KÜSIMUSED, MIDA ENDALT KÜSIDA

Kuidas pahnast vabanemisega algust teha? Selle raamatu soetamisega oled sa esimese sammu juba astunud, sest siin on antud piisavalt nõuandeid pahnast vabanemise strateegiate ja meetodite kohta, mis sobivad ruumide, igapäevase tegevuse ja arvuti pahnast vabastamiseks.
Aga päris esimese sammuna pead sa kindlaks tegema, mis see pahn üldse on. Selleks esita endale järgmised küsimused.
Kas ma armastan seda?
Kas ma kasutan seda?
Kas mul on seda vaja õiguslikel või rahalistel põhjustel?
Kui see on rikkis, siis kas tasub seda parandada?
Kas see on väärt seda ruumi, mida see võtab?
Kas ma leiaksin seda ka internetist?
Kas ma saaksin seda kergesti asendada või laenata?

Pea meeles, et pahnast vabanemine ei ole keeruline. Selleks ei ole vaja erilist annet ega oskusi. Pahnast vabanemine muudab elu lihtsamaks ning pärast seda on elu stressivabam. Võttes aega, et teha kindlaks, millistest asjadest vabaneda ning millised on alleshoidmiseks piisavalt väärtuslikud, saad sa ühtlasi teadlikuks sellest, mis on su koju kogunenud. Pahnast vabanemisel jää enesele kindlaks ja välista, et pahn su koju üldse tekkida saaks. Esiteks – vabane pahnast! Teiseks – kui pahn üritab uuesti su koju sisse tungida, astu sellele vastu.

KORRASTAMINE ALGAB PAHNAST VABANEMISEST

Pahnast vabanemine ei ole sama mis korrastamine, aga see on korra loomisel esimene samm. Kui tegemist on asjadega, siis on parim paik alustamiseks hoiuruum, pööning, garaaž või kelder. Esimene eelis on see, et osa asju on juba kastides ja valmis annetamiseks neile, kes saavad nende omamisest tõepoolest kasu. Miks siis mitte alustada sealt? Kui kastid on seal seisnud juba aastaid ja neid pole avatud, on selge, et pole vaja isegi kindlaks teha, mis nendes on.
Kui sa oled juba alustanud, võib juhtuda, et sa satud hoogu ja tunned tulemusest nii suurt rõõmu, et ei saa enam pidama.

DISTSIPLIIN, MITTE ILMAJÄTMINE

Ehkki pahnast loobumine eeldab enesedistsipliini, ei ole selle mõte panna ennast kannatama või mugavustest loobuma. Esita endale väljakutse ning jäta alles ainult see, mida on vaja mugava, õnneliku ja tervisliku elu jaoks. Kui hakkad mõistma, kui palju energiat, aega, raha ja tähelepanu oled sa varem pühendanud riietele, puhastusvahenditele, taimeteedele või millele iganes, mis sul on koju kuhjunud, võivad tabada sind erisugused tunded. Lase neil negatiivsetel emotsioonidel minna ja keskendu konkreetsetele piiridele. Näiteks võta endale eesmärgiks vähendada kõigi, nii suurte kui ka väikeste asjade hulka (mitmesugused teed köögikapis, T-särkide kollektsioon, tööriistad garaažis). Tõenäoliselt jätad sa alles oma lemmikud ning avastad, et elu läheb edasi ilma ülejäänutetagi. Endale seatud piirid aitavad meil harjutada enesekontrolli. Katseta, vähendades riidepuude hulka kapis, korduvkasutatavate poekottide hulka auto pagasiruumis või midagi muud, mida sul on palju. Ole loominguline ja treeni enda pahnast vabanemise ja otsuste tegemise muskleid.

