Raamatu väljaandmise organiseerija, perearst ja Sõmeru külavanem Katrin Martinson kirjutas raamatu saamisloost Kiili Lehes.

Katrin Martinson ja Mari-Ann Remmel raamatuga rahva ees.

Mõisa külalistetuba on rahvast täis.

Raamatu autor jagab autogramme.

„Alguse sai protsess ühel 2016. aasta hilistalvisel nädalavahetuse päeval, kui Ants Talioja allakirjutanule helistas ja Sarapiku talust läbi astus.

Antsu südamel oli mõte, et Nabala pärimuslood peavad kaante vahele saama. Seda enam, et hingega Nabalat uurinud folklorist Mari-Ann Remmel Kirjandusmuuseumist oli põhimõtteliselt nõus seda suurt tööd ette võtma. Pärimus kaob, kui seda ei talleta – inimesed, kes teadsid ja mäletasid, lahkuvad ning Google ei suuda neid suust suhu kantud lugusid asendada.

Paber on sageli oluliselt kindlam talletusmaterjal, kuigi hävib tules ja vees.

Et midagi liikuma panna, on vaja liikumapanevat jõudu. Õnneks oli nõus projekti üheks vedajaks tulema Liivi Tamm, kelle juured on Vaidasool. Liivil on lahtised käed, selge mõistus ja ilus lauluhääl – lisaks firma Meediapilt vedamisele laulab ta ansamblis “Miinus seitse” ning Kalevi kammerkooris, korraldab folkmuusikafestivali Moisekatsi Elohelü ning on tuntud raudteehuviline.

Esineb Kiili kammerkoor.

Vaja oli ka juriidilist keha, et alustada projektide kirjutamist ning raha otsinguid raamatu tarvis. MTÜ Sõmerlased polnud veel sündinud. Lahke saatus tõi meie teele Margit Miller-Solo, kes lahkesti oli nõus kaasa lööma. Nii taotles esimesed tarvilikud projektrahad MTÜ Tuhala Ajaloo- ja kunstikamber. Protsess hakkas liikuma. Mari-Ann Tartus kirjutas, korrastas, süstematiseeris jne. Liivi Tamm ja allakirjutanu Põhja-Eestis küsisid ja kirjutasid, helistasid ja meilisid. Aeg-ajalt pidasime telefonitsi nõu, rõõmustasime ja kurvastasime, kuid lootus ei kadunud kordagi.

Kröömikesehaaval nihkus raamat valmimise poole. Lisandus lehekülg teksti, parandusi, täpsustusi, täiendusi, tekkis esimene toetaja, järgmine, sellest järgmine...

Tänu kõikidele protsessis osalenud inimestele ja organisatsioonidele on raamat nüüd valmis. Raamatu kujundas kaunilt Angelika Schneider, kelle kunstnikukäsi on meeldejäävaks vorminud mitmekümneid imelisi raamatuid. Väga oluline roll projekti rahastamisel oli Eesti Kultuurkapitalil, mis toetas meie tegevust läbi mitme erineva rahastusotsuse. Abiks oli Kiili ja Kose valla tugi raamatu valmimisele. Oma toetava õla pani varakevadel 2017 alla ka Eesti Kirjandusmuuseumi Teaduskirjastus Risto Järve näol, kelle selge nägemus ning asjakohased kogemused aitasid raamatu valmimisele palju kaasa. Raamatu “Vennaste ja vete vald. Nabala kohalood” esitlus toimus 7. juunil kell 19.00 Nabala mõisas.“

Fotode autor on Veiko Ilus

Raamatut saab osta raamatupoodidest või kontakteerudes meiliaadressil somerukyla@gmail.com.