1. Juua vett ja muid jooke külmalt. Organism kulutab külma vedeliku soojendamiseks kaloreid – vedelik soojeneb kehas vähemalt 36,6 kraadini.
2. Süüa näljatunde peletamiseks pähkleid, need leevendavad söögiisu ja ühtlasi kiirendavad ka ainevahetust. Päevanormi – üks peotäis ehk umbes 20 tükki päevas – ei maksa siiski ületada.
3. Jagada piimatooted päeva peale ära ja tarvitada vähemalt kahel toidukorral. Piim sisaldab kaltsiumi, mis aitab organismil rasvu põletada. Märkimisväärne on ka fakt, et piimatoodeteta dieet vähendas katsegrupi kehakaalu tunduvalt vähem kui piimasaadusi sisaldaval dieedi rühmal. Nende päevases toidusedelisoli vähemalt 300 g piimasaadusi. Igal juhul on soovituslikud siiski mõõduka rasvasisaldusega jogurtidja koor.
4. Lugeda suutäisi, nii imelik kui see ka ei tundu. Mõistlik toitumine ei peaks päevas ületama 100 suutäit. Iga toidukord peaks seega piirduma 20–30 suutäiega. Toit tuleb põhjalikult läbi närida.
5. Tarvitada kroomi sisaldavaid toidulisandeid, sest kroom vähendab oluliselt söögiisu ja näljatunnet.
6. Mitte süüa korraga liiga palju erinevaid toiduaineid. Mida lihtsam on toidulaud, seda kiiremini tekib täiskõhutunne.
Supitaldrik võib jääda poolikuks, aga näiteks Hiina restoranis, kus on palju erinevaid isuäratavaid
roogi korraga laual, võib tekkida oht süüa kõht liiga täis, sest tahaks ju kõike proovida.
7. Jätta toidukordade vahele vähemalt 4 tundi – väikeste toidukoguste puhul aitab see ka kaalust alla võtta. Näljatunne organismis käivitub just sellise ajatsükli korral ja see sunnib kehas ladestunud rasvu hävitama.
8. Süüa iga toidukorra eel üks õun – see varustab keha kiudainetega, mis paisuvad kõhus ja tekitavad täiskõhutunde.
9. Võtta supilusikatäis rapsiõli enne hommikusööki. See on paljude Hollywoodi näitlejate saleduse nipp, mis peaks vähendama rasvade ladestumist. Rapsiõli vähendab ka söögiisu.
10. Kaaluda end iga päev. See paneb kehakaalu säilitamise või langetamise eest võitlema ning hoiab olukorra kontrolliall. Statistika järgi suudavad alla võetud kaalu aastaid stabiilsena säilitada need, kes end iga päev kaaluvad.
Uus kehakaalu tõus aga on ohtlik, sest dieedil olnud organism hakkab ohjade lõdvenemisel uuesti
rasvavaru koguma ja tulemuseks võib olla kogunisti suurem kehakaal kui enne paastukuuri.
Neid soovitusi tasub järgida, sest liigne kehakaal on meie kõrge suremuse näitajate juures üks tõsisemaid riskifaktoreid.

Koostaja Heldur Jõgioja „Kaika Lainest Vangani. Üle 450 rahvameditsiini ravivõtte ja retsepti kogu maailmast“, Maalehe ja Varraku raamatusari Tarkusepuu