Tee eneseavastusretk

Selle asemel et ennast pidevalt teistega võrrelda, avasta oma tugevad ja nõrgad küljed ning võta need omaks. Kui sa tead, mis sulle meeldib, millist kohtlemist sa ootad, mis tekitab sinus turvatunnet, millist toitu pead sööma, et olla terve, millise spordialaga tegelema, et tunda ennast tugevana, milline töö sind innustab, millist ruumi ja keskkonda vajad, et õppida ja areneda, on sul hõlpsam iseenda vastu lahke olla.
Kui tunned oma sisemisi piiranguid, on lihtsam endale andestada ja leida inimesi, kes võivad sinu nõrku külgi oma tugevate külgedega tasakaalustada. Nad suunavad sind leebelt ja järjekindlalt tegelema mõne sisemise piiranguga, andes suurema vabadus arenemiseks, õppimiseks ja edasiliikumiseks.

Harjuta pehmust

Varasest lapsepõlvest alates õpetatakse meid olema tugevad, visad, otsusekindlad, konkurentsivõimelised ja karmid. Seepärast ei maksa imestada, et elame maailmas, kus valitseb kallaletungipoliitika.
Kuid kuna me oleme oma elu kaasautorid, võime valida teistsuguse reaalsuse. Meil on võimalus võtta omaks pehmus ja lahkus.
Mida tähendab olla pehme iseenda vastu just praegu?
Kui sa mõtled pehmusest, kas midagi su kehas muutub? Kas hingamine aeglustub? Kas tunned ennast kergemalt?
Mida tähendab olla pehme ja õrn teiste vastu? Kuidas sa teisi kohtleksid, kui tunned sisemist pehmust ja rahu? Pehmus ja lahkus võivad saada eluviisiks, kui neid iga päev kasutad.

Võta aega ühendusse astumiseks

Armastus enda vastu tähendab enda eest hoolitsemist. Võta iga päev aega, et mediteerida, astuda ühendusse oma kehaga, minna loodusesse jalutama, teha enesetervendamisharjutusi, lugeda,
kirjutada, tegeleda spordiga, kohtuda sõpradega, keskenduda oma südame avamisele ja hellitamisele.
Küsi endalt: „Millised igapäevased kogemused aitavad mul tunda, et olen ennast hellitanud? Mis paneb mu südame laulma ja hinge helisema?”
Enese armastamine võib tähendada lihtsalt liblika jälgimist, ilusa lille nuusutamist, lemmikjoogi joomist, muusika kuulamist, lapsega mängimist, peeglisse vaatamist ja endale ütlemist, et sa oled väärtuslik ja hinnatud, tantsimist, laulmist, spordiga tegelemist, inspireerivate kunstiteoste vaatamist või kallistust kelleltki, keda armastad. Kõige tähtsam on olla kohal ja seda hetke tõeliselt hinnata.
Kui ma hakkasin inimestele õpetama enesetervendamist ja -muutmist, nägin, et teistele andmiseks peab ise suutma vastu võtta armastust, hoolitsust ja toetust.
Kui sinu elus ei ole parajasti inimest, kes ümbritseks sind armastusega ja pakuks rasketel hetkedel pehmet kohta maandumiseks, julgustan sind otsima toetust igapäevasest mediteerimisest või palvetest. Keskendu ühendusse astumisele teiste hingede energiatega ja luba oma südamel toetus vastu võtta. Mitme lähedase sõbra, abikaasa ja laste puhul oli mul tunne, et tundsin neid juba ammu enne seda, kui me füüsilises maailmas kohtusime.
Kui suudad armastust anda ja vastu võtta, omandab elu uued mõõtmed. Sa hakkad uuesti hingama, elama ja armastust kiirgama.
Kõik sinu elu teravad nurgad muutuvad ümaramaks ja ka kõige raskematel hetkedel on sul jõudu edasi minna.

Tunne enda väärtust

Sa pead teadma, et oled väärt suurimat armastust, toetust, soojust, edu ja õnne. Mõista, et sügaval alateadvuses võtad sa oma ellu vastu just neid asju, mida väärid.
Muidugi võivad mõned seda lugedes mõelda näiteks nii: „Ma ei ole ära teeninud väärkohtlemist, kuid ometi nii mind koheldakse.” Mitte keegi ei ütle teadlikult: „Ma tahan olla väärkoheldud, vaene või ärakasutatud.” Kuid siiski märkad ja õpid sa juba lapsepõlves, mis on sobilik sinu ümbruskonnas, kuidas sinu vanemad suhtuvad sinusse ja teineteisesse, kuidas sind koolis koheldakse ja mida sulle sinu kohta öeldakse. Kui saad korduvalt sõnumi, et oled ebasümpaatne, väärtusetu, sobimatu, saamatu ja lootusetu, siis nii sa hakkadki endast arvama. Alateadvuses lood sa välja, mis tõmbab sinu poole asju, inimesi ja kogemusi, mis on kooskõlas sinu arvamusega iseendast.

Inna Segal „Heaolu saladused. Teejuht elu suurte küsimuste juurde“, kirjastus Varrak