Paljud asjad võivad takistada sind kuulamast oma sisemist juhatust. Eelkõige muidugi see, et meid pole õpetatud kuulama. Lisaks sellele elame maailmas, mis praegu väärtustab teadust, fakte ja dokumenteeritavaid väiteid – asju, mida kõik inimesed näevad. Intuitsioon aga ei tööta niimoodi. Intuitsioon on õhkõrn, räägib oma keelt ning väljendub eri inimestel erinevalt.

Kui selle üle järele mõelda, siis paljud tänapäeva firmad toodavad tooteid, mis pole meie kehadele tervislikud. Kui me kõik jookseksime ringi oma sisemist juhatust kuulates, siis läheksid need firmad otsekohe pankrotti. Kuidas suudaksid näiteks moe-, kosmeetika- ja kaalukaotusetööstused jääda ellu, kui me kõik armastaksime oma keha ning oleksime õnnelikud selle üle, millised me välja näeme? Kuidas suudaks ravimitööstus pinnal püsida, kui me hakkaksime sümptomeid vaatlema kui signaale ning muudaksime oma mõtted ja teod hoolivamaks, ravides niimoodi iseennast ilma välist abi vajamata? Need on need firmad, mille reklaamid õpetavad meid ennast mitte armastama või usaldama, vaid vaatama endast väljapoole.
Hea uudis on see, et me saame hakata ennast rohkem kuulama, aktsepteerima, kes ja kus me hetkel oleme, ja pöörama tähelepanu signaalidele, mis aitavad meil parandada meie üldist heaolu.
Lisaks sellele on olemas veel teisi põhjuseid, miks me ei suuda oma sisemist häält kuulata. Siin on mõned näited.

- Valu. Kui sa tunned füüsilist valu, siis sellest võib saada kõige valjem „hääl“, mis nõuab sinu tähelepanu endale, seetõttu on raskem kuulata oma keha või enda sisemist juhtimist. Just nagu Heather, kes tundis pidevalt valu oma alakõhus, kui tema treener palus tal emotsioone tunnetada, võib juhtuda, et ka sina leiad alguses enda seest vaid valu. Jätka oma keha kuulamist. Valu võib järele anda või sa võid hakata tunnetama emotsioone, mis on peidetud valu taha. Enda keha armastamine selle kaudu, et sa kuulad ja armastad seda piirkonda, mis valutab, on suurepärane viis oma kehakeele õppimiseks. Pane oma käed sellele kehapiirkonnale, visualiseeri oma valu ja ümbritse see armastusega.

- Sa oled liiga hõivatud ega võta aega iseendale. Kui sa koormad ennast tööga või sõprade ja perega, jättes endale vähe aega iseenda jaoks, siis ilmselt pole sul ka aega iseennast kuulata. Selle aja leidmine on väga tähtis, eriti oma teekonna alguses. Kui sa oled liiga hõivatud, siis on sul vähe aega oma keha kuulata, mediteerida või oma sisemise juhatusega kontakti otsida. Üks viis, kuidas ennast rohkem armastada, on leida aega selleks, et õppida tundma, kuidas töötab su intuitsioon. Lisaks sellele on see ka hea viis, kuidas väljateenitult puhata ja patareisid laadida.

- Sõltuvus. Alkoholist, uimastitest, seksist, toidust, negatiivsest mõtlemisest või mõnest teisest mustrist sõltuvusse langemine tuimastab igasuguseid emotsioone. See teema on kohutavalt lai ning selles raamatus ei suuda me seda täielikult käsitleda, kuid tahame, et sa teaksid, et sinu sisemine juhatus ja enda armastamisele keskendumine on tähtsad sammud, mis aitavad sõltuvusest vabaneda, isegi kui see alguses tundub raske.

- Suhkur ja rämpstoit. Sõltuvusest kuni hommikuse uimasuseni, väsimuse ja vähenenud tahtejõuni – suhkur röövib sinult energia, tähelepanu- ja keskendumisvõime, muutes oma sisemise hääle kuulamise ääretult keeruliseks. Kui sa hakkad sööma toite, mis sinu kehale sobivad, siis hakkad sa oma intuitsioonilt saama selgemaid sõnumeid.

