Teise maailmasõja ajal arstina rindel praktiseerides kasutas ta maarohtusid paljude hähade puhul. Tihti oli see tingitud ravimite nappusest nagu sõjas ikka. Rindelähedased metsad ja nurmed pakkusid piisavalt ravimtaimi, vaja oli vaid nende tundmist ja oskust vajalikke drooge ning segusid valmistada. See arst on kirja pannud ligi 500 rahvameditsiini retsepti rohkem kui saja haiguse raviks.
Õppinud meedikuna ei välistanud Nesterovski kunagi ka tavameditsiini ravimeid, kuid ta kombineeris ravis ühte teisega.
Kui rääkida kõrgest vererõhust, siis soovitab arst maarohtudest viirpuud, sookailu, pohlalehti, põldosja, käokanni, kaselehti, kibuvitsa, õlglille, kassiurba, paakspuukoort, adoonist, leesikalehti, puuvõõrikut, veiste-südamerohtu ja südamerohtu.

Järgnevalt mõni tema retsept.

Südamerohi. Võtta 3 osa südamerohtu, 3 osa kassiurba, 1 osa sookailu, 1 osa leesikalehti. Keeta 1 supilusikatäis segu 300 ml vee kohta 5 min. Lasta seista kaetuna 4 tundi, seejärel kurnata. Tarvitada 3 korda päevas soojalt pool klaasi 20 min enne sööki. Südamepuudulikkuse puhul see ravim ei sobi.

Kevadadoonis. Võtta 1 osa kevadadoonist, 1 osa viirpuuõisi, 1 osa kaselehti, 2 osa südamerohu- või veistesüdamerohulehti, 2 osa kassiurba, 1 osa põldosja. Arvestada 2 supilusikatäit taimesegu 500 ml vee kohta. Lasta keema ja panna siis 6 tunniks kaetuna pimedasse seisma.
Kurnata, juua pool klaasi enne sööki 3 korda päevas.Sobib ka juhul, kui haigel on peale kõrge vererõhu ka stenokardia.

Kassiurb. 1 osa kassiurba, 3 osa südamerohtu või veistesüdamerohtu,
2 osa sookailu, 1 osa põldosja, 1 osa paakspuukoort.
Keeta 2 supilusikatäit segu 500 ml vee kohta 10 min. Lasta 30 min kaane all seista, juua veerand klaasi 3 korda päevas pärast sööki. See retsept sobib kõige paremini ülekaalulistele haigetele.

Retsepte kõrge vererõhu ohjamiseks on rahvameditsiinis palju. Neid on nii Kaika Lainel, Vangal kui ka teistel ravitsejatel.
Paljud neist korduvad eri rahvaste ja ravitsejate puhul.
Nii näiteks väitis Laine, et indiaanlaste ravivõtted on sarnased tema omadega.

Järgnevalt valik retsepte laiast maailmast.

Tammelehevihad haige voodi kohal avaldavad vererõhku alandavat toimet. Tammeviha võib panna ka keevasse vette ja hingata selle auru.

Punapeedimahla joomine on igati soovitatav. Võib tarvitada koos meega.

Aroonia-, pohla- või jõhvikamahla on soovitatav juua lausa iga päev.

Puuvõõrikuvõrsed, kibuvitsamarjad, palderjanijuured on samuti tõhusad vererõhu alandajad.

Küüslauk on tõhus ravim paljude haiguste korral. Kõrge vererõhu puhul võib teha küüslaugutinktuuri – 2 suurt küüslaugupead 250 ml viina kohta, lasta 2 nädalat seista.
Võtta 20 tilka 15 min enne sööki.

Sidrun küüslauguga. Peenestada hakklihamasinas või köögikombainis 3 sidrunit ja 3 suurt küüslaugupead, valada peale 1,5 liitrit keevat vett, lasta sageli segades ööpäev seista, seejärel kurnata. Võtta 1 supilusikatäis 3 korda päevas pool tundi enne sööki.

Mädarõigast peetakse juba sajandeid tõhusaks terviseparandajaks.
Keeta 250 g peenestatud mädarõigast 3 liitri veega 20 min. Tarvitada pool klaasi 3 korda päevas. Vererõhk alaneb juba nädalaga.

Tatraõie-, porgandiseemne-, raudrohu-, põldosja-, hanijala-, kibuvitsamarja-, metsmaasikalehe-, võilillejuuresegu on väga tõhus ravim. Kuivatatud taimi tuleb võtta võrdsetes osades, keeta neist tee ja juua päeva jooksul muu vedeliku asemel. Juba nädala pärast on enesetunne parem. Kuu ajaga peaksid tulemused olema märkimisväärsed.

