Nelikümmend aastat kondiitriametis olnud Nadjal on neli last ja kui nad pisemad olid, juhtus tihti nii, et hommikul oli Nadja lüpsja, päeval koristaja ja öösel küpsetaja. Nüüd, mil lapsed on suured, pühendab ta kogu aja kookide ja tortide valmistamisele. „Igas vanuses võib rõõmu tunda, peab ennast lihtsalt leidma,“ on Nadja kindel.

Pooleldi valgevenelane

Nadja, pooleldi valgevenelane, pooleldi eestlane, sündis Raplas. Väiksena reisis ta palju venelasest isa töö pärast, kes oli kõrgem sõjaväeohvitser. Keskhariduse omandas ta Valgevenes ja vahepeal ununes eesti keelgi. Kuna Nadjale meeldis lapsest peale küpsetada, valis ta edasiõppimiseks pagari-kondiitri eriala, mida õppis Ukrainas tädi juures, kolmekuuline praktika möödus Musta mere ääres.

Nadja meenutab, et noorena ümbritsesid teda lõputud arbuusipõllud, kus ta koos eestlannast ema Elleniga tegi ränka tööd. Anni Arro on tema kohta aga öelnud, et Nadja on optimist: oskab alati halva juures head näha. Põllutöö kibeduse asemel kirjeldabki Nadja sulamett meenutavat arbuusimaitset. 

Pärast kondiitrieriala lõpetamist läks Nadja algul tagasi Valgevenesse ema juurde, ent tuli peagi Eestisse vanaema juurde Kuusikule, oma sünnikodusse. Kohtas üht kena meest ja peagi peeti pulmad. 

20-aastane Nadja sai kondiitrina tööd laevaremonditehases, kuhu ta siiski kauaks ei jäänud, sest autojuhist mehe töökoha tõttu pidid nad tihti elukohta vahetama ning nad asusid elama Kadrinasse. Nadja hakkas tööle Kadrina keskuse sööklas, kus oli tarvis saiu küpsetada. Varsti sündis 22-aastasel Nadjal esimene tütar Marika, kes praegu töötab hambakliinikus administraatorina.
Veel enne kui Nadja Tallinna legendaarses kohvikus Moskva tööd alustas, jõudsid nad koos mehega kolida Võsule ja saada ka teise lapse, Urmase.

1976. aastal alustas Nadja tööd kohvikus Moskva ning oli seal ametlikult kondiiter 1984. aastani. Seni elas pere Tallinna külje all Lagedil. Kui kohvik kinni läks, kolisid nad 50 kilomeetrit Tallinnast eemale ning Nadja sai tööd seafarmis talitajana. Varsti sündis ka kolmas laps Andrus. 

„Ma ei jätnud kookide tegemist, sõbrad ja tuttavad tellisid minult ikka maiustusi,“ ütleb Nadja. Sündis neljas laps Oskar. 

„Lapsed on mulle kogu aeg toeks olnud, ilma nendeta ei oleks ma kõige raskemaid aegu üle elanud. Hoiame alati kokku ja külastame üksteist sageli,“ lausub Nadja heldelt nende peale mõeldes. Kahjuks oli vahepeal periood, mil Nadja läks mehest lahku, ent elu läks edasi.
Kui kohvik Moskva taas avati, kolis Nadja Lagedile tagasi. „Lapsed olid veel väikesed, päeval ei saanud tööd teha, seega valmistasin öösiti lehttainast,“ meenutab Nadja.

Veel enne, kui Nadja 1995. aastal lastehaiglas tööd sai, töötas ta aasta otsa kolhoosis lüpsjana. „Kolm aastat olin õe abiline Mustamäel Tallinna Lastehaiglas – aitasin koristada ja olin assistendi rollis, öösel olin aga pagar,“ naeratab Nadja. Ühel hetkel pakuti talle võimalust, kas ta jääb sinna edasi ja läheb ametlikult ühe koristusfirma alla või ta koondatakse. „Töö on mind alati üles leidnud, seega lahkusin ja jäin uusi võimalusi ootama,“ kostab Nadja. 

