Vahel toimime oma tahtele risti vastupidi, on selleks põhjuseks solvumine, eneseuhkus või mõni veel egoistlikum käitumisviis. Tahaksin öelda midagi ilusat, tahaksin vahel vabandust paluda, tunnistada enda poolt tehtud vigu, aga miski justkui hoiab tugevalt tagasi. On see märk, et ei peagi pingutama? On see märk, et su ego on liiga suur? Võta sa kinni.

Elu koosneb õppetundidest ja me kas õpime meile õpetatavat või astume ikka ja jälle ühe ja sama reha otsa, ehk siis, oleme oma suhtemustris kinni ja tõdeme iga kord uuesti, et see muster meid ikkagi õnnelikuks ei tee. Kohe kindlasti mitte.

Igatahes, võtan kokku kõik oma teoreetilised ja praktilised teadmised ning jagan neid sinuga. Olen ise teinud elus vigu rohkem kui küll, kes meist ei oleks? Vigade puhul on muide kõige olulisem, et julged vaadata peeglisse ja öelda endale otse: sel korral eksisid sina, sina tegid vea! Oma vigade tunnistamine on juba pool võitu!

Ma olen samuti teoorias tugev, aga praktikas jääb vahel “jalavarjudest puudu”, samas ei ole mu teele sattunud kunagi väga lihtsaid isiksusi. Saatus on ka minu teele saatnud päris oma arvamusega või siis sootuks arvamuseta mehi. Tunnistan, ei ole olnud kerge, aga kuidagi olen ellu jäänud. Ehk tänu nendele olen ka rohkem ennast tundma õppinud ja kõigi keeruliste olukordade kiuste päris endaks kasvanud.

Samas olen ma nii taolistele olukordadele kui inimestele nende poolt pakutud õppetundide eest südamest tänulik.

Armastust soovides
Kirsti

Ära otsi suhet eesmärgiga suhtes olla!

Minu juures käib tulevikku uurimas päris palju neid inimesi, kes küsivad, kas tal vähemalt mõnigi suhe tuleb? Milline see suhe olema peaks, sellest ei ole neil aimugi. Peaasi, et oleks suhe! No kõikidel sõbrannadel ju on, miks siis minul ei ole, miks ma ikka üksi olen? Vale! Nii astudki ämbrisse.
Suhet ei looda selleks, et lihtsalt oleks suhe! Selline suhe ei jää püsima, see on valel eesmärgil loodud. Suhe saab tekkida ainult armastusest, kõik muu on vale ja valedel alustel ei püsi ükski asi. Mu sõbranna ema ütles selle kohta hästi: parem uhkelt ilma kui kehvalt saanud!
Kujutle endale väga selgelt ette, millist inimest sa enda kõrvale tahad. Millised peaksid olema tema omadused, huvid, mida ta sulle pakkuda võiks, mida sina talle pakkuda suudaksid? Ära ole utopist. Sada protsenti perfektseid inimesi ei ole olemas ja kui soovid ainult saada, ise samaväärselt vastu andmata, siis sa seda üht ja õiget ei leiagi.
Kui oled sobiva inimese ja suhte visualiseerimisega valmis, saada see soov Universumile ning ela rahulikult edasi. Kõik head asjad tulevad tavaliselt meie ellu ikka siis, kui me neid kõige vähem ootame. Käia iga päev suhet otsides ringi, haarata igast ettejuhtuvast vastassooisendist lootusrikkalt kinni ja oodata sellest püsisuhet ... no nii ei juhtu kindlasti midagi muud, kui astud lihtsalt suure kolina saatel ämbrist ämbrisse.

Vali endale kaaslane, kellega on midagigi ühist!

