«Me näitame neile ...» alustas ta ägedalt, aga Lennart lõikas kohe vahele: «Paluks ainult asjalikke ettepanekuid. Mitte mingeid karutempe – tegutseda tuleb läbimõeldult.»
«Minu arust on meil praegu ainult üks peamine siht,» ütles Valmen. Tema silmad liikusid arupidavalt paksude prilliklaaside taga, ta pani oma suured käed otsustavalt lauale.
«Astuda vastu enamlikule propagandale.» Ta ei suutnud end pidada, virutas käega vastu lauda. «Võidelda vastu sellele jamale! Tuleb saavutada seda, et ükski õpilane enam komnooreks ei astu, seda evangeeliumi heaks ei kiida. Kõigi vahenditega.»
Rasmus noogutas pooldavalt. Kristjan vaikis, ainult tema sõrmed liikusid närvilisemalt.
«Ja siis?» küsis Lennart.
«Minu arvates on see peamine,» rõhutas Valmen.
«Hästi, olgu. Aga mina jään ka kõige selle juurde, mida me seni üksikult oleme teinud,» ütles Kristjan tuliselt vahele. «Tuleb kiskuda maha loosungeid, rebida puruks Stalini pilte, teha maatasa punaste obeliske ja muud prahti! Ja tuleb panna üles oma loosungeid ja juhtkirju igale poole, kuhu aga saab!»
«Heaks kiidetud,» tähendas Valmen.
«Poisid, te unustate siiski kõige tähtsama,» ütles äkki Lennart ja vaatas teistele rangelt otsa. «Me peame muretsema relvad.»
See sõna tekitas viivuks surmavaikuse. Siis tegi Valmen ootamatult rahulikult suu lahti:
«Relvad peavad muidugi olema.» Ja lisas kohe: «Minul on kaks püstolit. Kuskilt peab veel kaks hankima.»
Kolm sõpra vahtisid teda imestunud, jahmunud pilgul. Valmen nautis seda, naeratas natuke uhkustavalt.
«Ma võin teile öelda, kust need pärit on. Suvel, kui ma veel kodus maal olin, tulid kaks purjus venelast meile röövima. Noh, isal on kaitseliidu ajast kah midagi järel, arvas, et anname pihta. Eks me siis andsimegi ... Sealt ma need püstolid saingi. Muide, ühe ma annan sulle, Rasmus.»
Tema sõnad tekitasid toas pika vaikuse. Sellest toibus esimesena Lennart, ta köhatas nagu häält proovides ja konstateeris:
«Nii et sina oled meist siis ainus, kes nendega juba tegelikult koos on olnud ... Ma lausa kadestan sind.»
«Ah, jäta, mis sellest niipalju rääkida,» keelas Valmen. «Parem, kui sellest üldse vähem juttu tuleb.» Sõbrad vaikisid, aga Valmen oli nende silmis nüüd hoopis teise kaalu omandanud – ta näis nende endi kõrval päris täismehena.
Rasmus võttis end kokku ja suunas jutu mujale.
«Meil on veel üks probleem. Mina arvan, et meil tuleb hakata koolides oma seinalehte välja andma. Niimoodi, et võtame lihtsalt nende oma maha ja paneme enda oma asemele.»
«See on asjalik mõte,» oli Valmen kohe nõus.
«Selleks oleks meil aga tarvis kirjutusmasinat,» jätkas Rasmus. «Meil endil ju kellelgi seda ei ole. Kust me selle saaksime?»
«Minul on plaan,» kuulutas Kristjan ootamatu elevusega.
«Noh?»
«Meil kaubanduskoolis on kirjutusmasinaid rohkem kui vaja. Kooliteenija on absoluutselt oma mees, meil tuleb lavastada öine sissemurdmine ja ongi kõik.»
«Vaat see on idee,» ütles Valmen. Nüüd võttis ka tema tuld. «Oled sa selle mehe peale tõesti kindel?»
«Annan pea,» vastas Kristjan lühidalt.
«Siis on asi otsustatud. Millal me käigu teeme? Ööd on juba parasjagu pimedad, viivitada pole mõtet.» Valmen armastas sirgjoonelisi ja kiireid lahendusi.
«Enne tuleb koostada täpne plaan,» pidurdas teda Rasmus. «Ja seda teeme kohe siinsamas.»

Raimond Kaugver „Viimse meheni“, Randvelt Kirjastus ja Katrin Kaugver

Raamatu väljaandmist korraldas kirjaniku tütar Katrin Kaugver