PEA MEELES

Pahnast vabanemine on midagi muud kui koristamine. Erinevalt üldlevinud arusaamast ei pea sassis laua, kodu või auto omanik tingimata lohakas olema. On piisavalt intelligentseid ja loomingulisi inimesi, keda neid ümbritsevad asjade kuhilad üldse ei häiri. Oluline on, et asjad, mis neid ümbritsevad, on tarvilikud ja tahetud ning ehkki kõrvalseisjale ei pruugi see nii paista, nad teavad, kus kõik asub.
Pahnast vabanemine on midagi muud kui puhastamine. Ehkki palju lihtsam on puhastada pahnavaba kodu, leidub palju inimesi, kes tuhandetest e-kirjadest (elektrooniline pahn) ja korrastamata paberimajandusega täidetud kastidest (materiaalne pahn) ja enam kui paarisajast külmkapi küljes olevast magnetist (visuaalne pahn) hoolimata suudavad küürida oma duširuume, tualette ja kraanikausse, pesta iga päev nõusid ja puhastada tolmuimejaga põrandaid.

8 peamise pahna põhjustaja kiire kõrvaldamine

Järgnevalt mõni idee, kuidas tulla toime kõige tavalisemate pahna allikatega, mida ma üha uuesti kohtan.

1 Vanad ajakirjad, ajalehed ja kokaraamatud
Tõenäoliselt on su diivanilaual vähemalt üks ajakiri, mis on vanem kui kolm kuud ning ei ole enam vajalik. Samamoodi on ajalehtedega: kui sul pole täna aega neid lugeda, ei loe sa neid ka homme. Võta kätte ja pista need paberikonteinerisse, värsked uudised on internetis saadaval ööpäev läbi. Keeruliste ja raskesti leitavaid koostisosi vajavate retseptidega kokaraamatud ei ole väärt seda riiulipinda, mida nad võtavad, seega vabane neist. Nagunii teed sa süüa oma lemmikretseptide järgi. Kui ihkad vaheldust, pole vaja arvuti klaviatuurist kaugemale vaadata, sest internet pakub tuhandeid retsepte.

2 Reisi tualett-tarbed
Kui sa ei suuda hoiduda hotellist väikeste šampoonipudelite kaasa­võtmisest, siis kasuta neid eesmärgi­päraselt. Pane üheks ööks vajalik kogus seepi, šampooni ja palsamit suletavasse tualett-tarvete kotti ning pane see kohvrisse järgmist reisi ootama. Ülejäänud väikesed pudelid pane ööbima jäävate külaliste jaoks kenasse korvikesse. Kui ikka veel midagi üle jääb, vii need kohalikku kodutute öömajja.

3 Riided, kingad ja aksessuaarid
Kõnekäänd ütleb, et sa kannad enamiku (80 protsenti) ajast 20 protsenti oma riidekapi sisust. Riidekapi ruum on liiga hinnaline, et seda niisama raisata. Vabane riietest, mis on ebamugavad, inetud või sellised, mida sa ei taha. Kui need esemed on heas korras, siis vaata, kas saad nad maha müüa või annetada heategevuseks.

4 Vana kosmeetika ja aegunud ravimid
Heida pilk ravimikappi ja vannitoa kappi. Viska minema kõlblikkustähtaja ületanud ravimid ja jäta alles ainult koduse esmaabi jaoks vajalikud. Seejärel vaata kriitiliselt üle oma kosmeetika. Viska minema vanad huulepulgad, jumestuskreemid ja ripsmetušid.

5 Traadist riidepuud
Keemilisest puhastusest tagasi saadavad riided on odavatel traadist riidepuudel, aga see ei tähenda, et sa peaksid neid ka edaspidi kasutama. Tõsta riided puidust riidepuudele ümber ja tagasta traadist riidepuud keemilisse puhastusse.

6 Pahn köögikapis
Toidu säilitamise karbid, vanad kaasaostetud toidu karbid, plastist joogitopsid, valik mitmesuguseid kruuse – kõik need võtavad köögikapis väärtuslikku ruumi. Anna ära või viska minema üksikud nõud! Taaskasuta! Osta komplekti kuuluvad säilitusanumad – kandilised, virnastatavad ja suletavad – ning üks komplekt kruuse.

7 Sooduspakkumised ja „võta 2, maksa 1” pakkumised
„Osta nüüd!” on ahvatlev, aga ainuüksi soodne pakkumine ei pea tähendama, et alati peaks pakutavat ostma. Pigem maksta täishinda selle eest, mis sulle tõesti meeldib, kui osta poole hinnaga midagi, mida sa kunagi kasutama ei hakka. Isegi kui midagi pakutakse tasuta, tasub enne selle vastuvõtmist kaks kord järele mõelda.

