Naha noorendamisega seotud müüdid

Naturaalne on parem kui sünteetiline

Looduslike nahahooldustoodete eelistamine ei pruugi alati olla kõige tulemuslikum. Esiteks on tänu nüüdisaegsele teadusele konkreetsete kemikaalide bioloogiline toime täpselt samasugune, sõltumata sellest, kas nad on isoleeritud looduslikust allikast või toodetud laboris. Teiseks tuleks vahet teha kemikaalidel, mis on sünteetilised, kuid strukturaalselt identsed looduslike ainetega, ning sünteetilistel kemikaalidel, mida looduses ei leidu.

Toote väärtus sõltub eelkõige sellest, kas selle aktiivained on põhjalikes uuringutes osutunud ohutuks ja efektiivseks ning kas nende kontsentratsioon ja imendumine on piisavad. Ka paljud looduslikud kemikaalid võivad olla kahjulikud, eriti kui neid kasutatakse valesti.

Kortsude vähendamiseks on vajalik kollageen

Arvatakse, et kollageen on „aine, mida pannakse kallitesse kreemidesse või süstitakse kortsudesse“.
Tegelikult on kollageen midagi hoopis rohkemat: see on naha, luude, kõõluste ja organite sidekoe võtmekomponendiks. Naha sügavam kiht – dermis ehk pärisnahk – sisaldab suurel hulgal kollageeni, mille kiud moodustavad nahka toestava võrgustiku ja vastutavad naha tugevuse, tekstuuri ja elastsuse eest. Kollageeni molekulid on paraku väga suured ega imendu läbi naha,vaid jäävad selle pinnale. Tänapäeval on küll kasutusel mõned meetodid, mis lõhustavad kollageeni väiksemateks, nahka läbivateks fragmentideks, kuid need fragmendid on liialt väikesed, integreerumaks korralikult naha oma kollageenivõrgustikuga. Tõenäoliselt väljuvad nad kiirelt koos lümfivooluga.

Isegi kui õnnestuks täismõõtu kollageeni sügavale nahka viia, jääb ebaselgeks, kas täismõõtu kollageen sügavamal nahas integreerub sealse oma kollageenivõrgustikuga ja seeläbi pinguldab ja tugevdab nahka.

Vitamiinid toidavad nahka

Vitamiinirikkad kreemid ja seerumid on tänapäeval väga populaarsed. Mõnedel juhtudel on neil olemas teaduslik tõestus, paljud tootjad aga rõhuvad avalikkuse entusiasmile. Kuigi kõikide vitamiinide saamine toidu kaudu on meile eluliselt tähtis, on siiski vaid vähesed vitamiinid suutnud paiksel nahale manustamisel vähendada või aeglustada naha vananemise tunnuseid. Nendeks on C-, A- ja võimalik, et ka E-vitamiin ning niatsiinamiid (B3-vitamiini vorm).

Paljud kortsudevastased tooted sisaldavad retinooli, mis on tegelikult A-vitamiini vorm. Retinoolil ei ole kortsudele või nahatekstuurile mõju, kui seda ei kasutata suures kontsentratsioonis. Sageli aetakse retinool segamini retseptiravimi tretinoiiniga (Retirides), mis on samuti A-vitamiini derivaat, kuid millel on usaldusväärne, tõestatud toime peente kortsude vähendamisel ja nahatekstuuri parandamisel.

Mainida tuleks ka koensüüm Q10 ja lipoehapet, mis on vitamiinitaolised olulised toitained ja kasutusel vananemisvastases nahahoolduses.

Aaloe leevendab nahaärritust

Harilik aaloe (Aloe Vera) võib leevendada nahaärritust, kuid sel ei ole kortsudevastast toimet. Peale selle on aaloe aktiivained ebastabiilsed ja kergelt lagunevad, kui neid pole just spetsiaalselt stabiliseeritud.

Kiirelt kortsudest lahti

Kõik paiksed meetodid, mis lubavad kiireid tulemusi, on tegelikult vaid meigiefektiga. Needki vähesed nahka noorendavad aktiivained, mis on efektiivsed, parandavad naha kvaliteeti vaid järk-järgult.