Sul on raske oma sõbraga rääkides teda mitte mainida.
Analüüsid pidevalt tema käitumist, üritades välja mõelda, mis läks valesti.
Veedad tunde temale mõeldes ja fantaseerid, kuidas kõik oleks võinud minna.
Meenutad koosveedetud aegu.
Tunned end veidralt, kui külastad kohti, kus te tavatsesite koos käia, ning piilud salamisi ringi, ega ta seal ei ole.
Tiirutad tema maja ümber lootuses mitte tabada teda kedagi teist kirglikult suudlemas (jälitamine).
Võrdled iga uut meestuttavat, kallimat, huvipakkuvat meest oma eksiga ja leiad, et ta oli kõigist parem.
Arutled, mis oleks olnud, kui oleksid teinud asju teistmoodi, näinud teistmoodi välja, käitunud teisiti ja öelnud teisi asju.
Sa ei suuda ennast voodist välja ajada, sest ei ole pikalt oma eksist kuulnud.
Sa tahad kohutavalt talle helistada ja sõnumeid/e-maile saata, ehkki tead, et ta ei vasta sulle või et ta on oma eluga edasi liikunud.
Sa seksid teiste meestega, et eksist üle saada, kuid tunned ennast pärast seda veel halvemini.
Sa seksid oma eksiga lootuses taastada mingi emotsionaalne side, kuid mõistad kiiresti, et see on lootusetu üritus, mis teeb sind vaid õnnetuks.

Dieet eksist ülesaamiseks

Niisiis saad ka ise aru, kui tobe see on, et oled endiselt sõltuvuses mingist tüübist, kes tegi sulle haiget ja põhjustas nii palju südamevalu. Või see põgus tutvus, kes sulle tagasi ei helistanud ja polnudki teab mis lahe kutt, aga sa ei saa teda peast. Või tüüp, kellega sa korra magasid ja kes seepeale kui õhku haihtus, aga sina tahaksid temaga ikka veel kontakti otsida lootuses, et sellest võiks midagi tulla. Hea uudis on see, et sa ei ole ainus. Küsimused, mida lugejad mulle kõige sagedamini esitavad, on: „Mida peaksin tegema, et eksist üle saada?”, „Kas peaksin lõpetama oma eksiga magamise, kuna me ei ole enam paar?” ja kõige hullem: „Kas peaksin lõpetama tema Facebooki kontol nuhkimise ja minema oma eluga edasi?”

Ulatusliku uurimistöö tulemusena olen jõudnud järeldusele, et ainus võimalik lahendus, nagu kõigi toksiliste sõltuvuste puhul, on võtta kasutusele drastilised meetmed: range dieet eksist ülesaamiseks.

Ma tean, mida te nüüd mõtlete: ainult mitte mingi järjekordne totakas puhastuskuur, rohelised smuutid, alkoholikeeld ja arulagedad kogused porrulauguleent. Fakt on siiski see, et eksiga suhtlemine ja temast mõtlemine on nii sõltuvusttekitav, et ühel hetkel oled endalegi ootamatult narkar valmis.

Veebisaidi yourtango.com kolumnist Kristin Booker võttis oma eksist ülesaamiseks ette kolmeaastase võõrutuskuuri, mil ta hoidus igasugustest meestest ja seksist. Oleme ausad, ta oli pahadest poistest ka päris suures sõltuvuses. Ühel hetkel avastas ta end käimast tüübiga, kelle jaoks ei olnud probleemiks teda lüüa. Järgmise leidis ta ühel kodupeol teise naisega voodis püherdamas. Pole ime, et miski temas murdus. „Ma tundsin, et pean tegema pausi, et mõista, miks ma teen selliseid valikuid, nagu ma teen,” kirjutas naine. „Ma otsustasin teha meestega täieliku lõpparve. Ei mingeid kohtinguid, flirtimist ega muud. Mul oli vaja pea selge hoida, et aru saada, mis toimub. Ma alustasin võõrutusprogrammi, mis pidi mind puhastama ja kainestama.”
Kolmeaastane võõrutusravi on ilmselt enamuse jaoks pisut ekstreemne, aga minu 30-päevane dieet eksist ülesaamiseks peaks tehtav olema. Ma julgustan siiralt igaüht, kes oma eksi peast ei saa: võta see väljakutse vastu ja tee programm läbi.

