Toidud ja toitained, mis puhastavad maksa

 (7)

Toidud ja toitained, mis puhastavad maksa
Foto: Scanpix

Värsked aed- ja puuviljad toimivad seedeorganeis luuana ja mida tugevamat värvi on aed- ja puuviljad, seda rohkem sisaldavad need antioksüdante. Kõik tumerohelised aedviljad ja taimed sisaldavad ohtralt klorofülli. Eestimaine superpuhastaja ja vitamiinipomm on karulauk. Õun on suurepärane keha puhastaja toksiinidest ja mürkidest.

Need ja paljud teised tarkused on kirjas Egle Koppeli raamatus „Maksa puhastamine taimetoiduga“.

Ei ole olemas ühte imetoitu, mis aitaks maksa puhastada ja tema töövõimet parandada.

Maks vajab puhastumiseks palju erinevaid toitaineid – vitamiine, mineraale, ensüüme, fütotoitaineid-flavonoide, karotenoide, klorofülli, antioksüdante,kiudaineid ning häid rasvu nagu oomega-3 ning asendamatuid aminohappeid. Olulised on kõik B-grupi vitamiinid, C- ja E-vitamiin, seleen, väävel, A-vitamiin, Q10, tsink, letsitiin, metioniin, arginiin ja glutatioon.

Kiudained

Kiudained on kasulikud soolte tööle, aidates vältida põletike ja hemorroidide teket, soodustades kasulike bakterite arengut. Kiudainerikka toidu söömise tulemusena väheneb ülemäärane kolesteroolisisaldus veres, langeb kõrgenenud veresuhkru tase, kiireneb toksiliste ainete väljutamine soolest, väheneb kõhukinnisuse tekke oht ja paraneb seedimine.

Kiudaineid leidub vaid taimsetes toiduainetes – juur- ja puuviljades, marjades, täisterades, pähklites, seemnetes, ubades ja hernestes.

Loe veel

Seotud lood:

Värsked aed- ja puuviljad on puhastava toimega ja sisaldavad kiudaineid, mis toimivad seedeorganeis luuana. Oluline on taimi süüa koos koorte ja seemnetega. Mahlad kiudaineid ei sisalda.

Kiudained jagunevad vees lahustuvateks ja vees lahustumatuteks. Organism vajab mõlemaid, sest neil on erinevad funktsioonid. Vees lahustuvaks kiudaineks on näiteks pektiin, mis kuulub enamiku taimsete kudede koostisesse ja seda leidub ohtralt puu-, kaun- ja teraviljades.

Vees lahustuvad kiudained vähendavad glükoosi adsorbtsiooni peensooles ja langetavad vere kolesteroolitaset. Lahustuvad kiudained aeglustavad glükoosi imendumist ja seetõttu tõuseb vere glükoosisisaldus aeglasemalt.

Vees lahustumatud kiudained on näiteks hemitselluloos ja tselluloos, mida on rikkalikult täisteratoodetes ja aedviljades. Tselluloos on taime rakukesta komponent, mida inimene seedida ei suuda. Tselluloos suurendab toidukördi mahtu ja kiirendab selle edasiliikumist peensooles ning soodustab lima eritumist jämesooles. Lahustumatud kiudained seovad rohkesti vett ja tekitavad täiskõhutunnet, ergutades soolestiku motoorikat.

Tuleb aga meeles pidada, et liigne ja pikaajaline kiudainete tarbimine (üle 40 g päevas) seob lisaks jääkainetele ka organismile vajalikke mineraalaineid raskesti lahustuvatesse ühenditesse ja takistab niimoodi nende imendumist organismis.

Antioksüdandid

Tuntumad antioksüdandid on C-, A- ja E-vitamiinid, karotenoidid, flavonoidid, ubikinoonid (vitamiin Q10), seleen, mangaan, glutatioon ja tsink.

