Täiskasvanuna võid kannatada tunde all, et sul ei olegi olnud võimalust kogeda süütust, vabadust, lootusi, unistusi ja leidlikkust.
Sulle võib tunduda, et oled maetud kohustuste alla, mis viib soovini töötada oma suhetele ja karjäärile vastu, kuna tahad kogeda rohkem lõbu. Sa võid hüljata oma kohustused, eksida fantaasiamaailma, nõuda tähelepanu või kedagi, kes sinu eest hoolitseks.
Füüsilisel tasandil võib see väljenduda masenduse, raskuse ja haiglase olekuna. Paljud seedehäired, neeruhädad, krooniline valu alaseljas ja viljakusprobleemid on seotud sisemise lapse võimetusega tulla toime lapsepõlvevaluga. Et olla terve ja tasa kaalustatud, pead sa töötama hüljatud sisemise lapsega – aitama tal kasvada ja areneda ning tunda end armastatu ja tunnustatuna.
Sisemise lapse kõige suurem soov on olla tunnustatud ja hellitatud.
Temas on suur osa sinu loovast, spontaansest ja müstilisest arenguvarust. Kui häälestud oma sisemisele lapsele, võib ta sõna otseses mõttes tõmmata ligi imelisi kogemusi ja sündmusi, mis
tunduvad olevat inspireeritud ürgsest tarkusest ja sellega kooskõlas. Teisalt aga – kui sa sisemist last eitad, võib ta sind piinata kahtluste, hirmude ja ebakindlusega, takistada edasiliikumist ja saavutamast edu. Sisemine laps hoiab nii isiklikke kui üldisi mustreid ning teatud aspekti käitumises.
Ka siis, kui sind ei ole lapsena kunagi füüsiliselt väärkoheldud, võid teatud eluhetkel tunda, et sind tõmbab hüljatud lapse arhetüübi poole – näiteks kui puruneb kallis suhe. Selle arhetüübiga töötamine võib tervendada tõrjutuse, eraldatuse, üksilduse ja valesti mõistmise tunnet, mida oled kandnud kogu oma elu.
Sisemise lapse arhetüübiga tegeledes muutud pehmemaks ja õrnemaks. Sa hakkad aru saama, et selle arhetüüpse energia eesmärk on aidata sul ravitseda minevikuhaavu, võtta vastu rõõmu ja kergust, olla seikluslik, lõbus ja spontaanne.
Kui teadvustad sisemise lapse arhetüüpi, hakkad mõistma, kuidas see sinu elus toimib ja kas see töötab sinu heaks või mitte.
Oma sisemise lapse omaksvõtt toob kaasa toetuse ja tarkuse, tervendab sinu elu kõiki tahke ning kaotab kaose ja hävingu.

Sisemise lapse tüübid

Erinevatel eluperioodidel toetuvad inimesed sageli sisemise lapse erinevatele külgedele. Tänu tööle tuhandete inimestega olen tähele pannud nelja levinud sisemise lapse tüüpi: hüljatud, haavatud, mässav ja ürgne.

Tänu iga hinge isikupärale võib ka iga sisemine laps avalduda mitmel erineval viisil.
Sügavamalt uurides võid avastada endast rohkemgi arhetüüpe – looduslapse, sõltuva lapse, igavese lapse jne. Siinkohal on oluline mitte sattuda siltide kleepimise lõksu – need on ainult üldised näited, mille vaatlemisest võib olla kasu.

Hüljatud laps

Hüljatud laps kogeb tunnustuse puudumist, alahinnatust, mittemõistmist. Tal on tunne, et ei kuulu kuhugi, tajub üksildust, isoleeritust, tõrjutust. Hüljatud laps otsib pidevalt heakskiitu, on segaduses, kahtleb endas, võib sõdida suureks kasvamise ja vastutuse võtmise vastu.
Hüljatud lapse helgem pool lubab toetuse ja tervendamise abil taotleda sõltumatust, julgust ja enesekehtestamist. Siis saab ta teistega südame kaudu ühendusse astuda, näidata väljakutset
pakkuvates olukordades kaastunnet ja mõistmist. Niisugusel puhul tunneb hüljatud laps vabadust ja loovust ning mängib teistega kaasa, kartmata haiget saada.

