Kõvad käed

Teraskõvad käed kuuluvad pühendunud töörügajatele, sellistele inimestele, kes elu jooksul ei paista ühtegi päeva füüsilise haiguse põdemisele kulutavat. Ent need emotsionaalselt järeleandmatud isikud võivad olla hoolimatud ja vastuvõtlikud psüühilist laadi probleemidele, mis on seotud tunnete allasurumisega.

Väga pehmed nätsked käed

Seda tüüpi lõtv käsitundub katsudes nagu toores tainas ja viitab isikule, kes on laisk ja nautlev, kellel on harilikult vähe füüsilist energiat ja tugevust. Mis haigustesse puutub, siis seostub see kilpnäärmeprobleemidega.

Pontsakad käed

Ülekaalulisus väljendub kätes sageli väga pontsakates alumistes sõrmelülides. See viitab ka lodevusele ja sensuaalsusele. Mõistlik toitumine aitaks neid sõrmi salendada. Raskem on aga vabaneda väikestest rasvapadjakestest alumiste sõrmelülide käeselja poolsel küljel, mis annavad märku sellest, et kehakaaluga on juba pikemat aega probleeme olnud ja nüüd on vaja juba tõsisemat ravi.

Nõtked käed

Paindlikud käed peegeldavad paindlikku, tolerantset, muretut loomust. See inimene suudab olukordadega vaimselt, füüsiliselt ja emotsionaalselt teistest kergemini kohaneda, peab elutormides vastu ja on vähem vastuvõtlik tõsistele haigustele.

Jäigad käed

Loomupäraselt jäigad käed (mille paindumatus pole haiguse tagajärg) räägivad tagasihoitud pingest või inimesest, kes ennast ülemäära tagant sunnib. Ta võib olla aldis stressiga seotud haigustele nagu kõrgvererõhutõbi ja teised südame-soonteprobleemid.

Naha tekstuur

Mida peenekoelisem käte nahk puudutades tundub ja mida õrnem see on, seda nõrgem on selle inimese emotsionaalne ja füüsiline seisund ning immuunsüsteem. Mida jämedakoelisem ja koredam on nahk ja käsi, seda jõulisema ja haigustele vastupidavama isikuga on tegu. Väga tahumatu käsi võib viidata tundlikkuse puudumisele.
Karedad kuivad käed võivad olla kilpnäärme alatalitluse sümptomid, samal ajal kui läikivad siledad käed võivad viidata vastupidisele seisundile – kilpnäärme liigtalitlusele.

Värvus ja temperatuur

Käte värvus, nagu ka naha igasugune kõrvalekalle tavapärasest värvitoonist võib anda meile olulisi vihjeid inimese tervisliku seisundi kohta, aga ka paljastada nii mõnegi harjumuse! Kuumus ja külmus koos ülemäärase niiskuse või kuivusega on samuti kõnekad. Teatud juhtudel võib käte temperatuur anda tähtsat siseinfot endokriinsüsteemi kohta. Normaalne kehatemperatuur võib inimestel küll erinev olla, ent ideaalne terve käsi ei tohiks olla ei liiga kuum ega liiga külm, ei liiga kuiv ega liiga niiske.

Žestide keel

Niipea kui te arstikabineti uksest sisse astute, asub tark arst sedamaid teie seisundit hindama, jälgides teie kehakeelt, samuti käte kasutamist – kas te hoiate neid jõuetult kõrval või žestikuleerite ägedalt, kas käed on lõdvestunud asendis või liigutate neid närviliselt.
Psühholoogid kinnitavad, et žestid annavad meie meeleseisundist esimese reetliku vihje. On kindlaks tehtud, et kuna suuremalt jaolt on meie reaktsioonid autonoomsed, siis peaksime pigem usaldama oma silmi, mitte kõrvu ehk mitte uskuma, mida teised meile oma probleemist räägivad. Tervise seisukohast aga võivad žestid meie vaimsest seisundist nii mõndagi sellist pajatada, mida me sõnadega kirjeldada ei suuda.

Terviseteave

Närvilisus või ärevus võib väljenduda kiirete väikeste käeliigutustena, nagu näiteks käte väänamine, pidevalt juuksesalguga mängimine või lakkamatult kaelakee või sõrmuse keerutamine. Sedalaadi liigutused erinevad aga selgelt tahtmatutest värinatest, mis on iseloomulikud üsna erinevatele haigustele.

