ROOMAJA JA LIND?
Aju võib jaotada kahte ossa: alumine aju, mida me nimetame Krokodilliks, ja ülemine aju, mida me nimetame Öökulliks. Alumist nimetatakse sageli ka roomaja ajuks. Nagu Krokodill, on see väga
äkiline. See reageerib spontaanselt, ilma et hakkaks olukorda analüüsima. Kui sa juhuslikult puudutad kuuma ahju, tõmbad otsekohe käe tagasi. Sa ei pea sellele liigutusele mõtlema. Alumine aju päästab sind põletusest.
Sellel alumisel ajul on väga lihtne töökirjeldus: ELLUJÄÄMINE.
See on olemas selleks, et kaitsta end (sind) ohu eest. See reageerib kiiremini, kui liigub mõte.
Enamuse ajast lamab krokodill vees. Ta on vait ja liikumatu, sa võid ta puurondiga segamini ajada. Kui krokodill on veest väljas, tukub ta rahulolevalt mudasel jõekaldal. Selles seisundis tundub ta rahuliku ja kahjutuna. Kes võiks sellist laiska looma karta?
Ent kui teda ähvardatakse, siis VAATA ETTE!
Pikast koonust kuni võimsa sabani muutub krokodill lihaseliseks hävinguks. Vihane Krokodill on SUUR OHT. Seetõttu ei tasu oma partneri Krokodilli provotseerida. Eriti öösel! Kes tahaks magada millegi krobeda kõrval, kellel on lõikavalt teravad hambad?
Õnneks on sul olemas ka ülemine aju. Me nimetame seda Öökulliks ja see aitab sul oma Krokodilli kontrolli all hoida. Ei tundu sedamoodi, et meie suline sõber võiks Krokodilli jõule vastu saada.
Ent Öökulli jälgimisvõime ja strateegia võivad Krokodilli omad kõvasti ületada.
Minu meelest sa näed nüüd, et nähvamine pole tõesti kõige parem lahendus...
Hästi – mida iganes... kas ma võin minna jõekaldale pikutama? Mu pea valutab...
Öökull on aju ülemine osa. See on võimeline loovamaks ja keerulisemaks mõtlemiseks. See liigitab su kogemusi, kogub andmeid ja lahendab probleeme – otsides pidevalt tõhusamaid viise tegutsemiseks.
Kuna selles on intellekt ühendatud mälu ja emotsioonidega, aitab Öökull sul oma tundeid ohjata.
Öökull oskab suurepäraselt tekitada võit-võit olukordi, nii et kõik on lõpuks rahul ja rõõmsad. Tegelikult otsustas Öökull selle raamatu osta!
Kas sa näed endas neid erinevaid osi – koheselt reageerivat Krokodilli ja mõtlevat ning tundlikku Öökulli?
Näide sellest, kuidas Krokodill igapäevaelus pinnale ilmub. Ütleme, et tahtsid teha oma partnerile väikese üllatuse. Ta pidi kell kuus kodus olema...
Kell on pool seitse.
Pole partnerit. Pole telefonikõnet.
Sa muudkui vaatad kella.
Nüüd on veerand kaheksa...
Milline solvang! Kui lugupidamatu!
Sa lähed üha vihasemaks... ja VIHASEMAKS...
Selleks ajaks, kui su partner uksest sisse astub, teeb Krokodill üht kahest, olenevalt sellest, kas sa oled Kilpkonn või Rahetorm.

(Kilpkonna ja Rahetormi inimtüüpe lahati eespool. Kui Kilpkonn on närvis, kipub ta oma reaktsioone endale hoidma. Ta tõmbub enda sisse nagu kilpkonn kilbi alla. Kui Rahetorm on närvis, väljendab ta end valjuhäälselt kõigile, kes on kuulmisulatuses. Kuulajal on tunne, nagu loobitaks teda golfipallisuuruste raheteradega. Kilpkonnad vajavad distantsi. Nad tahavad vabadust. Neile meeldib omaette aega veeta, tegelda oma mõtetega. Nad tegelevad tunnetega vaikselt enda sees, mõeldes järele, enne kui reageerivad. Nemad on need, kes hoiavad tasakaalu. Rahetormid seevastu elavad suhtlemisest. Nende energia voogab väljapoole ja nad eelistavad oma tunnetega tegelda koos teistega. Nad on suurepärased perekonna dünaamika eest hoolitsejad. Selle asemel et hoolikalt analüüsida, tegutsevad Rahetormid hetke ajel.)

