Deodorandid neutraliseerivad lõhna, kuid ei sulge poore. Sellega kõrvaldatakse või peidetakse higile iseloomulik lõhn, kuigi iseenesest higistamine ja sellega kaasnev naha niiskumine ei ole takistatud. Suurematel tootjatel on enamasti olemas nii antiperspirandid kui ka deodorandid. Kes ei näe siltidelt väikseid tekste lugeda, võib alati müüja käest nõu küsida,“ julgustab Katrin Luik.

Deodorandid on olemas ka tuntud parfüümitegijatel. Nende lõhn ei püsi muidugi nii kaua kui parfüümidel, kuid hind on ka rahakotisõbralikum.

Katrin Luik leiab, et kui vähegi võimalik, võiks kasutada siiski lõhna neutraliseerivaid deodorante, mitte antiperspirante. „Deodorante võib rahulikult kasutada mitmeid kordi päevas. On olemas ka loodustooteid, mille keemiline koostis on nahasõbralik ja mis takistavad higistamist loomulikul viisil. Looduskosmeetika puhul peab muidugi arvestama, et kui toodetes puuduvad säilitusained, siis on nende kasutusaeg lühem. Higile iseloomuliku lõhna annavad bakterid. Mitmed tooted on antibakteriaalsed, näiteks kristalldeodorandid.

Kristalldeodorandipulka peab enne kasutamist vee all niisutama ja pärast kasutamist tuleb lasta sel ära kuivada, enne kui kate tagasi pannakse. Niiskena suletuna sulab kristallpulk muidu edasi.

Tundlikule nahale mõeldud vahendid ei sisalda alumiiniumi, parabeene, värvi- ja lõhnaaineid ega alkoholi, küll aga on neis niisutavaid ja rahustavaid koostisosi, aaloed või õli. Paljud tootjad on deodorantidest eemaldanud alumiiniumi, mis sulgeb higipoore ja ladestub ka organismi. Vastava märke leiab etiketilt.“

Nõuandeid

Kes soovib, et kaenlaalused oleksid kuivad, valigu antiperspirant. See moodustab naha pinnale õhukese kaitsva kihi, mis takistab niiskusel naha pinnale jõudmist mitme tunni vältel. Kui higistatakse tugevamalt, on antiperspirant õige valik.

Higihaisu vastu aitab deodorant, mis tõrjub lõhna- ja antibakteriaalsete ainete abil halba lõhna.

Kui soovite abi mõlema probleemi vastu, proovige antiperspirant-deodoranti.

Peske ja kuivatage kaenlaalused enne deodorandi peale kandmist.

Õrna nahaga inimesed kasutagu lõhnata ja alkoholivabu tooteid.

Väga vähe higistavatele inimestele piisab igapäevasest hügieenist, puhastest riietest ja värskendavast lõhnast.

Kuidas higistamist vältida:

käige sageli vannis

kasutage antiperspiranti või deodoranti

raseerige kaenlaaluseid

kandke avaraid looduslikest materjalidest riideid

kandke nahast kingi ja vältige kunstnahka

kasutage higilappe riiete sees

Elukiri