Ehkki hilisemad kuulsad psühhiaatrid alates Freudist, Jungist, Frommist kuni nüüdisaegseteni on küll teaduslikult uurinud inimese alateadvust ja unenägemise fenomeni, ning ka selgitanud arhetüüpseid unesümboleid, on Milleri unenäoseletaja endiselt populaarne ja aluseks paljude sarnaste rahvalike leksikonide loomisel. Tema raamatust leiab kokku üle kuue tuhande unesümboli traditsioonilise tõlgenduse ning ilmselt on populaarsuse põhjus ka just tähenduste paljususes: üks ja sama unemärk võib avalduda eri inimestele eri olukordades ja kanda erinevaid tähendusi.

Kindlasti tuleb meeles pidada seda, et üks unesümbol võib erinevate inimeste jaoks tähendada erinevaid ennustusi. Selleks peab inimene usaldama rohkem oma sisetunnet ja jälgima unenägusid ja nende täideminekut. Olenemata sellest, kui palju välist abi ja tarkust on võimalik hankida, on tõde ja vastus alati käeulatuses – see on peidus meis endas, meie isiksusetüübis, hingeseisundis ja väärtus hinnangutes. Saksa psühhoanalüütik Erich Fromm on öelnud, et unenägude keele mõistmine on kunst, mis nõuab nagu iga teine kunstiala teadmisi, annet, tööd ja kannatlikkust.
Kuidas me unenäo ennetesse ka ei suhtuks, Milleri unenäoleksikon peaks pakkuma kõigile midagi: ühtedele tuge ja mõtlemisainet, teistele kerget ja lõbusat ajaviidet. Ja just selles peitub tema pikaealisuse saladus.

Abiellumine

Kui noor naine näeb unes, et ta abiellub hallipäise raugaga, on see enne, et teda ootab ees palju muret ja haigusi. Kui ta näeb abielu tseremoonia ajal armsamat möödumas, kes on rõivastunud musta ja vaatab talle etteheitvalt otsa, siis on see märk, et sõbra ükskõiksus ja kaastunde puudumine viib ta meeleheitele.
Kui näed unes abiellumist, tõotab see suurt rõõmu, juhul kui pulmakülaliste rõivad on meeldivates värvitoonides ja nad tunduvad õnnelikud. Kui nad aga kannavad musta või muid süngeid toone, oled peagi silmitsi leina ja kurbusega. Kui näed end abielu sõlmimas, siis saad eemalviibivalt isikult ebameeldivaid teateid. Kui näed unes, et oled pulmas abilise rollis, siis toob armastatud inimeste tähelepanu sulle palju rõõmu ning äriasjad kulgevad iseäranis ladusalt. Kui näed unes abiellumisega seoses ükskõik millist ebaõnnestumist, ennustab see perekonnale muret, haigust või surma. Kui noor naine näeb end unes pruudina, kes on õnnetu või ükskõikne, tähendab see pettumist armastuses ja ehk ka ta enda haigestumist. Ta peaks tegutsema ettevaatlikult, sest vaenlased on valvel.

Abieluseisus
Kui näed unes, et oled soovimatus abielus, siis mässitakse sind ebameeldivasse intriigi. Kui noor naine näeb unes, et ta pole abieluseisusega rahul, satub ta oma iseloomu ja kahtlaste huvide tõttu tihti skandaalidesse. Kui abielus naine näeb unes oma pulmapäeva, hoiatab see märk eelseisva pettumuse ja kurbuse eest. Tõenäoliselt kistakse ta ka tülidesse ja armukadedusse.
Kui naine näeb unes, et abielunaise seisus talle meeldib ja ta on igati kaitstud, siis on see hea enne.

Abielusõrmus
Kui naine näeb unes, et ta abielusõrmus on hele ja särav, siis on ta murede ja truudusetuse eest kaitstud. Kui sõrmus ära kaob või katki läheb, tuleb tal kellegi surma või erimeelsuste tõttu elus palju kurvastada. Kui näed unes, et sõbral või kellelgi teisel on sõrmes abielusõrmus, tähendab see, et suhtud oma tõotustesse kergelt ja ajad taga keelatud lõbu.