8 Reklaamkingitused
Kui lähed konverentsile, külvatakse sind üle reklaamkirjadega pastakatega, T-särkidega ja stressipallidega. Esitlusbokse külastades keeldu pakkumistest viisakalt või jäta see pudi-padi konverentsisaali. Neid asju kasutatakse harva ja nad muutuvad kiiresti liigseks pahnaks.

Korrastamise põhitõed

Kui pahnast on vabanetud, võid tähelepanu suunata alles jäetud kasulike, armastatud ja vajalike asjade korrastamisele, nii et teaksid alati, kust mida leida. Korrastamist puudutavaid soovitusi on kogu raamatus, aga kui sa tahad saada korrastamise eestkõnelejaks, siis on mõni põhitõde, mida meeles pidada.

SARNANE SARNASEGA

Esimene korrastamise põhimõte on koguda sarnased asjad kokku. Näiteks vannitoas koonda kokku juustega seostuv atribuutika – kammid ja juukseklambrid. Kui korrastad joogiklaase, on mõistlik need kõik paigutada ühte kappi. Kapis saad neid samal põhimõttel edasi rühmitada – veinipokaalid õlleklaaside ja kokteiliklaaside kõrvale.

ALALINE HOIUKOHT

Korrastamise järgmine põhimõte on, et kodus peab kõigel olema „alaline elukoht”. Asjad ei saa ükskõik kus vedeleda, neid ei saa ühest kohast teise või kastist kasti tõsta. Asjad peavad kuhugi kuuluma, olgu need siis ilusasti riiulitesse paigutatud, nagisse riputatud, sahtlisse pandud või lauale nähtavale asetatud. Mõte on selles, et kõik pereliikmed teavad, kus on asja kodu, ja panevad asja pärast kasutamist õigesse kohta tagasi.

VÄRVIKOODID

Värve võib kasutada liikide tähistena. Näiteks võid hooajalisi asju hoiustada sellist värvi kaanega kastis, mis sinu arvates iseloomustab seda aastaaega. Või siis määrad pereliikmetele värvid: näiteks lillakas kastis on tütre kaisuloomad või asjad, mis on tema toast „ära jalutanud“, aga tuleks sinna tagasi viia. Võid talle isegi sama värvi seljakoti ja saunalinad osta, et segadust vältida.

4 lihtsat reeglit alustamiseks

Need soovitused aitavad alustada, aga need tasub meelde jätta ka igapäevasteks olukordadeks, et pahna eemalhoidmine oleks lihtsam ja vähem üle jõu käiv ülesanne.

1 Pea meeles
Sa ei pea alles hoidma asju, millel ei ole sinu jaoks tähendust, sealhulgas monogrammidega esemed, lähedaste tehtud kingitused (sa armastad kinkijat, mitte kingitust), pulmakingid ja perekondlikud reliikviad, mis ei ole sinu maitse järgi. Kui oled pidudel käija, mitte nende korraldaja, siis pole sul vaja tosinat serveerimisvaagnat lihtsalt igaks juhuks või seepärast, et need on sulle kinkinud kallid korporatsioonikaaslased.

2 Hoia horisontaalsed pinnad (sh põrand) puhtana
Ükskõik, kas tegemist on söögi- või diivanilauaga, köögi või vannitoa kapipealsetega, trepimademete või köögisaartega, ära lase asjadel kuhjuda, vaid pane need alati oma kohale tagasi, kui oled lõpetanud nende kasutamise.

3 Hoia annetuste kast käeulatuses
Kui sul peaks tekkima soov annetada, siis on kast või korv alati olemas ja sa saad asjad sinna sisse visata.

4 Numbrite mäng
Kui pahnast vabanemisega algust teha, on kasulik kaaluda, mitu eksemplari iga asja alles hoida. Kui oled otsustanud kolme kasuks, siis ei jäta sa alles rohkem kui kolm paari ujumis­riideid, kolm huulepulka, kolm paari päikeseprille, kolm pudelit parfüümi, kolm paari ööriideid ja kolm paari talvekindaid.

Geralin Thomas „Pahnast vabaks“, kirjastus Varrak