Teisest küljest vaadates ei arvesta paljud inimesed sellega, et me oleme energeetilised olendid. Kuigi näib, et meil on ainult füüsiline keha, teab igaüks, kes on intuitiivse tervendamise kunsti õppinud, et inimene on mitmemõõtmeline olend, kellel on mitu energeetilist keha. Kõige lihtsamini on äratuntavad mentaal-, emotsionaal-, eeter- ja astraalkeha, kuid neid on rohkem.

Suuremal osal inimestest on üliarendatud mentaalkeha, mis sisaldab tundeid. Seega võivad nad emotsioonidega töötades arvata, et puhastavad neid sügavalt, kuid tegelikult kriimustavad vaid pealispinda, muutes oma mõtteid emotsioonidest, laskmata vabaks emotsioone endid. Üks võimalusi ära tunda, et keegi tegeleb tunnetega mentaalkehas, on tema ütlemine: „Ma arvan, et ma tundsin...” Kui astud tegelikult ühendusse oma emotsionaalkehaga, tead seda, sest tunned sügavalt, mis toimub sinu kehas ja sinu elus. Sa võid tunda tohutut kurbuse, nutu, viha, haigetsaamise lainet või olla õnnelik ja rõõmus. Küsimus on selles, et paljud inimesed tunnevad ennast oma sügavaimate tunnetega nii ebamugavalt, et nad ei proovigi midagi ette võtta, vaid üritavad emotsioonide tarkuse maha suruda ja kaotada ühendus sellega.

Emotsionaalkeha on tugevalt seotud immuun-, seede-, immuunsüsteemi, südame- ja veresoonkonnaga. Kui tõrjud emotsioone eemale, tardub sinu emotsionaalkeha või rebeneb. Kui see juhtub, muutub immuunsüsteem palju nõrgemaks ja sul tekivad suurema tõenäosusega autoimmuunsed probleemid, põletikud, astma, söötraig, artriit ja isegi vähk. Sa võid tunda end allasurutuna ja äärmiselt väsinuna, oled tundlik igasuguse stressi suhtes. Emotsionaalkeha on sinu kaitsesüsteem paljude haiguste vastu.

Sa ei saa emotsioonidel tõeliselt minna lasta enne, kui neid täielikult tunnetad ja kasutad seejärel nende vabastamiseks hingamist, võib-olla ka puudutusi. Paljud suurepärased meetodid õpetavad sind koputama, masseerima, kinnitama, visualiseerima, liikuma, kustutama, ümisema, hääli kuulama ja negatiivseid emotsioone oma kehast välja tõmbama. Kuna mul on õnn omada võimet näha keha sisse, olen märganud, et kui inimesed püüavad oma emotsioonidel minna lasta neid täielikult tundmata, lõikavad nad sageli lihtsalt sidemed vastavate emotsioonidega läbi ning suruvad need oma kehasse, tekitades äärmiselt tundlikule emotsionaalkehale rebendeid või arme.
Väga tähtis on lubada emotsioonidel pinnale tõusta. Seda saab teha, hingates sügavalt ja astudes ühendusse teatud mälestusega, pannes oma käe kehapiirkonda, kus emotsiooni tunned, kuulates muusikat või öeldes valjusti vabastavat avaldust.

Kui emotsioon on täielikult teadvustatud – tähendab, et sa oled tunnetanud seda nii sügavalt kui võimalik –, tunned kasvava energia vallandumist. Sa võid nutta, väriseda või naerda, kuid see on tunne, et sa oled nüüd vaba. Nüüd on õige aeg koputada või masseerida seda kohta kehal, kus tundsid ebamugavust, või erinevaid punkte, mis on seotud selle teemaga, millega tegeled.
Võib liikuda, ennast raputada, tantsida või lihtsalt istuda või lamada, lubades oma kehal protsess lõpule viia. Kõige tähtsam on kuulata oma keha ja minna kaasa sellega, mida ta ütleb.
Kui sa seda loed, pea meeles, et kõik inimesed on erinevad ja parim tee mingi probleemi lahendamiseks on leida endale sobiv viis.

Tervendamine tähendab kogu elu vaatlemist, teadvustamist, mis sinu elus ei toimi, ja selle parandamist. See võib tähendada seisukohtade muutmist, mediteerimise alustamist, lahendamata
emotsionaalsete teemadega tegelemist, toidulisandite võtmist, toitumise muutmist, hävitavate suhete lõpetamist, töökoha vahetust või midagi muud.

Sõltuvalt sellest, milline füüsiline probleem sul on, võid vajada ka ravimeid või operatsiooni. Ka siis, kui oled teinud kõik õigesti ja sulle soovitatakse operatsiooni, mõtle sellele tõsiselt.
Mõned inimesed võivad tunda, et ravimite võtmine või operatsioon on läbikukkumine, kuid ma ei ole sellega nõus. Ma usun, et asju tuleb vaadelda tasakaalustatult ja neid uurida. Tuleb olla paindlik, anda endale parim võimalus ellu jääda ja kõrgeim elukvaliteet, kuid samal ajal ka enda tervendamises osaleda.

Ka siis, kui arstid sind ravivad, on turvaline tegeleda enesetervendamisega – kuni sa oma keha kuulad ega tee midagi ülearu.

Ravimid, kirurgia ja isegi imeline tervenemine annavad sulle aega, kuni sa otsid ja tegeled füüsilise probleemi tõelise põhjusega ning muudad oma eluviisi. Kui sa seda ei tee, lood suure tõenäosusega uue haiguse. Kuigi arstid lõikavad välja pahaloomulise kasvaja, ei saa nad eemaldada sinu kehas liikuvat energiat, mis ründab järgmist nõrgimat lüli.
Inimeste suurim eksiarvamus tervendamisest ja haiguste ravist on see, et raviviisid peavad olema karmid, vägivaldsed ja valusad.

