Elementaarsed hooldusvahendid, mis peaksid igas kodus olema, on viks ja hari. Ning kui kapis leidub ka seemis- või nubuknahkseid saapaid, peaks olema ka just nendele saabastele mõeldud aerosool või muu hooldusvahend.
Puhastage jalatseid regulaarselt, eemaldage lahtine pori lapiga ja katke kreemiga, mis on nii hooldusvahendiks kui ka annab jalatsile läike. Laske hooldusvahendil kuivada ja lööge saapad-kingad kas kuiva (puhta) lapiga või kingaharjaga läikima.

NB! Jalatseid on keelatud pesta veega!

Tihti tehakse ka see viga, et pannakse uued saapad kohe jalga. Enne kandma hakkamist tuleb ikka kreem peale panna või hooldusvahendit pihustada. Enne väljaminekut tuleks jalatsid õige vahendiga töödelda.
Tasub teada sedagi, et kõik materjalid ja jalatsid pole meie külmas talves ja teedele pandavas keemias ja soolas elujõulised. Ning talveks sobimatute jalatsitega külma ja lumega käimine võib neid rikkuda ka parimast hooldusest hoolimata.

* Kui koju jõuad, eemalda alati jalatsitelt mustus ja lumi, selle jaoks sobivad ka puhas vesi ja näiteks vana villane sokk või kinnas.

* Seejärel pane jalatsid kuivama sooja kohta (aga mitte radiaatori või ahju peale!), võimaluse korral kuivata sisetallad eraldi.

* Kui jalatsil pole eemaldatavat sisetalda, võid selle ise sisse panna. Talveks on sobilikud lambanahaga sisetallad, mis muudavad jalatsid soojemaks, samuti aitavad sisetallad jalatsi sisemust korras hoida ning jalatseid on kergem kuivatada ja neist niiskust eemaldada.

* Kuivamise ajaks võid panna jalatsi sisse ajalehe, mis imab jalatsist niiskust välja.

* Kuivanud jalatsid kreemita üle kingakreemiga, mis annab jalatsitele ilusa, puhta ja läikiva välimuse ning samal ajal aitab kaitsta neid välismõjude eest. Eesti külm talv võib panna nii mitmetegi talvejalatsitena müüdavate saabaste naha pragunema. Seda pole ehk võimalik täielikult vältida, kuid niisutavate jalatsihooldusvahendite kasutamine muudab ikkagi nahka elastsemaks ja suurendab natukenegi jalatsi temperatuuritaluvust.

* Kord nädalas puhasta saapaid spetsiaalse puhastusvahendiga ning käi jalatsid üle vett hülgava vahendiga.

* Seemisnahk ja muud nõudlikumad materjalid vajavad spetsiaalseid puhastusvahendeid. Et need jalatsid ilusad püsiksid, on soovitatav kanda neid vaid kuivemate ilmadega.

* Soolarantide eemaldamiseks on müügil ka spetsiaalsed talveks mõeldud puhastusvahendid, mis on saadaval spordi- ja jalatsipoodides ning suuremates toidupoodides.

* Jalatsite ilusana püsimiseks kasuta jalatsiga samas toonis hooldusvahendeid. On küll olemas värvitu vahend, mis peaks olema universaalne, kuid selle pikaaegne kasutamine võib muuta jalatsi värvi tuhmimaks.

* Väga suure libedaga on soovitatav ikkagi jalatsitele (oma tervise huvides) alla lisada jäätallad, mis on enamasti saadaval matkapoodides.

* Kodunt eemal olles kasuta saabastelt soolarantide eemaldamiseks niiskeid salvrätikuid.

* Ära unusta ka jalatsite sisemust puhastada, kasutades selleks pihustatavat puhastusvahendit, svammi ja sooja vett. Aeg-ajalt võib jalatsite desinfitseerimiseks kasutada ka pihustatavaid antiseptikuid.

* Kuna jalad kipuvad talvesaabaste sees higistama, võiks kodus olla higistamisvastased tooted, mis aitavad ära hoida ebameeldiva lõhna teket.

Irje Talfeldt, ABC Kinga vanemkonsultant