2. Võta asju rahulikult. Kiirustamine on pöördvõrdeline elu kvaliteediga. Nagu ütleb vana kõnekäänd: "Aeglaselt kõndides jõuad kaugemale." Kui lõpetame kiirustamise, omandavad elu ja aeg uue tähenduse.

3. Ära pugi kõhtu täis. Ka toitumisel on pika eluea saavutamiseks reegel "vähem on parem". Kehtib 80% reegel, mis tähendab, et tervisele on kasulik mitte toppida kõhtu pungil täis, vaid lõpetada siis, kui oled veel veidi näljane.

4. Ümbritse end heade sõpradega. Murede vastu aitab lobisemine, naljakad lood ja anekdoodid, mis tumedad pilved eemale ajavad, võimalus lähedastelt nõu küsida, jagada rõõme ja unistusi. Kokkuvõttes – ela.

5. Aja ennast oma järgmiseks sünnipäevaks vormi. Vesi voolab pidevalt, ei peatu, ja on alati värske. Selleks, et sinu elumasin kestaks kaua aastaid, vajab ta igapäevast hooldust. Ära unusta, et võimlemine eritab õnnehormoone.

6. Naerata. Sõbraliku olekuga omandad sõpru ja lõõgastud ise. Muidugi annad sa endale aru, kui mõni asi on halvasti, aga pea meeles, et sul on au ja eesõigus olla siin ja praegu kõigi võimaluste maailmas.

7. Ära võõrdu loodusest. Kuigi enamik inimesi elab linnades, oleme loodud sulanduma loodusesse. me vajame seda pidevalt oma hingeakude laadimiseks.

8. Ole tänulik. Oma esivanematele, loodusele, kes annab sulle õhku ja toitu, inimestele oma ümber, kõigile, kes muudavad su päeva paremaks ja lasevad sul tunda õnne elusolemisest. Pühenda iga päev mõni hetk tänamisele ja see suurendab sinu õnnetunnet.

9. Ela hetkes. Lõpeta virisemine mineviku pärast ja tuleviku kartmine. Kõik, mis sul on, on täna ja praegu. Kasuta iga hetke nii hästi kui oskad, nii et see tasuks meeles pidamist.

10. Järgi oma ikigai'd. Sa oled kirglik ja eriliselt andekas – see annab su elule mõtte ja ajendab sind kuni elu lõpuni andma üha enam.

Héctor García, Francesc Miralles „IKIGAI. Jaapanlaste pika ja täisväärtusliku elu saladused“, kirjastus Pegasus