Neli käetüüpi

Neli käetüüpi elementide järgi

Need neli käetüüpi on saanud nime nelja elemendi – Maa, Õhk, Tuli ja Vesi – järgi ning on nn puhtad tüübid. Vaid vähesed käed on täpselt sellised (tegelikult on ju iga käsi ainulaadne – ka parem ja vasak käsi ei ole ühelgi inimesel täiuslikult sarnased), aga siiski peaksid nad enam-vähem kattuma ühe tüübiga neljast. Kui teie käed jäävad kahe tüübi vahele, tähendab see lihtsalt, et teis on mõlema omadusi. Lugege mõlemad kirjeldused hoolega läbi ja otsustage, kumb iseloomustus teie iseloomu ja olemusega paremini klapib.
Iga käetüüp annab rohkesti teavet meie sisemistest ajenditest. Kui uuritava käe tüüp on kindlaks määratud, saame hakata analüüsima jooni ja märke.

M a a k ä s i

Väline kuju

Kandiline peopesa lühikeste tömbiotsaliste sõrmedega. Tõenäoliselt on pihus jooni vähe – paljudel juhtudel vaid kolm-neli, ent need on tugevad ja jätavad selge ning jõulise mulje. Maa käe sõrmejälgi iseloomustavad alati kaared ja silmused.

Temperament ja elulaad

Nende kohta võib öelda: soliidne, stabiilne ja maalähedane. Praktiliste ja tasakaalukate töörügajatena armastavad nad korrapärast elu. Eelistavad tegutseda maal väljas, vabas õhus, vihkavad liiga kauaks nelja seina vahele jäämist, on sünnipärased looduse sõbrad. Kangekaelselt visadena pole neil mahti punuda kujuteldavaid skeeme.

Õ h u k ä s i

Väline kuju

Kandiline peopesa ja pikad sõrmed. Peopesas on hulganisti jooni – kindlasti rohkem kui miinimum, ja need on selged ja äratuntavad. Sõrmejälgedes domineerib silmus. Tervikuna jätab õhu käsi sitke mulje.

Temperament ja elulaad

Õhu kätega inimestel on elav ja uuriv mõistus, mis teeb neist igavesed üliõpilased, nad on alati valmis õppima. Nende vilgas vaimulaad vajab suhtlemist, vaheldust ja suminat. Vestlushimulised ja sõbralikud, on nad kiired õppijad, pidevalt tulvil ideid, ent nende tähelepanu hajub kergesti ja nad tüdinevad ruttu.

Tu l e k ä s i

Väline kuju

Lühikesed sõrmed, aga peopesa on piklikum kui Maakäel. Hea hulk tugevaid jooni ja keerulisi sõrmejälgi.

Temperament ja elulaad

Füüsiliselt väga dünaamilistena on need inimesed alati valmis tegutsema, nad vajavad seiklusi ja põnevust ning suunavad oma energia sageli sportimisse. Seltskonnahinged, suure pärased inimesed, kes lihtsalt oma juuresolekuga innustavad kõiki. Nad on sageli meelelahutajad ja lavatähed, neil on kalduvus oma eluküünalt mõlemast otsast põletada ja seeläbi end nii vaimselt kui füüsiliselt viimse piirini kurnata.

Ve e k ä s i

Väline kuju

Pikk, sageli kõhn ja graatsiline käsi, mille peopesa on piklik ja sõrmed pikad, otsast teravnevad. Peopesas on alati palju peenikesi jooni. Tavaliselt on sõrmejälgedes silmused.

Temperament ja elulaad

Kõige tundlikum ja õrnem tüüp. Poeetiline ja romantiline, andekad kunstis ja muusikas. Kultuursed ja rafineeritud, neil on hea maitse, kuid nad kalduvad elama unistustes, pea pilvedes. See kaunis käsi peegeldab elegantset keha, nii ongi paljud neist tegevad moe, modellinduse ja ilutööstuse maailmas, samuti kunsti alal. Ülitundlikena tunnevad nad end kõige paremini rahulikus, harmoonilises keskkonnas.