- Hirm. Inimesed kardavad sageli, et kui sa õpid oma keha kuulama, siis sa leiad eest liiga palju emotsioone, mida sa ei suuda seedida. Ometi pole me seda oma töös klientide ja õpilastega kunagi näinud. Selle asemel oleme olnud tunnistajaks, et kui sa vaatad enda sisse armastavalt, siis sinu keha reageerib sellele armastusega. Ükskõik millised murettekitavad tundeid ei saa kesta igavesti. Looduses ei teki tormi, mis kestaks igavesti. Ebaõnnes peitub õnn.
Lisaks selle kardetakse, et sulle ei pruugi meeldida saadud vastused, kuna see tähendab, et sa pead oma elu üle vaatama viisil, mis tundub sulle ebameeldiv, näiteks halvast abielust lahti ütlemine. Isegi kui miski tundub sulle alguses hirmutav, siis on tähtis pidada meeles, et sinu sisemine juhatus soovib sulle parimat.
Tavaliselt, kui sa ühte signaali ignoreerid, siis tekivad aina uued ja üha valjemad, kuni sa lõpuks võtad neid kuulda. Kui sa oled teadlik sellest, millist sammu sa kardad, siis kaalu koostööd asjatundjaga või otsi toetust sõbralt, kes oskaks sind aidata. Sisemine hääl ei kao, kui sa seda ignoreerid, kuulamine aga võib näidata sulle kätte õige teeotsa.
Hirmu võib tekitada ka see, et juhtub midagi, mis paneb sind oma sisemise hääle õigsuses kahtlema. Näiteks su sisemine hääl saatis su kellegagi rääkima, kuid too oli sinu vastu tõre või palus sul midagi süüa ja sa hakkasid kaalus juurde võtma. Või sa järgisid äriotsuse tegemisel oma intuitsiooni ja see ebaõnnestus. Seda juhtub sageli siis, kui sa kahtled. Sa oled justkui kahevahel. Sa usaldad oma sisemist juhatust aga suur osa sinust võib-olla kuskil sügaval sinu ajusoppides ei usu, et see läheb korda. Elu näitab meile seda, mida me usume. Seega, kui sa järgid oma sisemist juhatust ja asjad lähevad valesti, siis on kaks varianti:

1) see „vale“ tulemus on tegelikult maskeeritud õnnistus, mis paneb kivi veerema, et õige asi
sinu elus ennast ilmutaks
2) sul on kahtlusi ja elu tahab, et sa neid kahtlusi uuriksid, et sa õpiksid ennast rohkem usaldama.

Ükskõik millises situatsioonis sa ennast ka ei leiaks, tea, et sulle pakutakse võimalust hakata ennast uuesti kuulama. Küsi endalt, kas sul on kahtlusi. Kui pole, siis harjuta seda, et sa usaldad elu või seda, kuidas olla usaldamiseks avatud, millel on sinu jaoks oma tähtis plaan, ja kõik läheb täpselt nii, nagu on sinu jaoks parim. Sellisel hetkel on sobilik lausuda ühte Louise’i lemmikafirmatsiooni. Kõik on hästi. Kõik läheb täpselt nii, nagu on minu jaoks parim. Sellest situatsioonist sünnib vaid head. Ma olen kaitstud. Louise ütles, et ta luges seda afirmatsiooni mõni kord lausa sadu kordi päevas ja see aitas tal õppida oma elu usaldama.

Kui sa ei mõista hetkeolukorda liiga kiiresti hukka, siis avastad, et selles peituvad suured õppetunnid ja õnnistused.

