Mustuse eemaldamiseks vajame keemilisi aineid ja vett, peame leotama ja hõõruma. Kinnitunud ja ladestunud mustuse eemaldamiseks peab laskma esmalt ainel umbes 10 minutit mustusega reageerida, seejärel tuleb vajadusel hõõruda harja või hõõrukiga.
Puhastusainetest on soovitatav valida keskkonnasõbralikud variandid ning ainet on mõistlik kasutada juhendi alusel, nii saab parima tulemuse. Pakendijäätmete vähendamiseks kasuta kontsentraataineid: ühest liitrist saab rohkem lahust.
Töövahenditeks kuluvad ära ämber, koristuslapid, švamm, klaasikuivataja, põrandakuivataja-pühkija.
Mikrokiudlapp seob paremini mustust kiudude vahele kui puuvillkiust lapp.

Millest alustada?

Koristustöid tasub alustada kappide kordategemisest: leia igale asjale oma koht, sorteerides välja mittevajalikud esemed ja riided.
Kui riidekapid vajavad puhastamist, siis esmalt puhasta tühjendatud kapp tolmuimejaga ja seejärel pühi niiske neutraalse aine lahuses niisutatud lapiga. Pärast puhastamist lase kapil tuulduda.
Riideesemed on mõttekas sorteerida kolme ossa: need, mis tuleb keemilisse puhastusse viia; need, mis vajavad kohendamist-parandamist ja need, mida saab taaskasutusse viia. Puhtaid kasutuskõlblikke rõivaid ja jalanõusid võtavad vastu lastekodud, turvakodud ja kasutatud rõivaid müüvad kauplused.
Mida vähem asju, seda lihtsam on neid korras hoida.

Talveriided puhkusele

Karusnahast, nahast ja tehiskarusnahast esemed on soovitatav puhastada, korrastada ja talveriided „puhkusele” panna. Karusnahkseid esemeid klopi ja tuuluta hoolikalt enne hoiulepanekut. Karusnahast kasukad hoia pehmendatud laial riidepuul paber- või riidekotis pimedas, jahedas ja õhutatavas ruumis, mille õhuniiskus on umbes 55 protsenti.
Jalanõud puhasta, kanna peale hooldusvahend ja paki karpidesse ning aseta hoiukohta. Korralik hooldus ja kingsepateenus pikendavad jalanõude eluiga.
Järgmisena võta ette radiaatorid. Nende vahele koguneb tolm ja koos tolmuga kinnituvad sinna mikroobid. Tolm kogu kokku mikrokiudlapiga, keera lapile järjest puhas pool ja jälgi, et tolm ei lendaks ruumiõhku laiali. NB! Kütteperioodi ajal ei soovitata radiaatoreid pesta, sest lahti pestud mustus kinnitub soojuse mõjul kiiresti pinnale ja me saame soovitule hoopis vastupidise tulemuse.
Tekstiilkatted ja vaibad vajavad kord aastas põhjalikumat puhastamist. Sünteetilised vaibad taluvad pesemist ja aluselisi puhastusaineid, neid võib kodusel teel pesta või osta teenust. Pehme mööbli ja tekstiilvaipade puhastamisteenust pakuvad puhastusfirmad. Looduslikud puuvilla- ja villavaibad on kindlam viia keemilisse puhastusse.
Lagede puhastamiseks kasutage pikendusvarrega töövahendit ja tolmusiduvat lappi. Olenevalt lae materjalist valige kuiv või niiske puhastusmeetod. Lae puhastusega üheaegselt puhastage ka laevalgustid. Lahtivõetavad osad peske neutraalse aine lahusega.

Seinapesu meetri laiuste osade kaupa

Paljud seinamaterjalid ei ole pestavad ja seinte pesemine pole alati ka vajalik. Oluline on tolmu ja lahti tuleva mustuse eemaldamine. Pestavad seinad peaks pesema meetri laiuste osade kaupa, alustades seina allosast suunaga ülespoole, kuna valgudes tekitab lahus niresid kuivale pinnale, mida on raske hiljem eemaldada.

Pesemiseks kasutame nõrgalt aluselist (pH 8-9) puhastusaine lahust. Kui üks järk on pestud, siis loputame ja kuivatame puhastatud pinna. Seda tavapärase suunaga – ülevalt alla. Pesemise järel loputamine ja kuivatamine toimub ülalt alla.

Enamlevinud põrandakate on laminaat, mille puhastamisel on vaja jälgida, et sellele ei tekiks kihistunud hooldusainete jääke. Peske osade kaupa ja kuivatage kiiresti, et vesi ei kahjustaks pinda. Arvestades puhastamise kuldreeglit oleme jõudnud laest põrandani.

Elukiri