Antioksüdandid aitavad võidelda vabade radikaalidega, hoides ära rakukahjustusi ja kaitstes maksa oksüdatiivse stressi eest. Glutatioon on võimas antioksüdant, mida võib leida kõikidest inimkeha rakkudest ja tema ülesanne on kaitsta maksa rakke vabade radikaalide eest. Suurimates kogustes toodetakse ja ladustatakse glutatiooni maksas, kus see leiab kasutust kahjulike ühendite detoksifitseerimisel.

Koeensüüm Q10 ehk ubikinoon-10 on organismis esinev ensüüm, mis toimib antioksüdandina, osaledes raku energiatootmise protsessis. Q10 on rasvlahustuv vitamiinisarnane aine, mida sünteesitakse atsetüülkoensüüm A abil maksas. Taimses toidus leidub seda sojaubades ja spinatis. Toidu kaudu saadakse erinevaid ubikinoone. Maksas muudetakse kõik toiduga saadud ubikinoonid Q10 vormi. Maks on Q10 põhidepoo.

Kui antioksüdantide tase kehas on madal, on kogu puhastusprotsess häiritud. Mida tugevamat värvi aed- ja puuviljad, seda antioksüdantiderikkamad nad on. Antioksüdandid tugevdavad vastastikku üksteise toimet, mistõttu on oluline, et organism saaks neid kõiki.

Oluline on tarbida vikerkaarevärvi aed- ja puuvilju nagu porgand, spargel, peet, kaalikas,kõrvits, maguskartul, kapsas, brokoli, paprika, baklažaan, seller, kurk, tomat, porru, mustikas, vaarikas, maasikas, must sõstar, apelsin, õun, pirn, ploom, ananass, mango, aprikoos, viinamari, melon, arbuus jne.

Klorofüll

Klorofüll toetab maksa optimaalset tööd ja selle puhastumist.

Kõik tumerohelised aedviljad ja taimed sisaldavad ohtralt klorofülli – pigmenti, mis annab neile rohelise värvuse. Head klorofülliallikad on võilille lehed, nõges, naat, rukola, koriander, basiilik, petersell, rooma lehtsalat, kale, spargel, brokoli, spinat, rosmariin, till, karulauk ja kuuseokkad.

Tumerohelised taimed sisaldavad kogu nn Mendelejevi tabelit. Nad on rikkad ka vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantide poolest. Roheliste lehttaimede mõrkjas maitse ergutab sapinõristust ja aitab maksa puhastada kahjulikest ainetest. Taimed seovad endaga päikeseenergiat, seega võib klorofülli kutsuda ka päikeseenergia füüsiliseks vormiks.

Klorofülli nimetatakse ka taimede vereks, sest selle molekulaarne struktuur ja keemiline koostis on sarnased inimese verega. Seetõttu sobib klorofüll hästi rauavaeguse korral, kuna sisaldab palju rauda ja tõstab hemoglobiini taset. Tänu vitamiinide ja mineraalide rohkusele aitab klorofüll puhastada verd ja muuta meie keha aluselisemaks.

Meie oma eestimaine superpuhastaja ja varakevadine vitamiinipomm on karulauk, mis sisaldab ohtralt C-vitamiini, eeterlikke õlisid ja klorofülli. Karulauk on sarnaselt küüslauguga organismi puhastava toimega, aidates rohke tarbimise korral organismil vabaneda nii pärmseenest kui ka ussnugilistest. Toiduks sobib terve taim, ka õied, kõige kasulikum on seda tarvitada toorelt, näiteks lisada salatisse ja pestodesse. NB! Ei sobi maohaavandite puhul.

Aed- ja puuviljad ning marjad

Aed- ja puuvilju ning marju on tervise korrastajate ja keha puhastajatena kasutatud aastatuhandeid.

Nad sisaldvad elusaid ensüüme, kiudaineid, looduslikke antibakteriaalseid aineid ning fütotoitaineid ja antioksüdante.

