Tauno, mida sa õppinud oled?
Puhas humanitaar, aga lõpetamata haridusega. Lõpetasin ühe Tallinna nn eliitkooli, edasi siirdusin filoloogiat õppima. Õppimine mulle raskusi ei valmistanud, aga ülikooli jätsin pooleli, et raha teenida, sest võlakoorem kasvas kiiresti.

Mis võlad need olid?
Kõigepealt õppelaen. See sai peaaegu kohe otsa. Siis mitu väikest lisalaenu, et ots otsaga kokku tulla.

Mille peale raha kulus?
Kõigepealt reisimise. Selleks, et mingit keelt hästi rääkida, tuleb aeg-ajalt käia riigis, kus seda räägitakse, olla õiges keskkonnas. Minu õnn ja õnnetus on see, et ma orgaaniliselt ei talu vaesust ja nirutamist. Seljakotiga hääletamine pole minu jaoks! Ma tahan lennata, ilusates ja kultuursetes kohtades käia ja korralikus voodis magada. Ja loomulikult ei saa ma selle juures välja näha nagu kaltsukubu.

Jätsid ülikooli pooleli ja läksid tööle?
Just. Ja kuna mul oli kiiresti raha vaja, oli vaja leida töö, kus hästi makstakse. Otsustasin müügitöö kasuks, sest seal sõltub väga palju iseendast. Ja ma tean, et saan hakkama. Olen hea jutuga, hea väitleja ja hea praktilise psühholoogia tajuga. Sellest piisab.

Saad hästi hakkama?
Eesti mõistes isegi väga hästi. Praegu on popp rääkida müügis olevast mustast vööst, ma arvan, et ma väärin ka seda tiitlit.

Aga millega sa hakkama ei saa?
Võlgadega. Peaaegu kogu sissetulek läheb laenude teenindamiseks.

Mis sul laenuga ostetud on?
Kõige suurem asi on korter. Kodulaenu ja selle intresse maksan iga kuu 550 eurot. Kommunaalid on alla 200. Autoliising on ligi 300. Kodulaenu võib käsitada ka investeeringuna, mu korter on uues majas ja heas piirkonnas. Auto on töövahend ja peab olema korralik.
Aga laenukoormus on mul ligi 1500 eurot kuus. Probleem on selles, et kui pean ostma midagi suuremat, siis selleks mul vaba raha ei ole. Ja jälle tuleb kasutada kas pangakrediiti või siis võtta mõnest laenufirmast raha.

Antakse lahkelt?
Loomulikult! Vaata mu sissetulekut ja laenutasumiste ajalugu – võlgnevusi pole kuskil. Ainult et ise töötan end selle nimel kaheksasse ja vaba raha ikka pole.

Mis su elu nii kulukaks teeb?
Kõik, mis kena ja soliidse eluga kaasneb. Riided, meelelahutused, seltskond ... Teenin ju hästi. Seda, et ma ilusas disainköögis üksinda kiirnuudleid söön, ei näe ju keegi.

Mida vanemad sinust teavad?
Lugu targast pojast, kes on vahel pisut üle piiri elanud. Aga neilt ma raha ei küsi, nii et suuri probleeme vist pole.

Kas sul pruut on?
Vot see on probleem. Üheöösuhe leida on väga kerge. Prostituudiga olen ka olnud, aga see mulle ei meeldinud. Aga pruuti leida on enam kui keeruline – mul pole peaaegu mingit võimalust suhtesse rahaliselt panustada nii, et ma uusi laene peale ei võtaks.

Sul on kena kodu ja pruut võiks süüa osta?
Kuule, nii ei saa. Kindel suhe tähendaks ka perekonda, aga seda võimalust pole mul enne, kui suudan rohkem teenida ja võlaringist välja saada.

Arvad, et saad sellega hakkama?
Kindlasti. Ma ei suitseta, ei tarbi narkot ega mängi kasiinos. Alkoholi tarbin nii vähe kui sotsiaalse suhtluse juures võimalik. Üksinda ei joo kunagi. Ma tean, et mul on jõudu ja potentsiaali rohkem teenida. Kui peaksin võlgadest lahti saama, hakkan säästma ja investeerima.

Mida teistele soovitad?
Mitte võtta esimest väikest võlga. Intressiraha on küllalt kallis ja reeglina ei jää esimene laen viimaseks. Kodu, auto... need on vist paratamatud, aga muu eluga peaks saama targemini toimida, kui mina olen suutnud.

Allikas: Nelli Teataja