Kilpkonn-Krokodill on täiesti endassetõmbunud. Nüüd ei too mitte miski peale dünamiidi teda kilbi alt välja! Ta heidab hiljaks jäänud partnerile vaid jäise pilgu ning Kilpkonn-Krokodilli saba peksab vihaselt küljelt küljele.
Rahetorm-Krokodill lebab ootel. Kogu ta tähelepanu on keskendunud ühele asjale – ukse avamisele. Ja kohe, kui ta seda kuuleb, ta NÄHVAB! Hilinenud partner astub tuppa, lootes eest leida oma kaaslase. Selle asemel on raevunud Krokodill – hambad irevil, lahinguks valmis! Hirmus, kas pole?
Kui toimub üks neist kahest olukorrast, ütleme, et Krokodill on kaaperdanud su närvienergia. See tähendab, et su alumine aju on väga aktiivne ja oled ajutiselt kaotanud ligipääsu ülemisele ajule.
Kõik võimalused olukorda kenasti lahendada on läinud.
Kui oleme Krokodilli meeleolus, suudame reageerida vaid kahel vaistlikul viisil: võitlusega (Rahetorm) või põgenemisega (Kilpkonn).
Teisi võimalusi pole. Hiljem, kui side ülemise ajuga on taastatud, võime öelda: „Palun vabandust, mul oli mõistus kadunud.” Ja teatud mõttes oligi. Sellel hetkel kaotasime kontakti aju kõrgema, probleemi lahendava osaga.

JA NÜÜD MIDAGI TÕELISELT TÄHELEPANUVÄÄRSET...
Sa võid mõelda, et sul pole kontrolli sellise instinktiivse reaktsiooni üle. Aga on küll! Sa võid valida, millist aju osa kasutada, kui oma partneriga suhtled. See võimaldab kaht väga tähtsat asja.
Esiteks, kui vihastad millegi peale, mida su partner teeb või ütleb, võimaldab sul selle valiku tegemine reageerida heatahtlikult, selle asemel et vastata viisil, mis jätkab konflikti. Teiseks, võime valikut teha aitab sul tegutseda ja rääkida viisil, mis ei vala õli tulle. Teiste sõnadega: sa võid valida käitumisviisi, mille puhul su partneri Krokodill lebab paigal.
Siin me nüüd oleme, tagasi sinu juures sel õhtul, kui korraldasid väikese üllatuse ja su partner jäi HILJAKS.
Aga kui selle asemel, et anda järele Krokodillile, oleks sul meeles lasta Öökullil olukorrale pilku heita? Usu või ei, sellel väikesel otsusel on võime peatada Krokodill enne, kui ta kontrolli üle võtab. Liiga lihtne, et olla tõsi – aga nii on. Me ei arva, et kui valid Öökulli vaatenurga, siis pühib see kohe minema kõik selle, millega sa rahul pole. Aga see ei lase sul kukkuda ülepeakaela Krokodilli võitle-või-põgene reaktsiooni lõksu.
Selle asemel et oletada, et sa tead, miks su partner hilines, võid hakata mõtlema, miks (mäletad, huvi tundmine). Sulle võib isegi meenuda midagi, mis võiks seda hilinemist selgitada. Pea meeles, et su viha ja ärritus hakkavad kaduma, kui muutud uudishimulikuks.
Hmm...
Vali mind! Vali mind!
Vaata, kuidas ma hambaid kiristan! Ma võin su jube vihaseks ajada!
Ma tean, et sa teed targa valiku...
Sa võid isegi selle üle mõelda, kuidas su tunded on seotud su lapsepõlvekogemustega. Kas su vanemad jäid sageli hiljaks? Kas nad valmistasid sulle pettumuse, kui sa neile midagi kinkisid või tegid midagi nende heaks? Uurides võimalikku seotust su praeguse rahulolematuse ja su mineviku vahel, võiksid meenutada, et 90 protsenti probleemidest, mis meil on oma partneriga, pärineb tegelikult lapsepõlvest.
Kui kujutad ette erinevaid olukordi, miks su partner hiljaks jäi, aga see ei taltsuta Krokodilli nii kiiresti, kui tahaksid, siis tuleta meelde, et su partner ilmselt ei teadnud, et valmistad talle üllatuse, niisiis ei jäänud ta meelega hiljaks. Sa võid mõelda ka sinu enda puudujääkidele oma partneriga suhtlemisel ja meenutada neid kordi, kui su partner reageeris hoolivuse ja mõistmisega.
Praegu on eesmärgiks teha neid asju, mis lasevad Krokodillil edasi magada. Öökull võib pakkuda, et lõdvestuksid teleri ees. Nüüd oleks hea võimalus vaadata seda saadet, mille sa eelmisel nädalal lindistasid – seda, mis su partnerit ei huvitanud. Sa võid isegi oma pulmavideo välja otsida või vaadata mesinädalatel tehtud fotosid.
Kui oled ikka veel ärritunud, siis väike jalutuskäik või mingi muu füüsiline harjutus võib sind maha rahustada. Füüsiline tegutsemine mõjub Krokodillile rahustavalt.
Mulle meeldib, kuidas sa neile torti söödad!