Enamik värskeid puu- ja köögivilju, rohelised taimed, marjad, idandid ja võrsed tekitavad kehas ka aluselist jääki, mis on puhastumisel väga oluline. Vitamiinide rohkuse tõttu tõstavad need toonust ja tugevdavad immuunsust. On leitud, et paljudes taimedes sisalduvad ained ennetavad maksakahjustusi ning aitavad kaasa maksa tervenemis- ja uuenemisprotsessile.

Aedviljad

Eriti hästi sobivad maksapuhastuse ajal menüüsse kapsalised nagu brokoli, lillkapsas ja rooskapsas. Kõik kapsalised on väga head C-vitamiini ja foolhappe, kaltsiumi, väävli ja kroomi allikad. Kapsalistes rikkalikult leiduvad glükosinolaadid on väävlit sisaldavad ühendid, millest on tingitud ka nende kibedapoolne maitse. Väävel on mineraal, mida vajavad maksa detoksifikatsiooni kaks teed – sulfoksüdatsioon ja sulfatsioon. Seetõttu parandavad kõik kapsalised ka keha puhastumisvõimet.

Punapeet on suurepärane maksa puhastaja tänu rikkalikule kiudaine pektiini sisaldusele. Peedid sisaldavad veel naatriumi, kaaliumi, magneesiumi, joodi, rauda, valku, rasva, antioksüdante, C-, B1-,B2-, P- ja PP-vitamiine, foolhapet ning betaiini, mis reguleerib koliini teket ja parandab sellega maksa ainevahetust. Suure rauasisalduse tõttu on see suurepärane toit aneemia korral.

Peeti võib süüa küpsetatuna, aga eriti kasulik on just toores peet. Tugeva toime tõttu tuleks seda süüa korraga väikestes kogustes. Toorest peeti saab riivida salatitesse või juua mahlana, eriti hästi sobib peet koos porgandiga.

Porgandi söömist soovitatakse südame- ja veresoonkonna-, maksa- ja neeruhaigetele. Kergelt lahtistava toime tõttu saab porgandimahlaga leevendada kõhukinnisust ja hemorroide. Porgand on rikas A-vitamiini eelvitamiini karotiini poolest, lisaks sisaldavad porgandid rikkalikult kiudaineid, antioksüdante ja mineraalaineid.

Lisa maksapuhastuse perioodil oma menüüsse tooreid või aurutatud porgandeid.

Spargel on tõhus organismi puhastaja, mis on rikas valkude, mineraalainetest raua, seleeni, kaaliumi, naatriumi ja fosfori poolest. Sparglis on foolhapet, veeslahustuvat vitamiini S-metüülmetioniini ning C-, A- ja B-vitamiine. Spargel on ka klorofülli ja glutatiooni rikas. On leitud, et ta kaitseb maksa rakke alkoholikahjustuse eest.

Spargel võib olla kasulik ka C-hepatiidi korral.

Puuviljad

Puuviljad on looduslikud maiustused, mis sisaldavad hulgaliselt vitamiine, kiudaineid ja osaliselt mineraalaineid ning ensüüme, abistavad seedimisel, puhastavad ja jahutavad organismi.

Väga oluline on süüa puuvilju alati enne söögikorda, iseseisva toidukorrana või vahepalana.

Puuviljad on kõige kiiremini seeduv toiduainete grupp. Nende söömine peale „rasket“ einet või isegi samal ajal jätab kiiresti seeduvad puuviljad teise toidu „kukile“ roiskuma ja käärima, tekitades halvalõhnalisi gaase.

Õunas leidub meile vajalikke vitamiine, mineraale ja antioksüdante. Rahvameditsiinis ei olegi praktiliselt haigust või seisundit, mida õun ei leevendaks.

Õun on ka suurepärane keha puhastaja toksiinidest ja mürkidest. Õunad sisaldavad pektiini, mis langetab veresuhkru ja halva kolesterooli taset, aitavad kõhuprobleemide korral ning mõjuvad hästi seedimisele ja maksale. Õunas leiduv tselluloos kergendab soolestiku tegevust. Lisaks leidub õunas ka rohkesti kaaliumi ning C-vitamiini.

