LOODUSLIKE TOIDUTAIMEDE KASUTUSVÕIMALUSED

Looduslikud söödavad taimed sobivad väga mitmesuguste söökide ja jookide valmistamiseks, sealhulgas salatid, supid, hautised, vormiroad, pastatoidud, liha-, kala- jm rullid, kastmed, gratineeritud toidud, magusroad, maitseäädikad ja -õlid, marinaadid, tšatnid ja leivamäärded, samuti tarbitakse neid maitseainete, ravimite ja maiustustena.
Värsked taimed maitsevad eriti hästi salatites, hautistes ja jookides. Värskelt on maitse kõige paremini tunda ning värsketes taimedes on ka vitamiinid, mineraalained ja antioksüdandid enim säilinud.

Toorsalatisse sobivad raudrohi hästi noorena, mesiputk; maasika, vaarika, ristiku ja kortslehe noored lehed ja õied, samuti noored tee­lehed, kase- ja õunapuulehed, ahtalehise põdra­kanepi lehed ja võsud; hariliku naadi, mustika, kibuvitsa, valge iminõgese ja pastinaagi noored lehed; vesihein, jänese­kapsas, harilik maajalg, läänekollakas, võilill ning kuuse- ja männikasvud ja vahest ka kikkaputk. Võililli võib talveks turbasse istutada, et neilt ka sel ajal salati jaoks noori lehti saada.

Maitseaineteks kõlbavad eespool mainitute kõrval ka mitmed mõrkjama maitsega taimed, nagu salukõdrik, harilik raudrohi, harilik maajalg, sinepid (ms põldsinep), jänese­kapsas, põldrõigas, harilik näär, oblikad, mündid, põld-litterhein, köömen, murulauk, harilik angervaks ja mustasõstralehed. Neid võib panna võileiva peale ja salatisse või kasutada maitsevõi, toorjuustu, kastme, marinaadi, äädika ja õli maitsestamiseks. Leivavõiete koostisse sobivad suurepäraselt harilik raudrohi, maasikalehed, kõrvenõges, murulauk, mesiputk, harilik hiirekõrv, kaselehed ja paljud lilled. Nii saab looduslike toidutaimede abil vähendada soola tarvitamist.

Söögiks sobivad ehk kõige paremini kõrve­nõges, hanemalts (Chenopodium), maltsad (Atriplex), salukõdrik, harilik maajalg, harilik hiirekõrv, harilik raudrohi, valge iminõges, vesihein, suur teeleht, võilill, mets-harakputk, oblikad, kikkaputk, kortsleht ja harilik linnukapsas. Soojadesse toitudesse lähevad suurepäraselt ahtalehine põdrakanep, kõrvenõges, kortsleht, harilik naat, võilill, ristikheinad, valge hanemalts, vesihein ja oblikad. Küpsetistes võib kasutada ristikut, kibuvitsa, oblikaid, valget hanemaltsa, kortslehte, kõrvenõgeseid ja võililli.

Rohelisi taimeosi, juuri ja õisi võib kasutada suppide, hautiste, püreede, rullide, muna- ja pajaroogade, lasanje, pasta, pannkookide, pitsa, kookide, muffinite, magusate ja soolaste pirukate, puuviljasalatite ja kastmete valmistamisel, neid võib lisada ürdivõietele, toorjuustule, kohupiimale ja jogurtile. Neid võib süüa ka leivakattena või nagu sparglit. Kuivatatud rohelistest lehtedest ja võsudest saab rohejahu. Eriti head taimed rohejahu jaoks on põldosi, võilill, kõrve­nõges, kortsleht, ahtalehine põdra­kanep, ristikheinad, harilik naat, maasikas ja vaarikas. Rohejahu kõlbab näiteks kastmetesse, tainastesse ja putrudesse – väga paljudesse söökidesse ja jookidesse.

Taimi võib ka paneerida ning lisada värskelt või kuivatatult leiva- ja saiatainasse. Paljude taimede juuri saab kasutada nagu juurvilju, samuti gratineerida, kuivatada, jahva­tada ja lisada mitmesugustele roogadele.

Paljudest looduslikest taimedest saab head ürditeed. Vastavalt maitsele võib ürditeed teha peaaegu kõigist söödavatest taimedest, aga üldiselt kasutatakse kõige rohkem kase-, vaarika-, maasika-, mustika- ja mustasõstralehti, kõrvenõgest, kortslehte, harilikku raudrohtu, münti, harilikku maajalga, ristikheina lehti ja õisi, teelehte, võilille, ahtalehist põdrakanepit ja okaspuude kasve.
Looduslikest taimedest tasub valmistada muidki jooke. Toormahla saab või­lillest, kase- ja teelehtedest, harilikust raudrohust ja põldosjast.

Taimi võib kasutada ka veinide, likööride, napside, külmade ja kuumade jookide ning meesegude valmistamiseks. Veini võib teha näiteks harilikust maajalast, mündist, vesiheinast, kikkaputkest, takjast, kõrve­nõgesest ja harilikust raudrohust. Kasemahlast, kõrve­nõgesest, võilillest, harilikust maajalast, kummelist ja takjaist saab koos pärmi, maltoosi, suhkru või meega ka õlut kääritada. Võilille, siguri ja hariliku nääre juuri ning tammetõrusid kasutatakse röstitult ja jahvatatult kohvi aseainena.

KASUTUSJUHENDEID

Looduslikest toidutaimedest valmistatakse roogi samal viisil nagu muudestki toidu­ainetest. Algajal tasub esialgu katsetada väikeste kogustega, sest kultuurtaimedega võrreldes on looduslikud enamasti märksa tugevama maitsega. Näiteks salatit ei maksa hakata kohe üksnes looduslikest taimedest tegema. Ei tasu ka kuulekalt järgida teiste retsepte – parem ise proovida ja katsetada. Looduslikke toidutaimi kasutades lase oma loovusel lennata!

Sinikka Piippo „TOIT LOODUSEST. Tervislikke toidutaimi õuelt, niidult ja metsast“, kirjastus Varrak 2017