Esmalt tahaks kummutada ühe laialt levinud müüdi. Väga tihti arvatakse, et mida vanem on ese, seda kallim see on. See ei pruugi sugugi nii olla, sest vanavaraturul, nagu mujalgi äris, kujuneb hind pakkumise ja nõudluse vahekorrast. Seega kehtib pigem rusikareegel, et mida vähem levinud on ese, seda kallim see on. Seega tulekski esmalt teha kindlaks, mis esemed teil täpsemalt olemas on, kui palju neid omal ajal valmistati ja kui palju neid veel säilinud võib olla.

Mõnevõrra lihtsam on seda teha siis, kui tootel on olemas tootjamärgistus. Mitmete esemete puhul, näiteks portselan, hõbeesemed, mündid, margid, aga näiteks ka suuremate vabrikute mööbel, on koostatud erinevaid katalooge, mis tihtilugu sisaldavad ka esemete tiraaži ja keskmist hinda, mida küll paraku ei tasuks alati liiga tõsiselt võtta. Seega võikski esmane samm olla käik raamatukokku. Kui seal pole olemas just tootekataloogi, siis kindlasti aitab raamatukogutöötaja otsida infot teid huvitava eseme ajaloo kohta.

Kui iseseisvalt ei suudeta aga eseme päritolu tuvastada, siis võiks pöörduda ajaloohuvilisest sõbra või muuseumitöötaja poole. Kui ese on tuvastatud, siis peaks uurima, mis hinnaga on eset lähiminevikus müüdud või millise hinnaga parajasti müügitehinguid sõlmitakse. Selleks on lihtsaim ja kõigile kättesaadavaim võimalus internetiotsing erinevatest oksjonikeskkondadest. Näiteks võiks tuua maailma suurima oksjonikeskkonna www.ebay.com.

Kuna suur hulk Eestis levinud vanavarast on Vene päritolu, siis tasuks kindlasti otsida infot ka idanaabrite portaalist www.molotok.ru. Eestis valmistatud esemete müügitehingute kohta leiab kasulikku infot eestimaisest oksjonikeskkonnast www.osta.ee. Kui olete neist portaalidest leidnud paar-kolm analoogsete esemetega toimunud müügitehingut, siis peaks enam-vähem objektiivne hinnaskaala juba teada olema.

Siiski tasuks meeles pidada veel üht olulist aspekti. Vanavara hind sõltub väga suurel määral esemete säilimise tasemest, seega peaks hinnatavat eset vaatama üsnagi kriitilise pilguga. Teinekord võib esmapilgul tühisena paistev defekt langetada eseme hinda mitmeid kordi. Kindlasti on veel palju nüansse, mida tuleks eseme hindamisel arvesse võtta, kuid nendest saaks rääkida juba konkreetse eseme puhul.

Elukiri