Abikaasa
Kui naine näeb unes abikaasa lahkumist ega mõista selle põhjust, on nende suhetes küll kibestumist, kuid nad leiavad taas üksmeele. Kui mees unes naist halvasti kohtleb ja süüdistab teda truudusetuses, tähendab see, et naisele kuulub küll abikaasa usaldus, ent tekivad muud mured ja tal tuleks olla ettevaatlikum teiste meeste tähelepanu avalduste osas. Kui naine näeb unes, et abikaasa on surnud, ootab teda ees kurbus ja pettumus. Kui ta mees on unes kahvatu ja kurnatud, tabab naist või mõnda pereliiget pikemaajalisem haigus; kui mees on aga rõõmus ja nägus, on kodu tulvil rõõmu ja tulevik helge. Kui naine näeb unes, et ta abikaasa on armunud kellessegi teise, on see enne, et senine elu muutub mehe jaoks tüütavaks ja ta hakkab otsima meelelahutust mujalt. Kui naine näeb unes, et ta on armunud teise naise mehesse, tähendab see, et ta abielu pole õnnelik, või ta on rahulolematu, sest pole abielus, aga abieluõnne leidmise võimalused on kitsad.

Andestus

Kui näed unes, et püüad leida andestust süüteo eest, mida sa pole kunagi sooritanud, siis tähendab see, et muretsed ärevate äriasjade pärast, kuid lõpuks laabub kõik soodsalt. Kui aga olid tegelikult süüdi, siis tekib äriasjades raskusi. Kui näed, et sulle andestatakse, siis saabub ebaõnnestumiste järel edu.

Armastus

Kui näed unes, et armastad midagi või kedagi, tähendab see rahulolu praeguse keskkonnaga. Kui näed, et teiste armastus täidab sind õnnelike eelaimustega, siis pakub elu sulle rahulolu ja vabadust olmemuredest. Kui abieluinimesednäevad unes, et neil on armastav kaasa, tähendab see suurt perekonnaõnne ja tarku lapsi. Kui näed unes vanemate armastust, tähendab see õiglast loomust ja pidevat liikumist edu ja ülenduse poole. Loomade armastamine unes viitab aga rahulolule olemasolevaga, ehkki mõne aja pärast tõstab saatus sind tippu.

Armsam

Kui näed unes, et su armsam on lahke ja kaunis, tähendab see, et püüad kosida naist, kes rõõmustaks su uhkust ja tagaks piisava päranduse. Kui ta aga seda ei ole, ei ole sa oma valikuga rahul juba enne abielutõotuste vahetamist. Kui näed unes, et armsam on haige või mures, siis koged nii kurbust kui ka rõõmu. Kui näed, et su armsamaks on surnukeha, ootab sind ees pikk kahtluste periood ja halb õnn.

Armuiha
Kui oled unes armuihas, hoiatab see lõbujanu eest, mis võib sind kandaalidesse mässida. Noore naise jaoks ennustab see unenägu lubamatuid tegevusi, kui ta ei vali tasakaalukaid ja kõlbelisi kaaslasi. Abielus naise puhul tähendab see uni rahulolematust ja soovi otsida naudinguid väljastpoolt koduseinu.
Kui näed unes kedagi teist armuihas, keelitatakse sind loobuma moraalsetest kohustustest. Kui näed unes armuihas loomi, viitab see lodevate elukommetega meestele või naistele, kellega sa eneseväärikust alandavaid naudinguid jagad.

Armukadedus
Kui näed unes, et armukadetsed oma naist, ennustab see kokkupuuteid vastaste ja kitsarinnaliste inimestega. Kui armukadetsed armsamat, siis püüad rivaali kõrvale tõrjuda. Kui naine näeb unes, et ta armukadetseb oma abikaasat, siis avastab ta palju šokeerivaid vahejuhtumeid, mille pärast meelehärmi tunda ja oma õnne naeruvääristada. Kui noor naine näeb unes, et ta tunneb armastatu vastu armukadedust, siis märkab ta peagi, et mees on teisest naisest märksa enam võlutud kui temast endast.

Gustavus Hindman Milleri „Unenägude seletaja“ ilmus Maalehe raamatusarjas "Tarkusepuu"