Selge see, et kahekümneviieselt on inimene teistmoodi õnnelik kui kui seitsmekümneselt. Nooruses on plaanid ühenduses tulevikuga, eakana vaadatakse minevikku.
„Mu elu on olnud igasugune, seal on muret, rõõmu ja elutähtsaid asju,“ ütleb Katrin Karisma. „Midagi endaga kaasa ei võta, kõik jääb teistele. Ja tore, kui sul on midagi, mida jätta. Me ei tea kunagi, kui pikalt siin maamunal kõnnime. Aga igal sügisel panen ma tulbisibulad mulda ja kevadel hakkavad tulbid õitsema.
Olen olnud laulja, näitleja, ema, kunagi laps, nagu kõik. Üldiselt pole ma ütleja tüüp, aga kui vaja, siis ütlen. Mulle meeldivad kompromissid, mitte konfliktid. Tore on see, et keegi ei saa elurõõmu ära võtta. Mul on palju toredaid sõpru, kellega vahel hommikuti räägime. Mul on palju huvitavaid raamatuid, mida lugeda. Nii et igav ei hakka.“

„Katrin on väga tubli, kena ja andekas näitleja, aga kui avameelselt rääkida, vajab temagi lavastajat. Ka Helgi Sallo vajab lavastajat, ta läheb nagu katel keema ja lavastajata läheks see katel lausa lõhki.” Nii on öelnud Ago Endrik Kerge.

Katrin Karisma on koos Helgi Salloga Estonia laval dubleerinud, partnerina koos mänginud ja nüüd on nad staarid etenduses „Filmitähted”.
„Mul on nii hea meel, et kui me „Filmitähed” etenduseks lavale tuleme, on kohe aplaus,“ rõõmustab Helgi Sallo. „Tähendab - meid oodatakse.”
Öeldakse, et teatris pole sõbrannasid, vaid rivaalid, aga helgi Sallo pole katriniga seosrs kunagi midagi niisugust tundnud. „Katrin on väga arvestav ja täpne lavapartner. Ringreiside ajal elame ju koos hotellitubades ja seetõttu võin öelda, et Katrin on ka kerge inimene. No selles mõttes, et ei virise, ei näe ainult vigu, vaid märkab ka head. Sõidu ajal räägib ta sageli oma ilusast aiast, et mis seal jälle õitseb või varsti õitsema hakkab. Ega tal elus just kerge pole olnud. Aga Katrin on nagu jonnipunn, kes kukub, aga jääb alati püsti. Tütar Liina ütles, et Katrini tütar Piret on selles mõttes oma ema moodi – ka optimistlik ja rõõmsameelne.“
Liina, Piret ja Lenna suvetuuritasid ja Helgi käis nende kontserdil ja laulis kaasa. Aga kui Liina Lennale seda ütles, et ema oli kontserdil, ütles Lenna, et kui oleks näinud Helgi Sallot, oleks närvi läinud.

Katrin Kaisma raamatu "Helgi Sallo. Helgib ja heliseb" esitlusel kümme aastat tagasi. Foto Annika Haas

Heli Lääts on tuntud oma osavate käte poolest, aga teda üllatas, kui Katrin ütles, tahab köösneriks õppida. Heli on oma peres küll tuntud mütsitegija, aga kasukaid teinud pole. „Katrin on hea pereema ja päikeseline naine. Ega see „ööbikuks olemine” kellelegi kergelt kätte ei tule. Mäletan, kui Katrin Hendrik Krummi kõrval natuke laulmist õppis, oli see kohe ka hääles kuulda, kui kiiresti mõjus.”

Urve Tauts ja ta abikaasa Ülo Raudmäe võtsid kord nõuks, et lähevad Hendrik Krummile külla. Nad nägid valvelauas Katrinit ja kutsusid ta kaasa. „Ja sinna ta jäigi. Meie viisimegi nad kokku,” ütleb Urve ülemeelikult. „Katrin on nii ilus, kena ja lahke inimene. Mina soovin talle küll palju-palju õnne.”