Sidrun toimib organismi puhastavalt, pH-d tasakaalustavalt ja diureetiliselt, aidates vähendada põletikku ja viia kehast välja haigust tekitavaid toksiine ja baktereid. Sidrunimahl aitab puhastada verd, leevendab seedehäireid ja vähendab kõhukinnisust, eemaldab kehast mürke, kiirendab seedimist ning vähendab lima. Sidrun mõjub hästi ka rasvmaksa korral, aidates kaitsta maksa kahjustuste eest. Sidrun sisaldab rikkalikult C- ja B-vitamiine, kaltsiumi ja rauda. Puhastusperioodil on hea abivahend juua hommikuti ära klaas toasooja vett, kuhu on pigistatud umbes poole sidruni mahl.

Greip aitab aeglustada maksapuhastuse I faasi ja kiirendada II faasi, kiirendades ka rasvade põletamist ja mõjudes soodsalt rasvmaksa puhul. Greibis leidub ohtralt C-vitamiini ja kiudainet pektiini.

Greibiseemne ekstrakt aitab tõsta immuunsust ja võidelda bakterite ja seentega. Ettevaatust! Greibis leiduvad ained võivad võimendada või nõrgendada mõningate ravimite toimet.

Marjad

Marjad on äärmiselt maksasõbralik, kõrge väärtusega toit ja ravim. Kõik marjad, eriti metsamarjad on väga rikkad fütotoitainete, antioksüdantide, B- ja C-vitamiinide ja mineraalide poolest. Näiteks metsmaasikad ja vaarikad on kõrge C-vitamiini- ja rauasisaldusega. Metsmustikad sisaldavad suures koguses antioksüdante ja parkaineid, mis tõkestavad infektsiooni põhjustavate bakterite elutegevust ja on eriti sobilikud maksahaiguste korral.

On leitud, et mustikate regulaarne tarbimine aitab ennetada maksavähki haigestumast ja pidurdada maksavähi kasvu.

Seega on eriti oluline süüa maksapuhastuse perioodil iga päev vähemalt üks peotäis või isu järgi erinevaid marju nagu mustikas, maasikas, vaarikas, astelpaju, jõhvikas, must sõstar, aroonia jne. Sobivad ka sügavkülmutatud, kuid ilma lisatud suhkruta marjad.

Maitsetaimed

Maksa aitavad kaitsta mitmesugused maitsetaimed, näiteks till, köömne seemned, küüslauk, sibul, ingver, kurkum, paprika ja Cayenne’i pipar.

Ingveril on märkimisväärne põletikuvastane toime ja positiivne mõju seedimisele. Ingver on nagu naturaalne ravim, mis stimuleerib seedetegevust, leevendab spasme, aidates kõhukrampide ja kõhulahtisuse puhul ning parandab toitainete omastamist. Ingver toetab maksa ja kogu keha puhastumist. Ingver aitab maksa kaitsta ka parasiitide ja degeneratsiooni eest ning võib aidata mittealkohoolse rasvmaksa korral.

Kurkum on ingveri sugulane. Kurkumi keedetud, kuivatatud ja pulbriks peenestatud kollane juur kuulub karripulbri koostisesse ja seda kasutatakse eriti laialdaselt India köögis. Kurkumit peetakse ajurveeda meditsiinis kõikvõimsaks ravimiks, millest on kasu väga mitmesuguste probleemide puhul – igapäevaselt profülaktilise vahendina haiguste ennetamisel, aga ka paljude haiguste, näiteks kõhuprobleemide, liigesehaiguste, artriidi, vähi, ishiase, parasiitide, maksahaiguste, nakkuste, haavade, silmapõletiku, köha, hemorroidide, aneemia ja akne ravis. Kurkum toetab maksa detoksifikatsiooni ja võitleb oksüdatiivse stressi vastu.