Saatuslikud vahukoorerullid

Tuttava soovitusel proovis ta 1999. aastal Saiakangi kohvikusse tööle saada. Seal oli tore perenaine, kellele Nadja sobis ja ka meisterkondiiter ise meenutab seda aega kui väga meeldivat. Kuni 2003. aastani töötaski Nadja hubases Saiakangi kohvikus kondiitrina. Kunstnik Epp Maria Kokamägi käis seal vahukoorerulle söömas, kuid jäi neist sageli ilma, sest lett osteti hõrgutistest kiiresti tühjaks. Nadja töötas keldris ning seega ei näinud kliendid teda ega vastupidi. 

Üle kümne aasta tagasi oli Nadja elus muutuste aeg: ta kolis üksinda Haapsallu.
„Kuigi ma olin terve elu mehe töö pärast siia-sinna kolinud, oli Haapsalus alguses ikka natuke võõras tunne, sain aga hubase korteri mere lähedale ja siis hakkasid asjad vaid mäest üles minema,“ naeratab ta. 2003. aastal sai Nadja tööd Haapsalu toidukaupluses, kus töötas pagari-kondiitrina. 

„Kui ma 55 sain, siis tundsin, et kõik asjad hakkavad paremuse poole minema. Ma poleks uskunud, et saan nii hea töökoha, et inimesed mu ümber on armastavad ja lapsed nii toredad. Enne tegin lihtsalt tööd, nüüd tunnen sellest aga väga palju rõõmu,“ ütleb Nadja õnnelikult. 2006. aastast töötas ta Haapsalu Vanalinna kohvikus kondiitrina. Seal „avastasidki“ ta Epp Maria ja Anni, kellele torkasid silma samasugused vahukoorerullid, nagu olid olnud kunagi Saiakangi kohvikus.
2009. aastal kutsus Anni Arro ta tööle enda kohvikusse Komeet, mille kookide autor on Nadja tänaseni, nagu ka Haapsalus asuva Anni Kohviku kookide autor.  

Avalikkuse ees tuntuks sai Nadja „Terevisioonis“, kus ta õpetas imemaitsvaid kooke ja torte valmistama. „Mind kutsuti telesse, võtsin pika mõtlemise järel kutse vastu. Esimesed kaks saadet olin kinnine, pärast aga öeldi, et olen ekraanile sündinud,“ naerab Nadja. „Küsiti isegi, kas ma tahaksin ka mõne kokasaate teha, kuid selle jaoks ei oleaega.“

Ühel päeval tuli Anni Arrol mõte, et Nadja võiks oma kookidest raamatu välja anda. „Nadja on rõõmus, särav ja ilus naine. Temast õhkub erilist, lausa ebamaist võlu. Ja tema koogid... Neis on lisaks suhkrule midagi, mis teeb meele heaks – kes on tema beseerulli maitsnud, see teab, et kohe pärast esimest ampsu läheb tuju paremaks. Nadja kookides on soojust, armastust ja rõõmu,“ kirjeldab Anni, kes Nadjat oma koogiingliks ja ennast uhkusega Nadja fänniks nimetab. 

Ei uskunud, et nii võiks minna

„Ma ei uskunud, ei oodanud, et nii võiks üldse minna, kõik kirjutavad ju raamatuid. Anni andis 2010. aastal välja oma kokaraamatu „Itaalias, Pelgulinnas ja Sepamaal“, kus olid mõned mu koogiretseptid sees. Kindlasti mõjus ka see,“ kirjeldab Nadja oma raamatu väljaandmist. „Anni helistas ühel päeval ja küsis, kas ma tahaksin omaenda kokaraamatu teha. Esimese hooga ütlesin, et ei – ma ei julge,“ muheleb Nadja. 

