Värsked ürdid annavad värvi ja maitset kõikidele roogadele alates suppidest ja lõpetades magustoitudega. Aromaatsed ürdilehed sisaldavad ka väikeses koguses antioksüdante ja võimaldavad rooga maitsestada pisema soolakogusega või üldse ilma. Traditsiooniliste tilli, peterselli ja piparmündi kõrval on meil üha populaarsemaks muutunud aromaatne basiilik, pähklimaitseline rukola ning eriti suure vitamiinide ja mineraalsoolade sisaldusega spinat. Tasub vaid meeles pidada, et värskeid ürte lisatakse suppidesse ja hautistesse vahetult enne serveerimist.

Rohkelt värskeid ürte sisaldav plaadileib maitseb imehea soojalt, otse ahjust võetuna. Ent ka külmalt on ürdileib mõnus suutäis hommikueineks koos singi ja juustuga. Hoia leiba kaanega kaetud anumas, nii säilib see mõnusalt pehme 3–4 päeva.

ÜRDINE PLAADILEIB

6–7 sööjale

  • 500 ml käesooja vett
  • 6 dl jahu
  • 3 dl kaerahelbeid
  • 30 g pärmi
  • 2 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 1 dl õli
  • 1,5–2 dl hakitud värskeid ürte (näiteks punet, basiilikut, tüümiani)

Valmistamine

Hõõru pärm suhkru ja soolaga vedelaks ning lahusta käesoojas vees. Sega kuivained omavahel ja lisa osade kaupa vee-pärmi segusse. Kõige lõpuks lisa õli ja pool hakitud ürtidest. Sõtku tainast õliste kätega paar minutit. Arvesta, et see jääbki suhteliselt pehme ja käte külge kleepuv. Kata tainakauss kaanega ja lase tainal kahekordseks kerkida.
Kerkinud tainas sõtku jahusel tööpinnal veel kord läbi ja vormi ahjuplaadisuuruseks. Jaga pool allesjäänud hakitud ürdikogusest küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, aseta tainaplaat ürtidele ja raputa leivale viimane osa ürtidest. Lase veel paarkümmend minutit kerkida ning küpseta 200-kraadises ahjus 20–30 minutit.

ÜRDIMÄÄRE

  • 200 g maitsestamata toorjuustu
  • 1 dl hakitud murulauku
  • 1 pott punet või tüümiani
  • 1 küüslauguküüs
  • maitsestamiseks soola ja pipart

Haki murulauk, pune (või tüümian) peeneks, purusta küüslauk. Sega ürdid toorjuustu hulka ja maitsesta soovi korral lisaks soola ja pipraga.

Tomatimahlas küpsenud räimerullid on sedavõrd hõrk roog, et seda võib julgelt serveerida ka peolaual.

RÄIME-TOMATIVORM

4 sööjale

  • 600 g räimefileesid (või 1 kg puhastamata räimi)
  • soola ja pipart maitsestamiseks
  • 2 dl hakitud värsket basiilikut
  • u 3 dl tomatimahla

Valmistamine

Raputa ahjuvormi põhja pisut hakitud basiilikut. Keera räimefileed rullideks, lihapool väljaspool, ja lao vormi. Raputa peale soola ja pipart. Kata rullid ülejäänud hakitud basiilikuga ja vala üle tomatimahlaga. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit.

Lase räimerullidel järgmise päevani külmas maitsestuda. Serveeri koos rukkileiva ja/või keedetud kartulitega. NB! Kui peenras basiilikut ei ole, siis asenda see näiteks tilliga. Vormi kaunistamiseks kasuta tilliõisikuid.

Vahvalt rohelised spinatikoogikesed maitsevad hästi ka lastele. Lisandiks paku vähese soola ja sidrunipipraga maitsestatud hapukoorekastet.

SPINATIPANNKOOGID

4 sööjale

  • 1 dl jogurtit
  • 50 g hakitud värsket spinatit
  • 1 dl vett
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 dl jahu
  • 1 dl segajahu või täisteranisujahu
  • 1 tl soola
  • 0,5 dl oliiviõli

Valmistamine

Sega kõik ained kokku ja sõtku tainast 2–3 minutit. Vormi tainast lapikud koogid ja küpseta neid kuumal pannil mõlemalt poolt umbes kaks minutit. Serveeri kohe.

