D-vitamiini puudus võib tõuke anda osteoporoosi tekkeks ning põhjustada luude pehmenemist. Uuringud näitavad, et madal D-vitamiini tase suurendab riski haigestuda pahaloomulistesse kasvajatesse.

Suurel hulgal Eesti elanikkonnast on D-vitamiini näitaja üheksal kuul aastas ehk kuudel, mil päikesevalgust napib, alumise piiri lähedal või alla selle. Seetõttu ongi üheks organismi immuunsuse tõstmise võimaluseks lisada oma menüüsse D-vitamiiniga rikastatud piimatooted.

Inimeste vajadustele ja ootustele vastu tulles on piimatööstuse Tere AS tootearendusosakond välja töötanud joogipiima ning mitmed teisedki piimatooted, mis aitaksid D-vitamiini varu hoida. “Inimestele on D-vitamiini sisaldav joogipiim juba normiks saanud, mistõttu oleme D-vitamiiniga rikastatud tooteid oma portfelli lisanud veel teisigi. D-vitamiini sisaldavad toiduained nagu näiteks erinevad kohupiimad, keefirid ja jogurtid on meie tootearenduses olulisel kohal,“ selgitab Tere turundusjuht Katrin Tamm.

Inimeste terviseteadlikkus on kasvanud ning täna ollakse juba harjunud pakendilt D-vitamiini sisalduse kohta uurima. Inimeste suurenev huvi oma tervise vastu on heaks sisendiks toidutööstustele, eriti piimatööstustele, sest D-vitamiinil on oluline roll piimas sisalduva kaltsiumi imendumisel. Rasva ja kaltsiumi koostoime on see, mis just piimatoodetest aitab organismi D-vitamiini omastada. Seetõttu ei tohiks Katrin Tamme sõnul peljata teatud rasvasusega piimatooteid.

Samuti on heaks D-vitamiini allikaks organismis sellised toiduained nagu kala ja muna, samuti seened. Loetletud toiduainetest saadav D-vitamiin on heaks võimaluseks vältida talvele vastu minnes erinevaid viirushaigusi, kuna piisav D-vitamiini tase aitab organismil ennetada erinevaid infektsioone. Kõige enam sisaldab kaladest D-vitamiini metsik lõhe ja tuunikala. Konservkaladest on D-vitamiini allikaks näiteks ka sardiinid.

Näiteks Tere on Eesti tarbijatele aastate jooksul turule toodud 8 erinevat piimasorti, neli erinevat kohupiima ja 4-5 erinevat jogurtit, millesse on lisatud organismile ülioluline D-vitamiin. Kuna D3-vitamiini omastab organism paremini kui D2 vitamiini, kasutatakse piimades D3-vitamiini, seda nii õli kui pulbri kujul. “Vastu sügist tõime turule spetsiaalse eksootilise kohupiimakreemide sarja Paradiis, mis on sombust sügist arvestades D-vitamiiniga rikastatud,“ lisab Tamm.

Sügistalvele vastu minnes tasuks kriitilise pilguga üle vaadata oma toitumisharjumused. Tasub meeles pidada, et D-vitamiin on organismile ülioluline vitamiin, mis hoiab terved nii luud kui lihased ja suurendab vastupanuvõimet talvistele viirushaigustele vastu astuda. Seetõttu tulekski tähelepanu pöörata toidust saadavale D-vitamiini hulgale ja lisada oma menüüsse ka D-vitamiiniga rikastatud erinevaid piimatooteid.