Küüslauk sisaldab rikkalikult väävlit, seleeni ja allitsiini, mis aitavad kaasa maksapuhastusele. Tal on ka parasiitide ja põletike vastane ning immuunsust turgutav toime.

Head rasvad

Rasvu on keha normaalseks toimimiseks väga vaja ja neid tuleb ka maksapuhastuse ajal tarbida, aga nendega ei tohiks liialdada, sest neid on vaja üsna väikestes kogustes. 2500 kcal päevase energiavajaduse juures on soovitatav päevane rasvade hulk 70–85 grammi. Rasvad koosnevad erinevatest rasvhapetest.

Oluline on neid tarbida ka õiges vahekorras, enam-vähem kõiki võrdselt ehk 10% päevasest toiduenergiast.

Küllastunud rasvhapped leiduvad enamasti loomses toidus, aga ka kookose- ja palmiõlis.

Monoküllastumata rasvhappeid ehk oomega 9 rasvhappeid sisaldavad oliivõli, seesamiõli, mandliõli, pähklid ja avokaado.

Polüküllastumata rasvhappeid oomega-3 ja oomega-6 nimetatakse asendamatuteks, sest neid ei suuda inimese organism ise sünteesida ja seega peab neid saama toiduga.

Oomega-3 – lina, tudra, rapsi, kanepi ja chia seemned ja nendest tehtud õlid, vähemal määral leidub ka kreeka pähklites, avokaados ja kõrvitsaseemnetes ning rasvases kalas.

Oomega 6 – pähklid, päevalille-, soja- ja maisiõli ning teraviljaga toidetud loomade liha.

Seemned, pähklid ja avokaado on head mono- ja polüküllastumata rasvhapete allikad, olles maksale vähem kahjulikud kui küllastatud rasvhapped loomsest toidust ega sisalda koesterooli.

Seemned ja pähklid sisaldavad lisaks ka palju olulisi aminohappeid, vitamiine ja mineraalaineid. Pähklite ja seemnete leotamine kergendab nende seedimist ja toitained imenduvad paremini. Õlidest tuleks eelistada rafineerimata õlisid. Hästi taluvad kuumust kookos- ja palmiõli, lühiajalist kuumutamist keskmisel kuumusel talub ka oliiviõli.

Avokaado on suurepärane antioksüdant, sisaldades palju A-, K-, C- , B5- ja E-vitamiine, monoküllastumata rasvhappeid, oomega-3 rasvhappeid ja oleiinhapet, mis erinevalt teistest rasvhapetest ei tõsta, vaid reguleerib vere kolesteroolitaset ja aitab leevendada põletikke.

Avokaado on ka väga head glutatiooniallikas, aidates kehal detoksifikatsiooniks vajalikku glutatiooni toota. Pekanipähklid, sarapuupähklid, mandlid, kookospähklid ja Kreeka pähklid on rikkad antioksüdantide, rasvhapete ja glutatiooni poolest. Nad on ka head valgu ja mineraalide allikad. Näiteks mandlid sisaldavad palju magneesiumi, E-vitamiini ja seleeni.

Kreeka pähklid, eriti mustad Kreeka pähklid sisaldavad organismis lämmastikoksiidi tootvat aminohapet arginiini, mis aitab maksal ammoniaaki kahjutustada. Pekanipähkleid aga võib kutsuda „maitsvaks relvaks” rasvmaksa vastu.

Oomega-3 rasvhapped. Tänapäeval on toidus kõige suurem puudus just oomega-3 rasvhapetest, seetõttu tuleks nende tarbimist suurendada. Oomega-3 rasvhapetel on põletiku- ja vähivastane toime ning see aitab kaitsta ka maksa. Oomega- 3 ja oomega-6 suhe võiks olla 1 : 2-le, tänapäeva toitumisega on see aga paigast nihkunud 1 : 20-le.

