Küünte tervis sõltub toidust

Tugevad juuksed ja terved küüned on tervisliku ja tasakaalustatud toidu tulemus. Kui teil on haprad küüned, tasub menüüsse lisada A- ja B-vitamiini, mida leidub maksas, loomalihas, munakollases ja piimatoodetes. Kui nahk küüne ääres kipub tihti „narmendama,“ lisage toidulauale rohkesti C-vitamiini sisaldavaid toiduaineid, ülekaalus võiksid olla puu- ja köögiviljad. Küünte tugevust parandab valge kala. Kui küüntele on tekkinud kollakas värvus, krõbistage pähkleid ning lisage toidule rohelist, sööge seeni, porgandeid ja lehtköögivilju.

Vastuvõtud, küllakutsed ja muud tähtsamad kokkusaamised võivad mõnikord ette tulla ootamatult ning käed tuleb korda saada kiiresti ja efektiivselt. Mõned nipid, kuidas seda teha:

- Kreemitage käed õhtul hoolikalt, tõmmake kätte puuvillased kindad. Küüneümbrusse võib panna ohtralt kreemi, selle sissetõmbumist ei pea ootama. Kindad ja uni teevad oma töö ning hommikuks on paranenud tulemus juba silmale märgata.
- Leotage käsi 20 minutit vees, millele võib lisada tilga teepuuõli, roosilehti, piparmünti või kummelit, seejärel koorige õrnalt käed (selleks sobib ka pruun suhkur) ja sõrmed ning lõpuks kreemitage käed.
- Kui sõrmed ja sõrmenahk küünte ümber on tugevamalt kahjustunud, määrige käsi pärast leotamist jojoba- või oliiviõliga ning laske õlil nahasse imbuda.
- Kui küüned kipuvad äärtest murduma, lõigake need ovaalseks.
- Hoidke lakki, mida kannate küüntele pärast kiirhooldust, külmkapis ning võtke see välja 10–15 minutit enne pealekandmist.
- Kui kätekreem juhtumisi otsas, võite käsi määrida ka silmaümbruse- või päevakreemiga.
- Käe- ja sõrmenaha elustamiseks sobib hõõruda sõrmi ja sõrmeümbrust ka sidruni- või õunalõiguga.
- Siidja naha saavutamiseks tehke kätele ja sõrmedele sügavpuhastav soojendav mask. Tõhus on näiteks mudamask. Käsi võite määrida ka vedela meega, seejärel asetage kätte kilekindad või -kott. Ka võite käte ümber keerata sooja froteerätiku ning hoida seda kuni 20 minutit. Meele võite lisada rõõska koort, maitsestamata jogurtit ja oliiviõli. Jälgima peab vaid, et mass oleks ühtlaselt vedel. Kandke segu käeseljale ja näppudele ning laske seista. Paljukiidetud meega segatud kehakoorija, mis sobib ka käenahale, võib teha endale nii, et lisate meesegule 2 sl pruuni suhkrut ning hõõrute selle õrnalt käenaha sisse. Meresoola kätel kasutada ei soovitata.
- Mõned daamid kasutavad käenaha pehmendamiseks kookosrasva. Sedagi võib määrida ööseks kätele ning tõmmata seejärel kätte puuvillased kindad. Õlidest on osutunud tõhusaks ka oliivi- ja mandliõli, mida saate lihtsalt käenahka ja küüneäärse naha sisse masseerida. Kätekreemi kasutuskordadel piiri ei ole: kui tunnete, et käed on kuivad, kasutage kohe kreemi.


Moodne maniküür

Lakkida sobib vaid kenasti hooldatud küüsi. Küünelaki värvi valikul võiksite jälgida aastaaega. Kevaditi tulevad üldiselt moodi pastelsed toonid, suvel kirkamad värvid, sügistalvel tumedamad pooltoonid. Küpsemas eas daamid võiksid vältida liiga äärmuslikke toone, näiteks neoonroosat ja süsimusta, ehkki mood seda soosib. Toonid võiksid olla pigem matid kui kirkad.

- Küünte kujundus võiks jääda tagasihoidlikuks, mis aga ei tähenda, et pidulikumatel puhkudel kõik särav keelatud oleks. Pidulikel puhkudel on efektsed näiteks läbipaistvad sätendavad küünelakid, mis sisaldavad väikesi pärlmutterosakesi, lastes põhilakil läbi kumada.
- Värv, mis on lubatud iga ilma ja vanusega, on punane. Tuleb ainult leida endale see õige. Klassikaks on kujunenud ka Prantsuse maniküür, mille puhul pole vanusereeglit. Tähtis on vaid, et küüned oleksid terved ja hooldatud. Nii argipäeval kui pidulikel üritustel sobib ajatu nude-variant, kus küüned kaetakse läbipaistva või pastelse nahalähedast tooni lakiga.

Elukiri

Käte abimehed

Mandliõli
Igapäevane massaaž mandliõliga tugevdab küüsi ja küünenahka. Küüned ei ole enam nii haprad ning nahk muutub pehmeks ja siledaks. Mandliõli asemel võib kasutada ka sooja oliiviõli: lisa paar tilka sidrunimahla ja vannita käsi mõne minuti jooksul oliiviõlis.
Saialillekreem
Kui käed saavad päeva jooksul kõvasti vatti, on saialillesalv või -kreem suurepärane, sest see teeb head just väsinud kätele ja kergesti murduvatele küüntele.
· Kreemita küünenahka.
· Alus- ja pealislakk sisaldavad palju toitaineid, nii et kasuta neid kindlasti.
· Kasuta mikrokristallidega viili, mitte kääre.
· Küünelakieemaldaja peaks olema atsetoonivaba.
· Maniküüri käsi iga 7 –14 päeva tagant.
· Kasuta toitvat käte- ja küünekreemi mitu korda päevas.