Tõenäoliselt ei talu te mingit kindlat toiduainet, ...
... kui tunnete ennast pärast söömist väsinult. Tunne, et tahaksite pärast sööki meelsasti väikese uinaku teha, on kindel märk sellest, et midagi te selles toidus ei talu ning see mõjub teile pikemas perspektiivis halvasti . Väsimus pärast sööki on üks allergia vorm. Erandiks on kerge roidumus kella 13.00 ja 15.00 vahel, sõltumata sellest, kas olete söönud või mitte. See on seotud elundite päevarütmiga.
... kui kannatate pidevalt röhitsuste, kõrvetiste, täiskõhutunde, puhituste või peavalude all. Peavalud ja migreen on allergiline reaktsioon toiduainele või joogile, mida te ei talu. Sageli ei seostata seda sobimatu toiduainega, sest valu võib esineda alles järgmisel päeval.
... kui teie tuju halveneb 15 minuti kuni poole tunni jooksul pärast sööki. Seda reaktsiooni esineb eelkõige lastel pärast maiustuste söömist. Kuid tuleb ette ka täiskasvanutel pärast valgest nisujahust toitude söömist.
... kui kaebate ebamääraste seljavalude üle, eriti ristluupiirkonnas. Seljavalud on väga sagedane allergiline reaktsioon valgele nisujahule, kuna ülekoormatud neerude tõttu kiirgub närvivalu selgroogu.
Loomulikult on toidutalumatusest veel teisigi märke, kuid need olid kõige tähtsamad. Kui teil on nüüd käes väike nimekiri toiduainetest, mida te ei talu, saate tõenäoliselt tabelist kergemini aru, missugune toitumistüüp teile sobib. See tekitab nii mõnegi ahaa-elamuse ja aitab teid kindlasti sammukese edasi.

Toitumisnõuanded alfa-tüübile ja oomega-tüübile

Alfa-tüüp talub eriti hästi

Teraviljad: spelta, rukis, kinoa, amarant, kamut ja kõik nendest teraviljadest valmistatud tooted. Gluteenitalumatuse puhul on parim kinoa, sest sama tervislik spelta ei ole gluteenivaba. Speltajahust küpsetamine vajab algul harjumist.
Puuviljad: seemneviljalised, näiteks õunad ja pirnid, ning tsitrused, näiteks apelsinid, mandariinid, sidrunid, greibid, kiivid.
Köögiviljad: kurgid, porgandid, sibulad, laugud.
Joogid: mahlad seemneviljalistest ja marjadest, samuti tsitrustest.
Vesi ilma süsihappegaasita või väga vähese süsihappegaasiga.
Tee alates rohelisest teest taimeteeni. Alfa-tüübile sobivad joogid ei tohiks olla väga külmad.
Rasvad ja õlid: sulatatud või (ghii), pekk, ja kellele maitseb, siis seapekk. Või, võipiim, kitse- ja lambapiim, koor või töötlemata lehmapiim (piim ei ole jook, vaid toiduaine). Alfa-tüüp talub loomseid rasvu paremini kui taimseid õlisid.
Liha: toitumine ilma loomsete valkudeta oleks loomulikult parim nii keskkonnale kui meie tervisele. Alfa-tüüp talub liha siiski üsna hästi . Praetult omastab ta seda paremini kui keedetult.
Teravad vürtsid ja mitmesugused maitsetaimed (tüümian, rosmariin, majoraan jms) teevad liha paremini seeditavaks.

Lisaks: teile sobib kaks-kolm toidukorda päevas paremini kui palju väikesi portsjoneid päeva peale jagatuna. Toidukordade vahele peaks jääma vähemalt neli tundi. Ainult nii töötab teie ainevahetus kõige paremini.

Alfa-tüüp ei pea ka magustoidust loobuma. Müsli, küpsiste, kookide magustamiseks sobib roosuhkur, vahtra- ja agaavisiirup.
Ka salatites võib kasutada veidi taimset õli. On oluline, et praadimisel pidevalt õli ei kasutataks!