Oomega-3 rasvhapetest moodustab normaalse tervisega keha ise edasi EPA- ja DHA-happeid (eikosapentaeenhape ja dokosaheksaeenhape), valmiskujul on need olemas kalades – lõhes, makrellis ja heeringas. Seetõttu on asendamatute rasvhapete allikana pikka aega soovitatud süüa rasvast kala ja kalaõli. Aga kuna kalade kõrge saastetase muudab nende väärtuslikkuse küsitavaks, siis on heaks alternatiiviks just taimsed rasvhapete allikad.

Linaseemned on meile eestlastele nn kodune ja soodne supertoit, mis on üks parematest oomega-3 rasvhapete allikatest, sisaldades veel A- ja E-vitamiine, kiudaineid ja antioksüdante. Nad vähendavad vere kolesteroolisisaldust, parandavad veresoonte kahjustusi, tõstavad immuunsust, aitavad kaitsa maksa põletike eest ja on kasulikud veel paljude teiste terviseprobleemide puhul.

Linaseemnete kiudained aitavad ka seedimist korras hoida, eriti head on need kõhukinnisuse puhul.Oomega-3 rasvhapped oksüdeeruvad kuumuses.

Selle protsessi käigus tekivad toksilised oksüdatsiooniproduktid, mistõttu ei sobi külmpressitud linaõli ega ka linaseemned kuumutamiseks. Õli tuleb säilitada jahedas ja valguse eest kaitstud kohas,avatuna säilib see kuni kaks kuud. Aegunud või valesti säilitatud linaõli ei tohi tarvitada. Poest ei tasu osta linajahu, kuna see on oomega-3 vaene mass, mis on õli pressimisest järele jäänud. Kõige kindlam on jahvatada ise linaseemned näiteks kohviveskis ja värskelt tarvitada.

Täisteratooted

Täisteratooted sisaldavad rohkesti süsivesikuid, valke ja kiudaineid, aga ka B- ja E-vitamiine, mineraalaineid nagu tsink ja seleen, antioksüdante ja taimset päritolu östrogeene. Töötlemata teravili on veresuhkru tasakaalustaja. Valges, rafineeritud jahus lähevad head omadused aga teravilja töötlemise tõttu kaduma.

Kuigi täisteratooted, sealhulgas ka nisu on iseenesest väärtuslik toiduaine, on probleem selles, et seda tarbitakse liiga palju. Eestlased tarbivad lisaks nisule ka rukist, aga ka see sisaldab raskesti seeditavat gluteeni. Seepärast oleks hea jätta gluteeni sisaldavad teraviljad puhastusprotsessi ajal menüüst välja, et anda oma kehale puhkust ja süüa vahelduse mõttes gluteenivabu teravilju.

Teraviljavalk gluteen on tuntud peensoole haiguste ja allergia põhjustajana ning võib olla raske seedida, kui seda iga päev ohtralt tarbida. Gluteeni sisaldavad nisu, rukis, oder ja ka kaer, kui seda ei ole just kasvatatud ja käsitletud gluteeni sisaldavatest teraviljadest eraldi. Gluteenivabad on riis, tatar, kinoa, hirss ja amarant.

On kasulik teada, et meie oma kohalikus, Eestis kasvatatud toortatras sisalduvad peaegu kõik eluks vajaminevad ained, sealhulgas ka asendamatud aminohapped ehk valgud. Tatravalgud on hästi seeditavad ja kõrge kvaliteediga, sisaldades kõiki kaheksat asendamatut aminohapet, olles eriti sobiv taimetoitlastele ja heaks valguallikaks maksapuhastuse ajal.

Tatar on rikas veel B-grupi vitamiinide poolest, samuti on ta heaks raua, kaltsiumi, magneesiumi, tsingi ja kaaliumi allikaks. Tatras on palju kiudaineid ning vähe kaloreid ja rasva. Tatar sisaldab antioksüdante, mis aitavad vedeldada verd ja kaitsevad lipoproteiine oksüdatsiooni eest. Tatra söömine aitab langetada kolesteroolitaset veres ja hoiab vererõhu normaalsena, soodustab seedimist ja mõjub üldse tervendavalt, aitab ravida kõhunäärme-, soolestiku- ja maohaigusi ning kõhukinnisust.