„Kui ma oma kokaraamatu kujundust nägin, ei olnud sõnu, valasin pisaraid,“ tunnistab Nadja.
Öeldakse, et kui tööd väga armastad, siis võtad seda koju kaasa. Ka Nadja mõtleb uutmoodi tortide tegemise peale sageli siis, kui tal on vaba päev. „Mõnikord ei tule und, peas tiirlevad uute retseptide mõtted, et kuidas ikka šokolaaditorte veelgi maitsvamaks teha, milliseid kihte vahele panna ja...“ 

Tagasiside on Nadja sõnul seni väga hea olnud. Talle on lilli toodud ja tänatud imeliste retseptide ja tellitud valmistortide maitsvuse eest. „Inimesed tulevad minu juurde, ütlevad, et teevad mu raamatu järgi kooke ja kõik tuleb hästi välja,“ seletab Nadja rõõmsalt. 

„Mulle meeldib tortide ja kookide sees palju marju kasutada, välistan täielikult säilitusained ja kunstvahukoore kasutamine ei tule kõne allagi,“ kirjeldab Nadja oma kookide valmistamisviisi. „Fantaasiarikkaid mõtteid on nii palju,“ naerab Nadja. 

„Igast võimalusest tuleb kinni haarata olenemata sellest, kui vana sa oled! Elu on olnud pikk, mõistust on rohkem, nüüd on parim aeg tegeleda sellega, mis tõesti meeldib,“ tõdeb ta.
Nadja ärkab tavaliselt nelja, poole viie ajal hommikul ja teeb päevaseks ajaks koogid ette. Mõnikord helistatakse, et koogid on otsas, siis teeb ta neid päeval juurde. „Mul läheb uni varakult ära, seega ei nõua varane ärkamine mingisugust pingutust, ainult õhtul tunnen, et jalad on väga väsinud, aga kuna kõik on ümberringi noored, siis ei saa väsimust välja näidata,“ naerab Nadja.
„Mul on elatud raske ja rahulolematu elu, kuid saatus andis mulle ometi võimaluse ja nüüd on kõik nii hästi! Kooke ja torte teen veel nii kaua, kuni enam lihtsalt ei jaksa ja jõud raugeb,“ on Nadja kindel. 

„Vahel käin kirikus ja panen küünlad põlema. See tegevus rahustab ja puhastab mõtteid.“
Nadja elu on ehtne näide sellest, kui tähtis on jääda oma unistustele kindlaks. Kunagi ei tohiks mõelda, et ma olen juba liiga vana või kõigeks on liiga hilja. Õnne jaoks ei saa mitte kunagi liiga hilja olla! 

Inimese tõeline elu eesmärk on olla õnnelik ning seda kindlasti mitte üksinda, vaid tarvis on jagada head enesetunnet ja rõõmu ka teistega. Oma kookide ja küpsetistega teeb seda ka Nadja Kaarma, keda tema lähedased peavad üheks õnnelikuks ja rõõmsaks inimeseks. 

Nadja retsepte: 

Õuna-beseekook

Põhi:

200 g võid
1 tl vanillsuhkrut
150 g suhkrut
3 munakollast
200 g jahu
50 g tärklist
2 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

1 kg õunu (puhastatud, tükeldatud)
poole sidruni mahl ja koor
0,5 tl kaneeli
100 g mandlilaaste
100 g valgeid rosinaid
3 sl heledat rummi

Kate:

3 munavalget
10 g suhkrut
100 g purustatud metspähkleid

Valmistamine

Kõigepealt pane rosinad rummi sisse likku. Põhjaks vahusta või, suhkur, vanillsuhkur ja munakollased. Sega omavahel kuivained (tärklis, jahu, küpsetuspulber). Lisa need või- ja munamassile, sega ja vala 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse võiga määritud koogivormi.
Sega tükeldatud õunad sidrunimahla, riivitud sidrunikoore, kaneeli, mandlilaastude ja rummis ligunenud rosinatega. Kalla segu koogipõhjale. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.
Samal ajal valmista besee. Vahusta munavalged. Lisa suhkur, jätkates samal ajal vahustamist. Vahusta veel pisut. Võta kook ahjust välja, kata beseega, puista üle metspähklitega ja küpseta 20 minutit. Besee peab olema pealt kuldne. Serveeri jahtunult.