Aaloemahl. Seda ravimtaime soovitavad tarvitada peaaegu kõik ravitsejad, üksnes kogustes on erinevusi.
Vanga retsept näeb ette 3 tilka aaloemahla 1 teelusikatäie keedetud ja jahutatud vee kohta kord päevas tühja kõhu peale. Ravikuur kestab 2 kuud. Noore, alla 3-aastase taime mahl veel raviks ei sobi.
Aaloemahla võib lisada ka peedimahlale või juua meega segatult.

Aroonia ehk must pihlakas. Süüa 50 g marju 3 korda päevas pool tundi enne sööki. Võib valmistada tõmmise – 4 supilusikatäit kuivatatud marju 2 klaasi keeva vee kohta. Saadud vedelik juua järgmisel päeval kolmel korral pool tundi enne sööki. Aroonia on vastunäidustatud maohaavandite, gastriidi, kaksteistsõrmikuhaavandi ja tromboosiohu puhul.

Raudrohi. Segada 30 g raudrohtu, 15 g verevaõielist viirpuud, 15 g põldosja, 15 g puuvõõriku kasve, 15 g väikest igihalja. 1 supilusikatäis taimesegu keeva vee kohta, lasta 5 minutiks keema, lasta 3 tundi tõmmata ja seejärel kurnata. Võtta 1 supilusikatäis 3 korda päevas.

Valge puuvõõrik. Kasvud pesta ja keeta 3–4 tundi aeglaseltulel. Ekstrakti juua 50 ml 2 korda päevas – hommikul ja õhtul enne sööki.

Männi õietolm. Segada 2 teelusikatäit õietolmu klaasi kuuma piimaga, juua 1 klaas päevas.

Mustikas. 4 teelusikatäit kuivatatud peenestatud marju klaasi vee kohta, lasta 8 tundi seista. Juua päeva jooksul.

Pihlakas. Võtta klaasi keeva vee kohta 1 supilusikatäis kuivatatud marju, lasta tõmmisel kaane all jahtuda. Juua pool klaasi 2–3 korda päevas.

Porgandi-, peedi- ja jõhvikamahl. Segada 1 klaas porgandi-, 1 klaas peedi-, 0,5 klaasi jõhvikamahla, lisada 0,5 klaasi piiritust ja klaasitäis mett. Lasta pimedas jahedas kohas 3 ööpäeva seista. Võtta 3 korda päevas 1 supilusikatäis.

Peet. Segada 2 klaasi peedimahla, 1,5 klaasi jõhvikamahla, 250 g mett, 1 sidrun ja 1 klaas viina. Segu võtta tund aega enne sööki 3 korda päevas.

Jõhvikamahl ja marjad. Segada värsked purustatud marjad või 2 klaasi mahla 2 supilusikatäie meega. Võtta 1 kord päevas enne sööki kuu aja jooksul.

Jõhvikas. Hõõruda 1 kg marju, segada 1 kg suhkruga. Võtta 1 supilusikatäis segu pool tundi enne sööki 3 korda päevas. Ravikuuri kestab 3 nädalat, siis teha nädalane paus ja korrata kolmenädalast kuuri.

Haiguse vormid on inimeseti üpris erinevad, mistõttu ei tohi kroonilise kõrgvererõhutõve korral arsti poolt määratud ravi katkestada. Maarohtudest saadav kergendus on ajutine ning haige peab olema teadlik, et tema ravi kestab aastaid, vahel kogu eluaja.
Pausid ravis on lubamatud, raviplaanist peab täpselt kinni pidama. Rahvaravitsejad, nagu ka arstid, peavad kõrget vererõhku tervise ülisuureks riskifaktoriks.
Ravi katkestamine võib kaasa tuua hüpertoonilise kriisi – vererõhk tõuseb väga kõrgeks ja sellel võivad olla ülirasked tagajärjed. Vererõhk peaks olema pideva kontrolli all, seda tuleks mõõta mitu korda päevas ja täiendusraviga peaks tegelema vastavalt tervise näitajatele ja arsti ettekirjutustele.

Märkus. Ravimtaimevannid, -tinktuurid, -kompressid, -segu ja -teed sobivad igapäevaseks tervist ja heaolutunnet turgutavaks kasutamiseks. Tõsisemate tervisehäirete korral pidage aga alati nõu arstiga. See raamat ei ole mõeldud asendama professionaalset abi. Siin leiduvaid soovitusi ja teavet kasutab lugeja omaenese valikul ja vastutusel.

Koostaja Heldur Jõgioja „Kaika Lainest Vangani. Üle 450 rahvameditsiini ravivõtte ja retsepti kogu maailmast“, Maalehe ja Varraku raamatusari Tarkusepuu