Külmpressitud linaõli sisaldab E-, A- ja teatud koguses ka B-rühma vitamiine. Mineraalainetest on linaseemnetes kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi ja naatriumi. Mikroelementidest sisaldab lina rauda, mangaani, seleeni, vaske ja tsinki.

Linajahus on oomega-3-rasvhappeid vähe, aga see jahu on hinnatud kiudainetesisalduse ning lignaanide poolest. Jämesooles elutsevad niinimetatud head bakterid muudavad lignaanid bioaktiivseteks ühenditeks, millel on eesnäärme- ja rinnavähi vastane toime.

Linaõli ja -seemned ...
- parandavad aju tööd;
- on põletikuvastase toimega;
- on toeks südame- ja veresoonkonnahaiguste ennetamisel: veresoonte lupjumise, kõrgvererõhutõve ja veenilaiendite puhul;
- takistavad trombide teket;
- suurendavad silmaosade elastsust, takistavad silma veresoonte topistumist;
- parandavad mikrotsirkulatsiooni;
- takistavad soonte spasme;
- normaliseerivad soolestiku tööd;
- parandavad maksatalitlust;
- on abiks onkoloogiliste haiguste ravis ja profülaktikas;
- aktiveerivad insuliini teket ja takistavad diabeedi süvenemist;
- parandavad naha ja juuste seisukorda;
- reguleerivad ainevahetust.

Linaseemned ja -õli on üldtugevdavad vahendid igas eas.
Linaõli profülaktiline doos on 1 sl päevas, ravidoos 2 sl päevas (1 sl korraga 15–20 min enne sööki). Ravi eesmärgil võtta järjest 1,5–2 kuud, pidada 2–3 nädalat vahet ja siis uuesti tarvitada.

Kas niisama, profülaktika mõttes tasub neid ka tarvitada? Kuna leibade sisse ka ju pannakse, siis kas on ohtu, et ülearu saab, näiteks kui pidevalt seemneleiba süüa?

Oomega-3-rasvhappeid sisaldavaid toiduaineid on soovitatav küll profülaktika mõttes iga päev süüa. Linaseemnete tarvitamine peaks olema inimestel täiesti ohutu, kui seemneid on õigesti säilitatud ning kui neid tarbitakse soovitatavas ehk väikeses koguses. Ei usu, et leivasöömisega ületame seemnete päevanormi, aga ka head asjad on kahjulikud, kui neid liialt tarvitada.
Kui seemneleiba pidevalt süüa, siis võib probleem tulla pigem sellest, et linaseemned võivad olla rääsunud, kuna nad ei talu kõrgkuumutamist, mis leivaküpsetamisel toimub.

Linatooteid tuleks vältida ...
- nende talumatuse korral;
- krooniliste sapipõiepõletike puhul;
- rohkenenud veritsuste puhul.

Kuidas kasutada linaõli ja -seemneid toiduvalmistamisel? 

Külmpressitud linaõli ei sobi kuumutamiseks. Linaõlil on natuke mõrkjas maitse, aga ta ei tohi olla kibe, sest on siis juba rääsunud ega ole kasutuskõlblik, kuna toimib juba toksiliselt. Kui te ei ole kindel, kas õli on kvaliteetselt toodetud, eelistage seemneid.
Linaseemneid on soovitatav jahvatada vahetult enne tarvitamist, sest siis saab organism kõik vajaliku paremini kätte. Jahvatatult tuleb neid hoida külmkapis tihedalt suletud nõus ja mitte üle kahe kuu. Jahvatatud seemneid võib raputada hommikupudrule, lisada värskesse salatisse, jogurtisse ja nii edasi.

Linaõli ei tohi hoida päikese käes ega soojas. Õli tuleb säilitada jahedas ja valguse eest kaitstud kohas. Mitte mingil juhul ei tohi tarvitada aegunud või valesti säilitatud linaõli! Säilitamise aeg ei tohiks olla üle aasta, avatuna ning pimedas ja külmas hoituna püsib õli kõlblik kuu kuni kaks. Kui avate linaõlipudeli, kirjutage selle peale avamise kuupäev. 


Mõned ei talu hästi linaõli. Mida siis teha, kui tervise seisukohalt võiks võtta? Kas kasutada toidus seemneid?
Kuna see õli on väga spetsiifilise maitsega, siis kõik inimesed tõesti ei talu seda. Mõnel võib tekkida pärast õli võtmist kõhulahtisus, siis on soovitatav tarbida seemneid jahvatatult.
Kui esineb allergia või mõni muu individuaalne talumatus, siis peaks kasutama teisi seemneid, mida talutakse, näiteks chia-seemneid, mis on sama hea toimega.

Küsimustele vastas Ida-Tallinna Keskhaigla toitumisnõustaja Elle Kalamägi

Elukiri

Kas teil on kogemusi linaseemneõli tarvitamiserga? Kas see paljalt joomisel iiveldust ei tekita?