Kaunviljad

Herneid, läätsi ja ube on palju erinevaid sorte: sojaoad, aedoad, mungoad; kikerherned ja aedherned; punased, rohelised ja pruunid läätsed. Nad on taimsed valguallikad, sisaldades enamikku asendamatuid aminohappeid. Kombineerides kaun- ja teravilju, saab kätte kõik kaheksa asendamatut aminohapet, mida meie keha ise sünteesida ei suuda.

Seega annavad nad ka maksa puhastumiseks vajalikke valke. Kaunviljad on ka kiudainete, mineraalide ja vitamiinide rohked. Mineraalainetest sisaldavad nad eriti rauda, kaaliumi, fosforit, mangaani ja magneesiumi. Vitamiinidest leidub kaunviljades foolhappeid ja B-vitamiine. Maksa jaoks oluliste ainete hulgas on kaunviljades veel ka metioniini ja arginiini. Soodsa biokeemilise koostise tõttu on kaunviljade toiduks tarvitamine kasulik väga mitmesuguste tervisehäirete, nagu näiteks spasmide, kõrgvererõhktõve ja suhkruhaiguse, kasvajate ning maksa-, neeru- ja põiehaiguste puhul.

Kuid tuleb meeles pidada, et paljud kaunviljad, näiteks sojauba ja aeduba ehk Türgi uba sisaldavad toksilisi aineid, mistõttu neid ei tohi süüa toorelt.

Kaunvilju tuleks enne keetmist mõni tund leotada, kuna kaunviljades esineb ka antitoitaineid (fütaadid) ja puhitust tekitavaid ühendeid, oligosahhariide.

Oligosahhariidide hulka kaunviljades saab märkimisväärselt vähendada neid korralikult keetes või idandades. Enne eelnevalt leotatud (olenevalt kaunvilja sordist mõnest tunnist kuni 12 tunnini) ubade keetmist koori ära leotamisvee pinnale tõusnud ubade kestad, vala ära leotamisvedelik ja loputa ube puhta veega. Kuna kaunviljad on tugev toit, siis puhastusperioodil tuleb neid süüa mõõdukalt.

Kui sinu toidulaual pole varem kaunvilju olnud, siis kõhupuhituse vältimiseks lisa esialgu neid menüüsse vähehaaval.

Idandid

Idandid aitavad kehal puhastuda, viia organismist välja jääkprodukte, mürke, liigset kolesterooli, mitteorgaanilisi ja teisi kahjulikke aineid. Idude toiteväärtus on seemne omast mitu korda kõrgem, sest toodetakse juurde vitamiine, ensüüme ja hormoonide eelühendeid. Samuti lõhustuvad ja muutuvad selle protsessi käigus paljud süsivesikud, rasvad ja valgud, mistõttu organismil on neid märksa kergem omastada. Idandites leidub D- ja K-vitamiine, karotenoide ning mineraalaineid: kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi, naatriumi, tsinki, koobaltit, väävlit, räni, rauda jt.

Idandamisel tekib juurde asendamatuid aminohappeid ja küllastumata rasvhappeid, samuti suureneb E- ja B-grupi vitamiinide hulk. Idandamiseks sobivad päevalille, lutserni ehk alf-alfa, brokoli, kressi, redise, kurgi, kõrvitsa, tatra, seesami või peedi seemned. Kõige pehmema maitsega ning kergemini idandatavad on lutsern ja munguba. Maksapuhastuse ajal võiks idusid süüa iga päev vähemalt ühe peotäie või ka rohkem, kui isu on.

Egle Koppel „Maksa puhastamine taimetoiduga. 10 päeva toitumiskava ja retseptid maksa puhastamiseks ja kaalulangetamiseks“, kirjastus Cum Laude

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

ELUTARGA TOP

Viimased uudised