasutatud, on alust oletada, et kaart on kadunud või varastatud ja seetõttu see turvalisuse kaalutlustel suletakse,“ selgitas Maxima kommunikatsioonispetsialist Ragne Jõerand.

Samas näiteks fotopoes Photopoint ning plaadipoes Lasering ei nähta põhjust kliente sarnasel moel kaitsta ei enda hajameelsuse ega ka varaste eest. Nende kaupluste kinkekaardid ei aegu mitte kunagi nagu ka Stockmanni kinkekaardid.