Alfa-tüübile kahjulikud toiduained

Üldiselt kõik see, mida oomega-tüüp talub väga hästi.
Paksuks teevad: toidukordade vahel söömine, liiga külmad joogid ja söömine pärast kella 18. Liiga palju magustoite. Traditsioonili ed maiustused, valge jahu ja suhkur, samuti taimsed rasvad
ja õlid, majonees jne. (Kahjuks pole viimaste aastakümnete valeinformatsioon õlide kohta alfa-tüüpi soosinud.) Üldiselt loomset päritolu valgud. Igasugused krõpsud. Küllastatud rasvhapetega valmistooted. Sageli ei sobi ka mesi.
Teraviljad: kõik valgest nisujahust tooted (enamik nisujahuallergikuid on alfa-tüüpi), kaer, liiga palju riisi, liiga palju pähkleid.
Puuviljad: luuviljalised (virsikud, aprikoosid, datlid, mangod jne), banaanid (aeg-ajalt alfa-tüüp talub banaane, kuid mitte suurtes kogustes ja mitte iga päev).
Köögiviljad: tomatid, liiga palju küüslauku.
Joogid: kõik jääkülmad joogid, piimaga kohv, suhkruga mahlad. Kui kohvist loobumine on liiga raske, võiks eelistada espressot.
Lisaks: eriti negatiivselt mõjub alfa-tüübile liiga vähene joomine kella 15 ja 19 vahel. Ei sobi rohkem kui kolm toidukorda päevas.

Oomega-tüüp talub eriti hästi

Teraviljad: valgest mahedast nisujahust tooted (enamasti on alfa-tüüp nisu suhtes allergiline), spelta, kaer, (amaranti ja kinoad talutakse peaaegu alati ). Riis, pähklid. (Pähkliallergiat esineb oomega-tüübil töödeldud pähklite söömisel. Mahepähklite puhul lähevad allergianähud enamasti kiiresti üle.) Nisujahust tooted vallandavad sageli allergia sellepärast, et on tehtud odavast tööstuslikust jahust.
Puuviljad: põhiliselt luuviljalised (aprikoosid, kirsid, virsikud, datlid, ploomid jne), banaanid.
Köögiviljad: tomatid, küüslauk.
Joogid: marjamahlad ja mahlad luuviljalistest. Enamasti sobivad oomegatüübile külmad joogid (jääkülm on siiski põhimõƩ e liselt ebatervislik). Vesi ilma süsihappegaasita või vähese süs happe gaasiga, tee, taimetee. Magusad joogid mõõdukalt. Joogid, kus on palju suhkrut, mõjuvad ka oomega-tüübile väsitavalt ja teevad paksuks.
Kunstlikud magusained on alaƟ kahjulikumad kui suhkur, sest organism peab need lihtsalt kehast välja viima, kuna ei omasta neid. Kohv, kuid ilma piimata! (Koos piimaga vallandab see ainevahetuses kaose ja koormab maksa.)
Rasvad ja õlid: kõik mahetaimerasvad ja -õlid. Mahemargariin. Külmpressitud õli praadimiseks mitte kasutada! Mõõdukalt majoneesi.
Oomega-tüüp talub taimseid õlisid ja rasvu paremini kui loomseid.
Liha: lahja liha. Sobib keedetuna paremini kui praetuna.
Mitte kunagi ei tasu liiga tugevalt praadida!
Lisaks: oomega-tüüp vajab magusat ja võib ka toidukordade vahel näksida. Ta ei tohiks kunagi päev läbi paastuda ja alles õhtul süüa! Parem viis väikest kui kolm suurt söögikorda.

Oomega-tüübile kahjulikud toiduained

Üldiselt kõik see, mida alfa-tüüp talub väga hästi .
Paksuks teevad: loomsed rasvad, või jne. Piim ja piimatooted, sealhulgas juust, jogurt jne.
Teraviljad: rukis, igasugune töödeldud jahu.
Puuviljad: seemneviljalised, tsitrused.
Köögiviljad: porgandid, sibulad, kurgid.
Joogid: liiga palju musta ja rohelist teed.
Lisaks: liiga kuumad joogid, eriƟ kõik dieetjoogid.

Soovitused mõlemale toitumistüübile

Kõikidele inimestele sobivad peaaegu alati: spelta ja speltajahust tooted (välja arvatud siis, kui esineb gluteenitalumatust), seesamiseemned, viigimarjad, roheline salat, üldiselt kõik maheköögiviljad ja marjad, mahesojast tooted, sojapiim, kõik kaunviljad, kartulid ja taimsed valgud.
Kõikidele inimestele on kahjulikud: valge suhkur, töödeldud teravili, valge nisujahu, liiga palju soola, kunstlikud aroomi- ja magusained, värvained, konservandid, kiiritatud toiduained. Üldiselt puuviljad ja köögiviljad, mis on toodetud suurpõllumajanduses, kiirtoit, liiga palju loomseid valke.

Johanna Paungger, Thomas Poppe “Kuu võim. Elu kooskõlas looduse ja kuu rütmidega“, Maalehe ja Varraku raamatusari „Tarkusepuu