1. Jõule tähistatakse rohkem kui 160 riigis üle maailma

Jõule ei tähistada enamjaolt Aafrika mandri ning Lähis-Ida riikides. Küll aga võib leida, et jõule tähistatakse ka eksootilisemates paikades nagu Jamaika, Madagaskar või Brasiilia.

2. Eesti jõulud on välja kujunenud kolme traditsiooni segust

Eesti tänapäevases jõulukombestikus on liitunud kolm traditsiooni: Põhjala talvine pööripäev, kristlik Jeesuse Kristuse sünnipäev ning Lääne tarbimisühiskonna kommertsjõulud. Igal neist on oma kombestik ja sümbolid ning inimeste silmis on nende osatähtsus erinev: kes peab olulisemaks kinke ja kuuse ehtimist, kes muistset talvepüha ja kes kirikus käimist.

3. Jõuluvana elab Lapimaal

Soomes on levinud uskumus, et Jõuluvana elab Soome põhjaosas Lapimaal. Lapimaa jõuluvanale kirjutatakse igal aastal kirju kogu maailmast. Soomlastel on kombeks jõulude ajal ka saunas käia, kuid vaevalt, et jõuluvana ise seda pühade ajal teha jõuab.

4. Kõikide kingituste kohaletoimetamiseks on tarvis läbida 510 000 000 km

Internetist leidub jõuluvana teekonna kohta teoreetilisi arvutusi, millest selgub, et 24 tunniga 510 000 000 km läbimiseks peaks jõulutaat liikuma kiirusel 21 250 000 km/h. Saani koormab 840 000 tonni mänguasju ning seda peaks vedama 5 600 000 põhjapõtra.

5. Kust leida jõulukingitusi?

Pühade-eelsel perioodil koguvad nii poodides kui ka netikauplustes hoogu jõulukingirallid. Samuti on populaarsust kogumas suured jõulusündmused, millest märkimisväärseim on kogupere jõulufestival Suur Tallinna Jõululaat, mis toimub 15.-17. detsembril Lauluväljakul. See kombineerib endas romantilised etteasted, muinasjutulise jõulumaa ning väga suure kingivaliku, mida saab kohapeal katsuda, maitsta või kogeda. Rohkem infot sündmuse kohta SIIT.

Jaga
Kommentaarid