Haavatud laps

Haavatud laps kogeb haigetsaamist, hooletusse jätmist ja väärkohtlemist, ohvriks olemist, terrorit ja traumasid. Haavatud lapsel on lihtne teisi süüdistada ja näha maailma koleda, raske ja valusa paigana, kuna ta tunneb väga sageli, et lähedased suhted ei toimi.
Haavatud lapse helgemal poolel on võimalus õppida kaastunnet, andestamist ja enesekehtestamist. Enda tervendamise kaudu areneb haavatud lapsel soov teisi teenida ja toetada, aidata neil kasvada ja areneda, kogeda armastust ja tervendamist.

Mässav laps

Mässav laps hakkab vastu kontrollile ja korrale ning kogeb seetõttu raskusi sobitumisel ühiskonna, süsteemi, olukorra või reeglitega – kohanemine tekitab temas ängi, tüdimust ja väsimust.
Mässava lapse jaoks on lihtne piire nihutada, nõuda muutusi, eirata tõekspidamisi ja sattuda hätta. Mässaja võib ohtlikes olukordades olla üleolevalt ükskõikne, alustada ülestõusu, rikkuda seadust, valetada, teisi ära kasutada ja halvasti kohelda, tarvitada narkootikume, mängida hasartmänge, trotsida igasugust mõjuvõimu.
Mässava lapse helgem ja pehmem pool näeb piiranguid, kuid keeldub neid uskumast. Ta võib olla uurija, unistaja ja uuendaja.
Mässava lapse tugev külg on loovus, sageli liigutab ta piire eirates mägesid, et oma unistused teoks teha. Mässaja võib aidata teistel vanadest ja aegunud mõtetest vabaneda ning tutvustada neile palju uuenduslikumaid elamise viise.

Ürgne laps

Ürgse lapse varjukülg kerkib esile siis, kui lootus kaob ning elu ja ime võimalused ei ole selgelt näha. See võib avalduda depressiooni, väsimuse ja tardumusena. Selle varjus ei usu laps, kes oli kunagi seikleja ja nägi kõiges võimalust, et elu on elamist väärt või et üldse on mingi võimalus oma unistusi teoks teha.
Ürgse lapse helgem pool usub, et imed ja õnnistus ei ole mitte üksnes võimalikud, vaid on igaühe ürgne õigus. See laps on täis loovust, inspiratsiooni ja suurepäraseid ideid. Elu näib talle imelise mängumaana. Ürgne laps usub kõrgemasse juhtimisse ja astub kergesti ühendusse piiritu armastuse ja tarkusega.

Töö sisemise lapsega

Sisemise lapsega saab töötada mitmel erineval moel. Sa võid teha visualiseerimisharjutusi, näiteks lõdvestu ja kujutle pilti lapsest enda sees. Küsi, kuidas ta ennast tunneb, mida usub, mis teeb
talle haiget ja mis õnnelikuks, kuidas sa saad teda toetada, aga ka: „Mida sa vajad, et terveneda, tunda ennast hellitatuna, olla terve ja areneda?”
Töö sisemise lapsega on väga võimas, kui teha seda regulaarselt. Kui töötad sisemise lapsega, tema erinevate tõekspidamistega vanematest, rahast, tööst ja suhetest, näed peagi, kuidas kõik need valdkonnad sinu elus ümber paigutuvad. Kuna sisemine laps on seotud sakraaltšakraga, märkad, et selle keskuse vibratsioon muutub tugevamaks – ning kuna sakraaltšakra on seotud loovusega, võid avastada, et ka sinu loovad võimed tugevnevad, sa suudad kutsuda oma ellu just selle, mida soovid.
Paljudele haigetele on töö sisemise lapsega toonud suurt kasu.
Kui nad tervendasid endas tahke, mis otsisid meeleheitlikult armastust ja hoolimist, paranes tervis sageli tunduvalt või nad said täiesti terveks.
Mitmed inimesed on rääkinud, et pärast sisemise lapsega tegelemist muutusid palju paremaks ka nende suhted laste, vanemate ja partneriga, suurenesid enesekindlus, sisemine jõud ja armastus. Mõne inimese kehakaal langes tublisti pärast seda, kui ta mõistis, et kandis liigseid kilosid oma sisemise lapse kaitsmiseks.

Inna Segal „Heaolu saladused. Teejuht elu suurte küsimuste juurde“, kirjastus Varrak