• Lase lahti oma ootustest!
Kui inimesed hakkavad esimest korda küpsetama gluteenivabalt, siis nad arvavad, et kogu protsess on sama, aga lihtsalt erinevate jahudega. Kuid reaalsus on see, et näiteks gluteenivaba saiatainas peab kerkimiseks olema tunduvalt vedelam, kui oleme harjunud. Esimest korda gluteenivaba saia tehes võib see tunduda ogar ja hakkad lisama aina enam jahu, et tainast paksemaks muuta. Liigsest jahust muutub sai nii kõvaks, et seda võib kasutada enesekaitseks.

• Hangi endale korralik köögikaal!
Tavaliselt mõõdetakse küpsetamisel koostisosi mahu järgi. Gluteenivabade küpsetiste õnnestumiseks on äärmiselt oluline, et kuivainete ja vedelike ning lisandite vahekord oleks õige, ja kuigi alguses võib tunduda tüütu ja keeruline küpsetamisel hakata kõike kaaluma, siis see on seda väärt. Erinevad gluteenivabad jahud on väga erineva kaaluga. Näiteks üks detsiliiter tapiokitärklist kaalub 36 grammi, sama kogus täisterariisijahu aga hoopis 64 grammi. Parim on taarafunktsiooniga digitaalne kaal.

• Veendu, et tunned oma ahju!
Gluteenivabad tainad on enamasti pisut vedelamad kui tavalised ning seetõttu on teistsugused ka küpsetamise temperatuurid ja ajad. Raamatu koostamise käigus saime omal nahal kogeda teada-tuntud tarkust, et iga ahi on erinev. Kahjuks võib see erinevus aga tähendada seda, et mõnikord tuleb kook hästi välja, teinekord jääb tooreks või kõrbeb pealt ära. Kui sa ei ole oma ahjus 100% kindel, hangi endale lihtne termomeeter, mille saad panna ahju sisse, et veenduda temperatuuri õigsuses.
• Alusta järeleproovitud retseptidest!
Esimesi kordi gluteenivabalt küpsetades järgi täpselt retsepti ja meie toodud juhiseid. Usalda meid – ära lisa tainale jahu, kui see tundub liiga vedel! Nii saad õige pea kätte tunnetuse, millised gluteenivabad tainad olema peavad, ja oled valmis ise uusi retsepte looma.

• Hakka jahusid omavahel kombineerima!
Tegelikult ei ole midagi katki, kui sul ei ole kodus kõiki retseptis toodud jahusid. Tutvu põhjalikult peatükiga, kus räägime gluteenivabadest jahudest ja tärklistest (vt lk 11) ning oled valmis ise tegema vajalikke asendusi või kombineerima erinevaid jahusid.

• Ole loov ja julge katsetada!
Kui hakkad katsetama oma vanade retseptide gluteenivabaks muutmisega, siis tõenäoliselt tuleb alguses ette ebaõnnestumisi. Miks peakski lootma, et kohe esimestel kordadel läheb kõik ideaalselt? Ja isegi kui esmakordselt katsetatud küpsised näevad ahjust tulles väga koledad välja, siis ei tähenda see, et nad ei võiks hästi maitsta. Katsetades on kasulik teha retseptide juurde märkmeid: milliseid jahusid täpselt kasutasid, kuidas kooki küpsetasid, milline oli koogi struktuur jne.

• Anna endale aega, et uute maitsetega harjuda!
Gluteenivaba küpsetis ei maitse kunagi täpselt samamoodi nagu gluteeniga küpsetis ja gluteenita sai ei hakka kunagi olema sama õhuline ja sama krõbeda koorikuga kui pikk Prantsuse sai.

Mare Angerjärv, Annela Vaga, Annika Ojeda Ramos "Gluteenivabad küpsetised", Ajakirjade Kirjastus 2015