Üldiselt arvatakse, et haigus või tasakaalu puudumine kehas on vaenlane, mida me peame ründama ja hävitama. Kuid oluline võti tervendamise juurde on kohelda keha sõbrana – teda kuulata, mõista ja kohelda õrnalt, armastavalt ja austusega. Ma usun, et uus tee tervendamise juurde läheb pigem läbi pehmuse, teadlikkuse ja kaastunde kui ründamise, hukkamõistu ja karistamise. Kui me õpime ennast paremini kohtlema, tajume tohutut muutust ka selles, kuidas kohtleme üksteist, ühiskonda ja maailma.

Kui vajad teaduslikke tõendeid uskumaks, et mõtted, emotsioonid ja käitumine mõjutavad sinu haigusi või tervist, leiad internetist ja meditsiiniajakirjadest palju selleteemalisi uurimistöid, mis seda kinnitavad. Näiteks risk südamehaiguste tekkeks on märkimisväärselt suurem neil inimestel, kes impulsi mõjul viha välja valavad, aga ka neil, kes kalduvad vihatunnet maha suruma.
Põhjapanevas uuringus jälgiti 1200 inimest, kellel olid suured terviseriskid. Tulemused näitasid, et need, kes õppisid eneseregulatsiooniga muutma ebaterveid vaimseid ja emotsionaalseid suhtumisi, olid kontrollgrupiga võrreldes rohkem kui neli korda suurema tõenäosusega elus ka kolmteist aastat hiljem.

Ajakirjas „Journal of Advancement in Medicine” ilmus artikkel, mille autorid olid avastanud, et südamele suunatud siirad positiivsed tunded toetavad immuunsüsteemi, negatiivsed emotsioonid võivad aga selle reaktsiooni maha suruda kuni kuus tundi pärast vastavat emotsionaalset kogemust.

USA riikliku vaimse tervise instituudi kliinilise neuroloogia ajubiokeemia osakonna endine juht ja menuki „Molecules of Emotions” (Emotsioonide molekulid) autor Candace Pert kirjutab: „Ma olen jõudnud arusaamiseni, et peaaegu kõigil haigustel, mis ei ole põhiolemuselt psühhosomaatilised, on selge psühhosomaatiline komponent. Oma loengutes näitan, kuidas emotsioonide molekulid juhivad iga süsteemi meie kehas ja kuidas see näitab keha ja meelte ühist tarkust, mis on piisavalt suur, et püüelda heaolu poole. See on see, mis võib hoida meid tervena ja haigustevabana ka ilma kaasaegse kõrgtehnoloogilise meditsiini sekkumiseta, millele me nüüd toetume.”

Raamatus „Quantum healing” (Kvanttervendamine) väidab Deepak Chopra: „Meditsiinist rääkides on pettumustvalmistav tegelikkus see, et me ju teame: keha on parim apteek, mis on eales välja mõeldud. See toodab diureetikume, valuvaigisteid, rahusteid, unerohtu, antibiootikume – tõepoolest kõike, mida ravimeid tootvad ettevõttedki, kuid palju, palju paremini. Doseerimine on alati õige ja ravim antakse õigel ajal, kõrvaltoimed on minimaalsed või ei ole neid üldse ning rohu kasutamisjuhis on olemas ravimis endas, see on osa sisseehitatud tarkusest.”
Ülaltoodud väide ei pruugi paljudele inimestele tõesena tunduda, sest neid ei ole õpetatud, kuidas oma kehale häälestuda ja sellega tõhusalt suhelda – sellisel viisil, mis lubaks pääseda ligi enda tervendamisvõimele.

Kõik inimesed võivad avastada, kuidas pääseda ligi keha kaasasündinud tarkusele ja ennast tervendada, kuid samal ajal on mõistlik kasutada ka ravimeid, kui see on asjakohane. Olen
töötanud koos tervikliku meditsiini spetsialistidega ja viinud nendega koos läbi õpikodasid. Kui olen häälestunud kliendile ja tundnud, et tal võib olla tõsine probleem, olen teda alati julgustanud arsti juurde minema ja analüüse tegema, sest ma usun, et ruumi jagub nii meditsiinile kui enesetervendamisele – esimene võib päästa elusid ja olla väga suureks abiks lühiajaliselt ning
mõnikord ka pikaajaliselt, eriti siis, kui inimene ei mõista, kuidas tervendamine võib olla tema enda kehas, või kui ei ole piisavalt energiat, et ennast ise tervendada. Kuid kuna nii paljudel ravimitel on ebameeldivad kõrvalmõjud, on enesetervendamise õppimine kõigile hädavajalik.

Patrick Quanten kirjutab: „Haigus ei ole välise agressori õel rünnak, vaid sisemine tasakaalu puudumine. Nagu laborikatsed on näidanud, ilmuvad vead haigestunud kudedesse koe enda seest.
Ei ole olemas müstilisi viirusi, mis läbivad tohutuid vahemaid või ootavad enne süütu ohvri „ründamist” aastakümneid jõude. Haigused ei ole niivõrd seotud sellega, mis on „väljas”, vaid sellega,mis on „sees”. See on siseasi ja nii tuleks sellega ka tegeleda. See nõuab mõtlemise muutumist. Me peame lõpetama väliste tegurite süüdistamise sisemiste probleemide tekkimises. Me peame silmas pidama tervikut kui elu põhiolemust, mitte selle osasid.”

Inna Segal „Heaolu saladused“, kirjastus Varrak