Kutsud sõbranna või sõbra kinno, aga ta ei saa tulla, sest ta kaasal on vaba päev ja ta peab otse loomulikult temaga terve päeva kodus olema. Mis sest, et kaasa teeb midagi, milles teda ei pea aitama või on tal omad plaanid, aga igaks juhuks peab kogu aeg valvel olema. Mine tea, mida päev toob. Ikka vasaku jala kõrval, silm peal.

Need on inimesed, kes ei tee ühtki sammu nõu pidamata, aru andmata. Neil on kuklas kogu aeg tunne, et teevad midagi valesti. Nad on ju suhtes, neil ei ole enda aega, ei ole oma elu, neil on suhe. Aeg on ühine!

Aeg ei ole ühine. Meile kõigile on antud elus oma aeg. Parasjagu nii palju, kui oleme seal üleval enne Maale tulemist valinud, et saada oma õppetunnid ja kogemused. Tegelikult kuulub meie aeg ainult meile. Lihtsalt on viisakas arvestada inimestega, kellega oleme otsustanud seda ühist elu ja aega jagada.

Nais-klammerduja ei saa tulla sõbrannade õhtule, sest ta peab oma mehe juures olema. Mees on kodus ja ei taha üksi telekat vaadata. Mees tahab ju süüa, naine peab kindlasti selle söögi talle ulatama, mees ei saa ju ise kapist toitu kätte.

Mees-klammerduja ei lähe sõbraga sauna, sest ei tea, mida naine sel ajal teeb. Äkki leiab kellegi teise! Tööl olles saadab klammerduja tuhat SMSi tunnis, ta peab kogu aeg ühendust pidama, igast sammust aru andma, iga sammu ise teadma. Veel parem oleks, kui kaasa töötaks temaga koos. Saaks koos lõunat ka süüa. Oleks kogu aeg silma all. Muidu ei usalda.

Kui klammerdujal juhtub eelmisest suhtest laps olema, siis soovib ta kindlasti, et laps hakkaks tema kaaslast emmeks või issiks kutsuma. See jätaks veel rohkem pere mulje. Kinnistaks suhet veelgi.

Teisisõnu, kui sa oled klammerduja, ei oska sa enam ennast selle suhte ja selle inimeseta näha. Sa ei jäta talle mingitki tema ruumi. Sa otsustad kõik tema eest, tahad olla kõigega kursis, sa kontrollid, sa ei astu ise sammugi kõrvale. Sind enam ei ole. Olete ainult teie - ehk sinu keeli Meie!

See võib mõni aeg teisele isegi meeldiv tunduda. Ma rõhutan: tunduda! Tegelikult on klammerdumine ahistamine ja see ei ole ühestki otsast meeldiv. See on suhte lõpp, ajal või teisel. Selline suhe kestma ei jää. Inimene vajab hingamisruumi ja kui mitte suhte alguses, siis selle arenedes kindlasti.
Hoidu muutumast takjaks!

Suhtes ei tohi ennast ära kaotada!

See on üks tüüpilisemaid vigu, mida inimesed teevad. Eriti kehtib see naiste kohta. Kaaslase nimel loobutakse tihti oma unistustest, hobidest ja sõbrannadest, hakatakse elama vaid selle suhte nimel. See on kõige valem tegu!

Kui sa hakkad käima riides nagu mehele meeldib, kui loobud meigi kasutamisest, kuna kaaslasele see ei meeldi ja mõtled, et ehk ei peaks enam ka juukseid värvima või sõbrannadega naiste õhtuid korraldama - mis sinust endast siis alles jääb? Kus sa ise selle teise inimese loodud kuju sees oled?

Tuleb anda endale aru, et kaaslane armus sellisesse inimesse, kes sa olid enne seda suhet. Kui sa talle sellisena meeldisid, miks ta sind siis muuta tahab? Miks sa ise oled nõus muutuma kellekski teiseks, kellekski, kes sa tegelikult ei ole. On see su kaaslase hirm, et enne olid liiga atraktiivne, tahab ta sinust halli hiirekest vormida, et sa jumala eest kellegi tähelepanu ei pälviks? Mõtle, enne kui asud end muutma.

Tean üht meesterahvast, kes oma naisega just nii käitus. Valis ise talle riided, soengu ja õige juuksevärvi. Isegi eriala tuli vahetada sellise vastu, kus vähem meesterahvaid kollektiivis. Sõbrannad olid ka kõik absoluutselt sobimatud ning ratsutamas käimise asemel oli palju õigem kodus süüa teha ja meest aurava supipotiga oodata. Ja siis ühel päeval jättis mees selle naise maha, sest naine oli tema sõnul liiga igavaks muutunud.

„Selle kodukanaga ei ole enam millestki rääkidagi,“ teatas mees, „kellegagi ei suhtle, maailm on piiratud, ta on kursis ainult toidupoe hindadega.“ Sellega sa mehele põnevat jututeemat küll ei paku. Muide, mehe uus kaaslane sarnanes väga selle tema eelmise naisega enne nende suhet!

Ei tohi pühenduda vaid suhtele! Inimene armus sinusse mingil põhjusel ja kui see põhjus kaob, võib kaduda ka armastus. Hoia ennast alles, see on suhtes üks väga oluline nipp!

Kirsti Timmer "100 nippi, kuidas suhet hoida", kirjastus Helios