Hirm hoiab sind tagasi ja takistab sind olemast see, kes tahad olla. Aga hirm on pelgalt tuju, tunne – see ei ole päris! Kui tihti sa oled midagi kartnud – hambaarsti juures käimist, töövestlust, operatsiooni või kontrolltööd – ja siis avastanud, et tegelikult polnud asi üldse nii hull, kui olid ette kujutanud?

Mina arvasin, et saan Chuckyga kakeldes kõvasti kolki, aga vaata, kuidas asi tegelikult lõppes! Täiskasvanuid haarab liiga sageli lapselik hirm. Nad hakkavad käituma nagu lapsed, keda on öösel haaranud hirm, sest nad kujutavad ette, et magamistoa akent kriipiv puuoks on tegelikult koll, kes püüab neid ära süüa.

Olen näinud, kuidas hirm muidu täiesti normaalseid inimesi halvab. Ma ei räägi õudusfilmi vaadates tekkinud hirmust ega lapsepõlvest pärit hirmust öiste kollide ees. Paljusid inimesi halvab hirm ebaõnnestumise, eksimise, enda sidumise ja isegi edu ees. See on paratamatu, et hirmud su uksele koputavad. Sa ei pea neid sisse laskma. Nad tuleb minema saata, et siis ise oma teed jätkata. Sul on see valikuvõimalus.

Psühholoogide sõnul on enamik hirme õpitavad. Sündides on meil ainult kaks hirmu: valjude helide ja kukkumise ees. Mina kartsin esimeses klassis, et Chucky peksab mu pulbriks, aga sain sellest üle. Ma otsustasin, et ei oota, kuni end julgena tunnen – ma lihtsalt tegutsesin julgelt ja lõpuks olingi julge!

Me loome isegi täiskasvanuna hirmufantaasiaid, mis ei lähe kuidagi reaalsusega kokku. See selgitab, miks hirmu kohta öeldakse sageli, et selle taga on valed arusaamad, mis tunduvad tõelised. Me keskenduma nii väga oma kartustele, et nad muutuvad meie jaoks reaalseks – ja selle tulemusena me laseme neid end juhtida.

Raske on ette kujutada, et keegi nii suur ja edukas nagu Michael Jordan kardab midagi. Aga kui ta pääses NBA Kuulsuste Halli, rääkis ta avalikult sellest, kuidas ta kasutas sageli oma hirme ära selleks, et paremaks sportlaseks saada. Oma kõne kokkuvõttes ütles ta: „Te võite ühel päeval mind viiekümneaastaselt korvpalli mängimas näha. Oi, ärge naerge, ärge naerge. Ärge kunagi öelge „ei iial“. Sest piirangud, nagu ka hirmud, on sageli illusioon.“

Võimalik, et Jordan oli parem korvpallur kui motivatsioonikõneleja, aga tema jutus oli iva. Järgi Jordani reegleid; teadvusta endale, et hirmud ei ole tõelised, saa neist üle või kasuta neid ära. Oma kõige hullemate hirmudega toime tulemisel, ükskõik, kas selleks on hirm lendamise, ebaõnnestumise või suhete ees, on kõige tähtsam aru saada, et hirm ei ole päris. See on tunne ja sina saad kontrollida seda, kuidas sa oma emotsioonide peale reageerid.

Mina pidin selle selgeks õppima karjääri alguses. Olin väga kartlik ja ärev. Ma ei teadnud, kuidas inimesed reageerivad sellele, mis mul on öelda. Ma polnud kindel, kas nad mind üldse kuulavad. Õnneks esinesin ma alguses kaasõpilastele. Nad tundsid mind ja meil oli üksteise seltsis mugav olla. Ajapikku hakkasin ma esinema suuremate noortegruppide ja koguduste ees, kus rahva seas oli vaid paar sõpra. Ajapikku sain ma ärevusest ja hirmudest üle.

Ma kardan siiani, kui mind kutsutakse tuhandete, mõnikord kümnete ja sadade tuhandete, inimeste ette kõnelema. Ma käin Hiina, Lõuna-Ameerika, Aafrika ja teiste maailma riikide kõrvalisemates piirkondades ja mul pole aimugi, kuidas sealsed inimesed mu vastu võtavad. Kardan, et teen nalja, millel on nende kultuuris täiesti teistsugune tähendus, ja nad solvuvad. Ma kasutan seda hirmu ära, tuletamaks endale meelde, et pean oma kõnesid alati tõlkidele ja võõrustajatele näitama, et mitte võimaliku piinliku hetkega riskida.

Olen õppinud hirmu kasutama energiaallikana ja vahendina, mille abil ette valmistudes keskenduda. Kui ma kardan, et unustan kõne ära või ajan midagi sassi, siis see aitab mul teksti üle vaatamisele ja ettekande harjutamisele keskenduda.

Paljud hirmud on sel moel kasulikud. Näiteks paneb sind turvavööd peale panema hea hirm, sest sa ei taha avariis viga saada. Kui hirm gripi või mõne muu haiguse ees sunnib sind käsi pesema ja vitamiine võtma, siis on ka see hea.

Aga me laseme liiga sageli õpitud hirmudel vabalt möllata. Selmet gripi vältimiseks lihtsalt ettevaatusabinõusid kasutusele võtta, lähevad mõned inimesed äärmusesse, istuvad kodus ja keelduvad õue minemast. Hirmud ei ole mõistlikud, kui me ei tee nende pärast kõike, milleks oleme võimelised, ega realiseeri oma täit potentsiaali.

Nick Vujicic "PIIRIDETA ELU. KUIDAS TEHA ELU PÖÖRASELT HEAKS"