Paljud kortermajad on tõepoolest varustatud keskventilatsioonisüsteemidega, mis tagavad piisava õhuvoolu, et ruumis oleks olmekvaliteedi tagamiseks piisavalt õhku, aga söögitegemise lõhna, niiskust ja suitsu ei pruugi selline süsteem piisavalt vastu võtta. Tulemuseks on suitsuanduri rakendumine.

Et selliseid olukordi juba eos vältida, peaks enne köögimööbli ja tehnika tellimist konsulteerima majaehitaja või -haldajaga ning uurima, millist ventilatsioonisüsteemi hoones kasutatakse. Laias laastus võib ventilatsioonisüsteemid köögi õhupuhasti ühendamise viisilt jagada viide rühma: autonoomse väljapuhkekanaliga, välimootoriga, soojavahetiga, keskventilatsiooniga ja retsirkulatsiooniga.

Väljapuhkekanaliga varustatud köök on kõige harjumuspärasem lahendus, kus õhupuhasti mootor töötab ja kuum (ka niiskus, suits ja õlijäägid) suunatakse välja. Soojavahetiga ühendatavate õhupuhastite mootorit asendab soojavaheti enda mootor, see töötab sünkroonis õhupuhastiga. Keskventilatsiooni korral on vajalik sulgklapp, et süsteemist ei pääseks korterisse teistest köökidest väljutatav õhk. Klapp avaneb üksnes siis, kui köögi õhupuhasti tööle panna. Retsirkulatsioon tähendab, et köögi õhk puhastatakse õhupuhasti sees ja suunatakse tuppa tagasi.

Õhupuhastuse levinuimaks viisiks on aktiivsöefilter. Paraku on sellist tüüpi filtri puhastusefektiivsus 30% ümber. Plasmafiltrid puhastavad õhu lõhnadest, aga nagu söefiltrite puhulgi, ei toimu protsess kohe, vaid teatava viitega. Kui korteris on niiske ja köögikapid kattuvad auru ja kondensatsiooniveega, peaks kaaluma söefiltri-tseoliidi kombineeritud filtrit. Tseoliit on looduslik mineraal, mis imeb niiskuse endasse ja annab selle aeglaselt keskkonda tagasi. Eluruumi normaalse ventileerimise korral väljub niiskus vaikselt eluruumist. Kõige efektiivsem retsirkulatsiooni viis praegu on bipolaarne ioniseerimine, mis on kombineeritud tseoliidiga. Selline õhupuhastamisviis on küll kõige kallim, kuid tagab lisaks lõhnade ja niiskuse eemaldamisele ka bakteri-, spoori- ja viirusvaba elukeskkonna. Selliste õhufiltrite lõhnade eemaldamise efektiivsus on üle 90%. Ainukesena pakub viimati nimetatud lahendust Itaalia õhupuhasti tootja Falmec. Ionisaator aitab välja ka siis, kui köögi õhupuhasti on ühendatud ventilatsioonisüsteemiga, aga tulemus pole piisav.

Kui ventilatsioonisüsteem on teada ja mööblifirmale projekti tegemiseks piisavalt infot antud, peaks välja valima ka õhupuhasti disaini. Palju on arutletud teemal, millise kujuga õhupuhasti on kõige efektiivsem. Kõige levinumad on köögikappi integreeritud masinad. Kui köögis on ruumi ja inimesel julgust rohkem kombineerida, võiks kaaluda seinale või lakke kinnitatavat õhupuhastit. Eraldi asetatava õhupuhasti kasuks kappi integreeritava ees räägib fakt, et selle õhuhaardeulatus on suurem. Kui aga ruumilahendus võimaldab köögisaart projekteerida, tasub kindlasti kaaluda lakke integreeritavat õhupuhastit. Seda seepärast, et füüsika loeb – kuum õhk tõuseb alati üles ja lae alt on seda kõige hõlpsam teisaldada.

Kõigi eeltoodud süsteemidega saab ühildada Falmeci õhupuhastajaid.
Jaga
Kommentaarid