Miski ei tapa lähedust nii nagu seksuaalne truudusetus. Seksuaalvahekord on inimesi liitev kogemus. See seob kahte inimest väga sügaval tasandil. Peaaegu kõigis kultuurides tähistatakse koos elama asumist pulmatseremooniaga ning paljudes kultuurides õnnistatakse abielu sisse esimese öö seksiga ja mesinädalatega. Seks on kahe inimese eluaegse teineteisele pühendumise kinnitus. Kui pühendumist reedetakse, mõjub see abielule hävitavalt.
Oma kogemusest võin aga öelda, et paljud paarid suudavad seksuaalsest truudusetusest üle saada. See eeldab mitte ainult abieluvälise suhte lõpetamist, aga ka kõrvalsuhte tekkimise põhjuste väljaselgitamist.
Omavaheliste suhete taastumise edu sõltub kahest asjast.
Esiteks peab truudust murdnud osapool ennast analüüsima, et selgeks teha, milliste uskumuste, hoiakute ja veendumuste alusel ta uuel suhtel tekkida laskis. Ta peab tahtma muuta oma suhtumist ja käitumist. Teiseks peab paar olema nõus väga ausalt uurima oma kooselu, et destruktiivseid kätumismustreid muutma hakata – ja seda saab teha ainut siis, kui mõlemad tõesti seda ausalt ja siiralt tahavad. Enamasti eeldavad mõlemad protsessid nõustaja abi.
Uuringud näitavad, et seksuaalsest truudusetusest suudavad kõige paremini üle saada need paarid, kes lähevad nii individuaal- kui paariteraapiasse. Õppides tundma viit armastuse keelt ja hakates seejärel rääkima üksteise esmases armastuse keeles, suudame luua emotsionaalse õhkkonna, milles on võimalik abielu päästa.

Gary Chapman, Randy Southern „Armastuse 5 keelt meestele. Kuidas teha hea suhe suurepäraseks“, kirjastus Pilgrim