Katrin Karisma suur sõbranna on Ivi Eenmaa. „On paar inimest, kellega julgen avameelne olla. Ivi on niisugune inimene, kelle puhul võin kindel olla, et leian mõistmist. Ja vahel ka hukkamõismist. Nii ongi aus. Minu meelest on Ivi inimene, kes rõõmustab, kui teistel hästi läheb, ja on kurb, kui midagi ei klapi. Ivi oskab teist ära kuulata ja seejuures suhtub ta sinusse suure pieteeditundega. Ja tead, kui ilusasti ta lastega räägib. Ka lapsed armastavad teda. Kui Ivi oli veel linnapea ja Buenos Aireses käis, tõi ta mulle sealt jõuluingli. Ta teab, et ma neid korjan ja igalt poolt kaasa toon.”

Katrin on mitmekülgne inimene. Aga keegi pole ta käes kudumisvardaid näinud, kuigi artisti puhul on sageli ikka nii, et kampsun ja roll. Kuid Katrinil on nii köösneri kui ka õmbleja paberid ning ta oskab õmmelda ja tikkida, teab rääkida tütar Mari. „Aga me oleme koos emaga isegi mitu kasukat valmis teinud. Ema on kohe niisugune inimene, et kui midagi kätte võtab, siis selle ka valmis teeb.”
Katrin tegi kasuka endale, Marile, oma nooremale tütrele Piretile ja lõpuks endale veel ühe.
Katrin Karisma teatri-aegne garderoonikaaslane koloratuursopran Margarita Voites rääkis, et on eluaeg endale muhvi tahtnud. „Katrin on osav ja kena inimene ja ma tahtsin, et ta mulle muhvi teeks, aga ta unustas hiljem selle ära.“

Mõni ema ei teagi, et ta tütar kooliajal tüdrukute WCs suitsetamas käis.
„Minu ema teadis küll,“ meenutab Mari. Temal lasti elus kõik ära proovida, ka lahjendatud veini juua. Ainult emapoolne vanaema olnud range nagu saksaaegne daam. Kui väike Mari ei suutnud süües laua taga korralikult istuda ja kui vanaema seda nägi, õpetas ta Marit sirgelt sööma, raamatud kaenla all. Aga teine, Saaremaa vanaema, keda Mari pisiemmeks hüüdis, toonud hommikul voodisse maasikaid. Alles siis, kui Mari 18aastaseks sai, lubas range vanaema pitsi võtta. Siis aga öelnud ema Katrin: „Stopp, seda sünnipäeva ma sulle ei korralda, vaid teed kõik ise.“

Kunagi pani Katrin noorema tütre Pireti klaverit õppima, sest muusika kasvatab inimest. Piret Krumm õppis lavakunsti ja on nüüd Eesti draamateatri näitleja.

Katrini tütar Piret Krumm. Foto Ilmar Saabas

Ilusaid asju ja sündmusi lisandub Katrini ellu iga päev. Kunagi kirjutas Piret Berliinist: „Ema, kuidas ma tahan, et ma oleksin Berliinis koos sinuga, sest ma olen osake sinust ja ma tänan, et sa kinkisid sellise suurepärase võimaluse, nagu on elu.”
„Ütle, kas saab suuremat rõõmu olla teadmisest, et sind vajatakse,“ rõõmustab ema Katrin.
Katrini poeg Ivo on ettevõtja, keda alluvad austavad.

Väga tähtsaks peab Katrin julgelt mõtlemist ja tööd.
„Ma mäletan, et kui tahtsin laval midagi saavutada, tegin iga jumala päev tööd. Kuidas see Sally Bowles või Pipi Pikksukk muidu kätte tulid? On üks asi, mis looduse poolt on antud, ja teine asi, mida sa sellega peale hakkad.“

Katrin Karisma sünnipäeval 20. augustil on ETV2s teemaõhtu "Katrin Karisma 70" alates kell 19.30.
Rahvusooper Estonia tähistab Katrin Karisma juubelit "Savoy balli" etendusega 9. septembril.