Jah, pluss ja miinus tõmbuvad ja miinus ja miinus tõukuvad ... aga mitte alati inimeste vahelistes suhetes.
Kui sind paelub inimene, kes ei ole üldse milleski sinu sarnane, on ehk lausa vastand, siis tea, et mingi aja ongi nii väga huvitav. Täiesti teine seltskond, teised huvid, teine maailm. Aga see ei pruugi pikalt sulle huvi pakkuda. Kui kõigele muule lisaks on teil ka erinev sotsiaalne taust ja lastetuba, siis usu mind - see suhe ei ole igavene! Miskipärast on nii, et see erinevus, mis algul tõmbab nagu magnet, muutub ajapikku kõige häirivamaks teguriks. Kes seda aga armumiseperioodil tunnistada tahab? Mitte keegi, arvan ma. Väga inimlik, aga eksimine ongi inimlik.
Selleks, et sul oleks ka pärast kireperioodi inimesega midagi ühist, peab miski teid siduma, mille najal ühiselt edasi minna. Mõni ühine huvi, ühine taust, ühised vaated - midagi muud kui ühine seksuaalsus ja kireööd. Need kahjuks ei pruugi päeval teid ühendavateks tegurid olla.
Teises inimeses peab olema midagi sinulikku. Hakkate aja möödudes teineteisest mööda elama, kui sulle on olulised traditsioonid, aga su kaaslase jaoks mitte, kui sulle meeldib kultuurne meelelahutus, aga tema istuks pigem pubis õlleklaasi taga, kui sina armastad käia tantsimas, aga tema ei salli rahvarohkeid kohti, kui tema tahab reisida, aga sina oled koduse loomuga jne. Sellistele asjadele pead pöörama tähelepanu juba inimest tundma õppides. Eduka suhte alus on siiski see miski, mis teid ühendab ning kõige nigelamaks ühendajaks on pangalaen või ühiselt soetatud vara.
Ühesõnaga, nipp seisneb selles, et leia enda kõrvale inimene, kellega sul on tore ja huvitav ka väljaspool voodit.

Õpi inimest tundma, enne kui temaga kokku kolid!

Ma tean seda tunnet küll, kui kohtad kedagi, kes võtab une ja söögiisu, paneb liblikad kõhus lendama ja ajab pea nii sassi, et käid omaette naeratades ringi nagu kohtlane ning tahad temaga iga sekund koos olla.
Paremini ei ole võimalik kedagi tundma õppida, kui temaga igapäevaselt koos olla. Loomulikult saad nii aimu, kas kõik see, mis temaga kaasa tuleb, sobitub sinu ellu, sinu harjumuste ja vajadustega. Tegelikult tasuks aga enne kokku kolimist inimest ikka rohkem tundma õppida, sest kui midagi ei klapi, on lihtsam ja valutum kummalgi oma teed minna.
Sõbrannaga rääkis, kuidas üks meesterahvas talle pärast nädalast tutvust teatas, et armastab teda nii meeletult ja palus tal võtta vastu oma maja võtmed, et ühist elu alustada. Mu sõbranna loobus, põhjendades seda sellega, et pärast nädalast tutvust ei saa keegi kedagi armastada. See mees ei ole teda näinud erinevates olukordades, ei tea, milline ta on vihasena või kurvana. Kuidas saab ühe nädala põhjal teha nii suurt sammu?
Kõige parem viis inimese olemusest aimu saada, on minna temaga reisile. Sellisele reisile, mis ei paku kõiki mugavusi. Nii näed kohe ära, kas ta hakkab virisema või leiab, et maailm on ikka üks tore paik. Inimese loomus tuleb nädalasel reisil kenasti välja. Ära hüppa pea ees tundmatusse vette, mine ikka enne jalgupidi sisse ja kontrolli põhi üle.
Tegelikult õpime oma kaaslast alles siis päriselt tundma, kui temast lahku läheme, aga et seda ei juhtuks, tee kõik endast olenev, et enne teada saada, kellega sa leivad ühte kappi paned.

Kirsti Timmer "100 nippi kuidas suhet hoida“, kirjastus Helios