Niisiis, selle asemel et tulistada oma partnerit lausega „KUS KURAT SA OLID, SA IGAVENE (valitud omadussõna)?!”, lase tal tulla koju inimese juurde, kes on rahulik, talitsetud ja murelik.
Nähvamise asemel ütle midagi niisugust: „Oh, ma lootsin, et sa tuled kella kuueks. Ma valmistasin sulle isegi väikese üllatuse. Ma hakkasin veidi muretsema. Kas sinuga on kõik hästi? Mis juhtus?”
Kui su partner selgitab, ütle: „Vaatame, kas ma sain õigesti aru”, ja peegelda. Peegeldamine on nagu Krokodilli kõhu sügamine, mis elukat rahustab.
Sul pole vaja peegeldamiseks täit dialoogi. See on suurepärane vahend, millega rahustada ennast ja partnerit.
Kui oled rahulik, on sul võimalik partneri öeldut kinnitada ja empaatiat väljendada. Sa võid leida, et tal oli tööl hädaolukord või oli tegemist teievahelise arusaamatusega. Kui saad aru, et partneri tunded ja mõtted on tema poolt põhjendatud, siis on hästi. Sest rohkem kui midagi muud näitab see, et sa kohtled oma partnerit unikaalse ja eraldiseisva isiksusena, mitte enda pikendusena.
Krokodilli hirmsa sabalöögi asemel on su partnerit peegeldatud, hinnatud ja tema vastu empaatiat tuntud. Võib-olla sa isegi räägid talle, kuidas see kogemus tuletas sulle meelde lapsepõlve – ja ta mõistab. Äkki kuuled, kuidas su partner tunnistab, et sulle oli kindlasti ebameeldiv, et valmistasid üllatuse ja ta ei tulnud koju siis, kui oleks pidanud.
Su partner vabandab.
Sa võtad vabanduse vastu.
Ja te kallistate ja sööte suurepärase õhtusöögi (mis on muidugi üles soojendatud).
Kõik hingavad kergendatult!
Võib-olla te peate isegi ühiselt plaani ja su partner võtab järgmisel romantilisel kohtumisel initsiatiivi enda kätte.
Palju õnne! Sa läbisid veekogu, mis oli tulvil Krokodilli tähelepanu köitvaid seiku, kuid teie mõlema hirmsad elukad jätkavad tukastamist.
Nüüd sa tead, et kui su partner teeb või ütleb midagi, mis su Krokodilli tegutsema paneb, võid valida niisuguse reaktsiooni, mis aitab teie sidemele kaasa, mitte ei purusta seda.
Öökull on kasulik ka siis, kui oma partneriga vestled. Enne kui sa oma muret väljendad – või enne kui teed midagi, millest sa tead, et see on su partneri Krokodilli varem vallandanud, küsi endalt: kas see, mis ma praegu teen või ütlen, äratab mu partneris Krokodilli?
Pea meeles: oma esimest mõtet sa ei saa kontrollida. Aga teist saad, kui sul on abiks Öökull!
Krokodill pole üdini halb. See on su aju tähtis osa ja me ei taha sellest lahti saada, sest tõsise ohu korral oleksime ilma selleta abitud.
Me vajame seda juurdepääsuks oma instinktidele. Me lihtsalt tahame, et Öökull aitaks meil temaga toime tulla.
Mulle andis palju teadasaamine, mis on need aju kaks osa. Ma ei tahtnud olla Harville’iga vastik Krokodill (ei ole just parim valik armastuse väljendamiseks!), samuti ei tahtnud ma seda endas kanda (mis hirmus kuiv nahk!). Niisiis, kui leidsin, et mul on valikuvõimalus, püüdsin jääda kõrgemasse ajusse, Öökulli ajusse. Sellel oli meie abielule imeline mõju.

HARVILLE HENDRIX, HELEN LaKELLY HUNT „Abielu lihtsad tõed“, kirjastus Pilgrim