Kodustest ainetest valmistatud lihtsas kartulisalatis võid julgelt kasutada eelmise aasta kartuleid, sest suviselt kerge õli-äädika-meekaste mahendab suurepäraselt ka tugevat niinimetatud keldrimaitset.

KESKSUVINE KARTULISALAT

4 sööjale

  • 7–8 keedetud kartulit
  • 2 õuna
  • 12–15 redist
  • 3–4 marineeritud kurki
  • 1 (punane) sibul
  • värskeid puneoksakesi

Kaste:

  • 4 sl õunaäädikat
  • 2 sl mett
  • 2 tl sinepit
  • 0,5 tl purustatud musta pipart
  • 1 tl soola
  • 2 sl punelehti
  • 3 tl heamaitselist õli

Valmistamine

Viiluta kartulid, õunad, redised, sibul ja kurgid. Tõsta salatiained kihiti kaussi, asetades kihtide vahele värskeid puneoksakesi. Sega kastmeained kokku ja vala salatile. Parema maitseelamuse saamiseks lase salatil enne serveerimist paar tundi külmkapis maitsestuda.

Kui ürdiaed annab saaki rohkem, kui igapäevaselt ära kasutada jõuad, siis tasub proovida neid soolaga hoidistada. Soolaga tembitud värsked ürdid annavad suurepärase maitse nii suppidele, kastmetele, hautistele kui ka paja- ja munaroogadele.

SOOLATUD ÜRDID

2–3 dl

  • 1 dl hakitud murulauku
  • 1 dl hakitud aed-piparrohtu
  • 1 dl hakitud petersellilehti
  • 1 dl hakitud estragoni (või harakputke)
  • 1 dl hakitud sellerilehti
  • 1 dl hakitud rohelist sibulat
  • 1 dl riivitud porgandit
  • 0,5–0,8 dl jämedat soola

Valmistamine

Haki kõik ürdid, lisa tükeldatud sibulavarred ja riivitud porgandid. Tõsta purki umbes kaks sentimeetrit ürdisegu ja raputa peale soola. Korda kihte, kuni ürte ja soola jätkub. Hoia kaanega suletud purki kaks nädalat külmkapis. Siis vala eraldunud vedelik ära ja tõsta segu steriliseeritud purki. Hoia külmkapis.

Suviselt soe aeg toob meie toidulauale tavapärasest rohkem salateid. Vahelduseks traditsioonilisele majoneesi-hapukoorekastmele soovitan valmistada

VÄRSKET GREIBI- JA PIPARMÜNDIKASTET

umbes 2,5 dl

  • 1 dl oliiviõli
  • 1 dl värskelt pressitud greibimahla
  • 2 sl valge veini äädikat
  • 2 sl hakitud värsket piparmünti ja 1 sl terveid piparmündilehti
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl soola

Sega kõik ained kokku, mikserda ühtlaseks ja lase enne serveerimist 15 minutit külmas seista.

Mõnusa mündimaitse annab värske piparmünt ka

MAIASMOKA ŠOKOLAADIKOOGILE

20–25 tk

  • 3 dl jahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soola
  • 2 dl kakaopulbrit
  • 2 dl suhkrut
  • 2 dl pruuni suhkrut (näiteks fariinsuhkrut)
  • 2 dl hakitud valget šokolaadi
  • 150 g sulatatud võid
  • 4 muna
  • 1 dl kanget musta kohvi
  • 2 dl hakitud värsket piparmünti
Kate:

  • 2 dl hakitud tumedat šokolaadi
  • 2 dl tükkideks lõigatud vahukomme
  • 2 dl hakitud Kreeka pähkleid

Valmistamine

Klopi munad lahti, lisa jahtunud kohv ja sulatatud või. Sega eraldi kausis kokku jahu, küpsetuspulber, sool, suhkrud, kakaopulber, hakitud piparmündilehed ja tükeldatud valge šokolaad. Ühenda segud, sega tainas hästi läbi ja vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 170-kraadises ahjus 25–30 minutit.

Põhja küpsemise ajal haki peeneks tume šokolaad, Kreeka pähklid ja vahukommid. Vala saadud segu küpsenud põhjale ja küpseta veel 5–7 minutit, nii et šokolaad ja vahukommid hakkavad sulama.

Lase koogil enne tükkideks lõikamist umbes 15 minutit jahtuda ja soovi korral serveeri koos vanillijäätisega.

Elukiri