- Meedia negatiivne programmeerimine. Selle hulka kuuluvad reklaamid televisioonis, raadios, ajakirjades ja internetis, need võivad olla raamatud, telesaated, mängud või ükskõik millised kogemused, mis tõukavad sind armastusest eemale.
Eelkõige soovitame vähendada või vältida meediat, mis paneb sind tundma, et sa pole piisavalt hea, või programme, milles on palju vägivalda, pahatahtlikku käitumist või muud negatiivsust, mis teeb sind kurvaks ja ebakindlaks. Üks viis seda hinnata on uurida oma keha ja kuulata, kuidas su keha ennast tunneb, ning seejärel seda kõike korrata pärast reklaami, telesaadet, filmi, mängu või meedia kasutamist. Pane tähele, kuidas sa ennast tunned. Kui sa tunned ennast halvasti, kurvalt või leiad, et maailm on kohutav koht, siis soovitame sul valida midagi, mis tekitab sinus head tuju. See, millele sa keskendud, hakkab kasvama – kui sa keskendud meediale, mis paneb sind ennast halvasti tundma, siis sa annad nendele sõnumitele oma elus jõudu juurde.

- Sa avastad, et saavutatud tulemus pole täiuslik. Võib-olla sa ei saavutanud intuitsiooni järgides täpselt sellist tulemust, nagu sa tahtsid. Selle kogemuse põhjal võid sa automaatselt teha järelduse, et su intuitsioon on vigane, kuid see pole kaugeltki nii! Elu toob õiged asjad sinuni õigel ajal.

- Sa tunned muret selle pärast, et valmistad teistele pettumuse või hiilid vastutusest kõrvale. Mis saab siis, kui sinu sisemine juhatus käsib sul teha midagi, mis valmistab kellelegi pettumuse, või kui sa pead näiteks keset töökoosolekut lahkuma? Selline asi juhtus Ahleaga paar aastat tagasi. Ta oli tööl, kui tal tekkis tugev intuitiivne tunne, et peab minema koju. Ta oli parasjagu koos kliendiga, kes oli oma seansi eest maksnud, kuid kuna Ahlea usaldas oma intuitsiooni, siis ta vabandas kliendi ees ja läks otse koju. Kui ta jõudis kohale, avastas ta, et tema väike koer oli leidnud karbi rosinaid ja need ära söönud. Rosinad on koertele mürgised ja võivad tekitada neerupuudulikkust. Ahlea päästis oma koera elu, kuna ta kuulas oma sisemist häält. Tema kliendil polnud midagi selle vastu, et tema seansi aeg ümber muudeti, eriti kuna Ahlea intuitsioon oli üks nendest põhjustest, miks ta tema juures käis!

- Su pere ja sõbrad ei toeta sind. Me teeme sageli oma elus muudatusi, mida meie sõbrad ja pere ei mõista. Eespool rääkisime sellest, kuidas inimesed osutavad erinevatel põhjustel muutustele vastupanu. Kui sa hakkad muutuma, siis sinu abikaasa, pere ja sõbrad võivad alguses selle vastu olla. Võib-olla nad muretsevad, et kui sa muutud, siis muutub ka nende suhe sinuga. Nad võivad olla ka lihtsalt kadedad või igatseda „vana sind“. Kui sa hakkad kuulama oma sisemist juhatust ning su sõbrad ja pere laidavad selle maha, siis tea, et nad on lihtsal hirmul – asi pole sinus, vaid neis endis.

Enda kuulamine tähendab seda, et sa julged pühenduda endale ehk sellele, mida sinu süda soovib. Alguses ei pruugi sa oma sisemist juhatust täielikult usaldada, mistõttu on lihtne libastuda, kui su pere ja sõbrad sind ei toeta. Selle asemel, et nendega nõustuda ja oma sisemine hääl välja lülitada, püüa olla uudishimulik ja ole avatud eksperimenteerimiseks. Pista varvas vette. Tee esimene samm oma sisemise hääle kuulamise suunas ja vaata, mis juhtub. Ära unusta, et kui sa kahtled, võivad su kahtlused hiljem tõeks osutuda. Püüa olla avatud ja naudi katsetamist. Sa võid isegi alustada sellest, et kuulad oma sisemist häält mingil teemal, mis pole sinu jaoks väga tähtis, et sul poleks liiga palju kaalul, nagu Louise tegi alguses oma pendliga restoranides. Mida rohkem sa mõistad, kuidas su intuitsioon sind juhatab, seda rohkem soovid sa õppida seda usaldama.

Louise Hay, Ahlea Khadro, Heather Dane „Tervendav enesearmastus. Mõtted ja toit – kõige tõhusam dieet “, kirjastus Pilgrim 2017