S õ r m e d j a p ö i d l a d

Inimesed on ainsad olendid, kellel on niisugused hämmastavalt liikuvad sõrmed ja üliarenenud pöidlad. See ainulaadne kombinatsioon võimaldab meil luua ja tegutseda, seletab meie arengut ja tehnoloogilist edu. Käe analüüsijale annavad sõrmed tähtsat informatsiooni inimese iseloomu ja võimete hindamiseks.

S õ r m e d e p i k k u s

Sõrmed jagunevad kas lühikesteks või pikkadeks, ent seda alati võrreldes peopesa pikkusega. Otsustamiseks mõõdetakse ära keskmise sõrme pikkus sõrmeotsast kuni kohani, kus sõrm ja peopesa kokku saavad. Seejärel mõõdetakse omakorda üle vahemaa samast peopesa punktist alla randme ülemise voldini ning võrreldakse saadud tulemusi. Kui sõrm on vähemalt kolmveerand peopesa pikkust, loetakse selle käe sõrmi „pikkadeks”. Kui sõrm on aga sellest lühem, siis „lühikesteks”.

Pikad sõrmed viitavad püüdlikule inimesele, kes pöörab tähelepanu detailidele. Nad kalduvad olema aeglased ja metoodilised, keskendudes ühele ülesandele korraga. Lühikeste sõrmedega inimesed aga saavad kõigest üheainsa pilguga aru. Seetõttu töötavad nad kiiresti, on osavad ja suurepärased organisaatorid, ehkki kalduvad kasutama otseteed, kui see neile sobib.

P ö i d l a d

Kõikide sõrmede seast annavad just pöidlad tähtsaimat teavet inimese vaimse tervise tugevate ja nõrkade külgede kohta. Pöial peab kätt tasakaalustama nii kuju kui pikkuse poolest. Liiga lühike pöial ja pikk peopesa viitab enesekindluse ja isikliku väeenergia puudumisele. Peopesaga võrreldes ülekaalukas pöial aga märgib inimest, kellel jääb vajaka õrnatundelisusest ja kes võib olla liigselt vägivaldne. Pöial, mis tundub teiste sõrmede ja peopesaga võrreldes „paras”, räägib elujõust, vastupidavusest ja tervest mõistusest.

Pöidla kuju

Lühike ja jässakas pöial viitab rohkele energiale ja otsustavusele, aga mitte eriti heale mõtlemisvõimele. See on domineeriv, tahtejõuline isik. Sageli kohtame jämedat ja mugulakujulist pöidlaotsa inimesel, kelles on teatavat julmust või kes on pahura iseloomuga.
Lühike ja sale pöial räägib otsustamatusest, seda järeleandlikku isikut on kerge „ära rääkida”, eriti kui pöial tundub olevat ülejäänud käest nõrgem. Kui pöidla teine lüli on kitsas ja liivakella-kujuline, on tegemist diskreetse ja taktitundelise inimesega. Kui see aga on otsmise lüliga ühejämedune, viitab niisugune pöial otsekohesele inimesele.

Teised sõrmed

Nimetissõrm sümboliseerib inimest ennast ja seda, millisena ta iseennast näeb. Enesekindlal, endast lugupidaval isikul on sirge püstine nimetissõrm. Kui see on keskmisest sõrmest pikem, siis on tegu domineeriva isikuga. Kui aga lühem, viitab see alaväärsuskompleksile.

Keskmine sõrm räägib vastutustundest. Ideaalis peaks see olema naabersõrmedest veidi pikem ja kenasti püstine, viidates piisavale kohusetundele. Palju pikem keskmine sõrm räägib haiguslikust loomusest ja võimalikust depressioonist. Palju lühem aga paljastab ebakonventsionaalsuse ja vastutustundetuse.

Neljas sõrm kirjeldab isiku loomevõimet ja eluga rahulolu. Kui see sõrm ulatub keskmisest sõrmest kõrgemale, on see unistaja ja mänguri märk. Väga lühikene sõrmusesõrm viitab kultuurivaenulikule isikule.

Väike sõrm esindab meie võimekust ärimaailmas, teaduses ja suhtlemises. Kui see sõrm on teistest märkimisväärselt pikem, on tegu teravmeelse ja end selgelt väljendava isikuga. Väga lühike väike sõrm aga viitab nii verbaalsetele kui seksuaalsetele väljendusraskustele.

Lori Reid „Tervis käejoontel. Käte analüüs heaolu saavutamiseks“, kirjastus Varrak 2017