Maasika-kohupiimatort

Biskviitpõhi:

3 muna
3 sl jahu
3 sl suhkrut
Täidis:
400 g kohupiima
300 ml vahukoort
150 g suhkrut
3 sl Vana Tallinna likööri
100 g mõru šokolaadi (Bitter)
2 sl želatiini + 150 ml apelsinimahla
100 g maasikamoosi
Kaunistuseks:
50 g jämedalt riivitud valget šokolaadi
maasikaid

Valmistamine

Eralda munakollased ja -valged. Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa suhkur ning munakollased. Vahusta veel paar minutit ja sega õrnalt hulka jahu. Kalla 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit. Kontrolli küpsust tikuga. Jäta põhi vormi. Vahusta kohupiim, vahukoor ja suhkur. Pane želatiin paisuma ka seejärel sulata. Jahuta ning sega jahtunult kohupiimamassi hulka. Lisa liköör ning šokolaaditükid. Määri biskviit moosiga. Kalla peale täidis ja aseta tunniks külma. Kaunista maasikatega. Puista üle riivitud valge šokolaadiga.

Marjamuinasjutt

Põhi:

4 munavalget
200 g suhkrut
100 g peenikeseks purustatud mandlilaaste
1sl tärklist

Sisu:

400 ml vahukoort
200 g hapukoort
150 g suhkrut
600 g erinevaid värskeid või külmutatud marju
2 sl želatiini + 150 ml apelsinimahla

Kate:

10 g želatiini
300 ml vett
80 g suhkrut
1sl sidrunimahla

Valmistamine

Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa suhkur, vahusta veel paar minutit. Lisa ettevaatlikult segades käte vahel peeneks purustatud mandlilaastud ja tärklis. Kalla 26 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi, mis on kaetud küpsetuspaberiga. Küpseta 175 kraadi juures umbes 15 minutit. Besee peab jääma pehme.
Vahusta hapukoor, vahukoor ja suhkur. Pane želatiin paisuma, sulata. Lisa kuumalt kooremassile ning sega läbi. Vala segu tordipõhjale samasse vormi. Jäta 1,5 tunniks külma.
Kaunista marjadega, pane želatiin sidrunimahla paisuma ja sulata. Keeda vesi suhkruga siirupiks ning lisa sellele sulatatud želatiin. Sega. Jahuta toetemperatuurini ja kata sellega marjad. Jäta veel 30 minutiks külma.

Šokolaadikuhi

Põhi: 

5 muna
125 g suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
40 g jahu
50 g tärklist
30 g kakaod

Sisu:

4 sl Amaretto likööri
350 g mõru šokolaadi (Bitter)
1 l vahukoort
50 g suhkrut
3 banaani
2 sl sidrunimahla
2 sl želatiini + 100 ml sidrunimahla

Kaunistuseks:

100 g jämedalt riivitud šokolaadilaaste

Valmistamine

Eralda munakollased ja -valged. Vahusta munavalged kõvakas massiks. Lisa suhkur, vanillsuhkur ja munakollased. Vahusta veel pisut. Sega omavahel jahu, tärklis ja kakao. Lisa ettevaatlikult munasegule.
Kata tavaline ahjuplaat küpsetuspaberiga. Kalla plaadile tainast kaks ümmargust latakat: üks umbes 24 cm läbimõõduga ja teine umbes 32 cm läbimõõduga. Küpseta 175 kraadi juures 10-15 minutit.
Sulata šokolaad veevannil, jahuta veidi. Vahusta vahukoor ja suhkur. Pane želatiin sidrunimahla paisuma, sulata ja jahuta. Lisa želatiinile liköör. Sega kokku šokolaad, vahukoor ja želatiinisegu. Võta ümara põhjaga 26 cm läbimõõduga kauss ja kata sisepind toidukilega. Aseta suurem küpsetatud latakas kaussi, nii et tekiks nõgus pind. Kalla biskviidile 2/3 šokolaadisegust. Lõika peale banaaniviilud ja kata väiksema rõngaga. Pane 30 minutiks külma. Kui kook on valmis, aseta kausi peale suur taldrik ja keera kauss tagurpidi. Eemalda kauss. Kaunista kook ülejäänud kreemi ja šokolaadilaastudega.

Elukiri