Polina

Heksagrammide süsteem
Stiihiad ehk universaalsed energiad

Yin ja yang on salapärane energiate paar, milles on ühinenud materiaalne ja vaimne maailm. Yin ja yang on kosmiline süsteem, millest on alguse saanud viis universaalset energialiiki, mis omakorda on kõige elusa allikas.
Heksagrammide süsteemi kasutamiseks ja elusündmuste ennustamiseks on vajalik mõista iidset I Chingi süsteemi, mille järgi põhineb kogu maailm viiel energial ehk stiihial. Lihtsustatult võib öelda, et viie stiihia omavahelistest suhetest kujunevad meie elu olukorrad. Nimetatud energiad mõjutavad inimest iga päev ja me elame pidevalt nende mõjusfääris. Samuti koosneb iga inimene neist viiest stiihiast. Heksagrammide süsteem põhineb sellel uskumusel. Stiihiad on vesi, puu, tuli, maa ja metall.
Vesi on voolav energia, mis sümboliseerib kõike liikuvat. Vesi on muutuv ja alati liikuv, vormitu ning kohanev, ühtlasi on tegemist loomingulise algega. Siin peitub kosmilise energia võimsus. Vesi on küll petlik, aga tugeva intuitsiooni ja psüühika energia. Vesi on tundlik, paindlik ja läbinägelik.
Puu on energia, mis sümboliseerib meie teadvuse liikumist vaimsete eesmärkide poole. Puu stiihia tõstab meid kõrgemale ning lubab vaadata taeva poole, mõistmaks, et maa ja taevas on midagi rohkemat kui meie isiklik arusaam määratleb. Puu on kasvu, loomingulisuse ja progressi ning ka vabaduse energia. Samuti ilu, harmoonia, naudingute ja sõltumatuse energia, mis toidab loomingulisust.
Tuli on aktiivne, kerge ja dünaamiline stiihia, millel on eluline potentsiaal. Tuli toodab valgust ehk mõistmist ja arusaamist. Stimuleeriv ja soojendav energia, mis täidab me südamed. See energia sümboliseerib sädet, innustust ja otsustusvõimet, ei sisalda loogikat ega läbimõtlemist. Energia keskendub tulevikusündmustele. Tegemist on kire, vabaduse ja naudingute stiihiaga, mis on igapäevasündmustes kärsitu. Tuli on ka innustuse energia – soov olla esimene.
Maa on elu nautimise energia, mis on tundeline ja rahumeelsust soodustav. Maa kohaneb muutustega raskesti ja naudib püsivust, aga selle energia puhul puudub hirm. Stiihia kindlustab turvalisuse ja ohutusega ning sümboliseerib usaldust. Maa stiihiat iseloomustavad sügavad tunded ja tugevad emotsioonid. Energia ei soodusta inimsuhteid, vaid isikliku soovi saavutamist.
Metall on energia, mis esindab jõudu, teadmisi ja informatsiooni edasikandmist. Metall toob ellu abstraktset kontseptsiooni. See on heaolu ja võimu sümbol – ekstreemne energia, mis lahendab kõik kriisid väga oskuslikult. Kindluse, sihikindluse ja valitsemise energia. Soodustab isiklikke suhteid ja tööefektiivsust.

Polina „Koostöö saatusega“, Ajakirjade Kirjastus 2016