Kolmkümmend päeva – see on kõik, mida ma palun. Seda ei ole palju, kuid ma garanteerin, et kui sa programmist kinni pead, suudad eksi oma elust edukalt kõrvaldada nii füüsiliselt kui emotsionaalselt. Lisaks sellele tegeled protsessi käigus iseendaga ja saad end tagasi tipp-topp kohtinguvormi. Sa saad oma võimu tagasi, sõbranna. Ja ei mingit porruleent – ma luban.
Ma tahaksin veel rääkida ühest pisikesest saladusest, mille avastasid sajad naised, kes on seda 30-päevast programmi juba proovinud. See võib hetkel tunduda veidi arusaamatu, aga kui oled asjas sees, saad sellest aru. Ma räägin sellest, et meestel (eriti eksidel) on justkui kuues meel, millega nad tunnetavad, et sa hakkad neist üle saama. Kui sa selle osa oma ajust välja lülitad, mis oli koormatud temale mõtlemisega, saab tema kuues meel kohe signaali, et oled tast üle saanud – mis ei meeldi talle mitte üks raas.

Niipea, kui sa need sidemed läbi lõikad, tunneb ta, et midagi juhtus. Ta helistab või saadab sõnumi ja tahab sind näha. Parim on asja juures see, et selleks hetkeks oledki sa temast lõplikult üle saanud! Nõks ongi selles, et tema kuues meel ei hakka tööle enne, kui sina oled ta tõesti 100% oma peast heitnud.
See ei ole mäng. Sa ei saa seda teeselda. Sa ei saa ennast petta või veenda. Sa pead päriselt temast üle olema – alles siis tuleb ta sind taga otsima. Loomulikult oled sina selleks ajaks täielikult edasi liikunud, su elus on uus fantastiline mees ning temast ei taha sa enam midagi teada.

Ta ei tule sinu juurde tagasi ja sina ei saa oma võimu tagasi enne, kui oled temast EMOTSIONAALSELT üle saanud.

Oled valmis? Kas sa oled tugev, hakkaja, iseseisev naine, kes on valmis toksilise eksi oma elust lõplikult välja tõukama?

1. nädal

1. päev: Räägi oma sõpradega

Helista või saada sõnum või e-mail oma lähedastele sõpradele, keda sa armastad ja usaldad, ja räägi neile oma uuest „dieedist”. Sest pole midagi hullemat, kui taluda pidevalt küsimusi „No kuidas teil siis läheb? Kas oled temaga juba rääkida saanud? Kas ta on su sõnumitele vastanud? On tal juba keegi uus?” jne. See on mõistagi nõme, et ta ei ole sulle tagasi helistanud, aga nüüd, kus sa üritad end temast võõrutada, ei saa sa lubada endale kiusatust taas temale mõtlema hakata. See on sama hea, nagu su parim sõber riputaks su nina ette karbi šokolaadikookidega, kui sina üritad paarist kilost lahti saada!

2. päev: Tee endale reeglid selgeks

Täpselt samuti nagu uue dieedi puhul, kus süsivesikutel ei ole enam kohta, pead muutma oma mõtlemist ja aktsepteerima fakti, et su eks ei ole enam sinu seksuaalses, emotsionaalses ega füüsilises menüüs. Vähemalt mitte enne kolmekümne päeva möödumist, kui oled asja veidi kontrolli alla saanud. Eksist võõrutamise programmi puhul on oluline lõpetada igasugune kontakt. See tähendab: ei mingit helistamist, sõnumite saatmist, tema või tema uue girlfriend’i Facebooki kontodel nuhkimist, temale mõtlemist või temast rääkimist järgmise kolmekümne päeva jooksul.
Kui ta sulle ise helistab ja tahab sinuga rääkida või saadab sulle hunniku sõnumeid, vasta sõbralikult: „Ma lobiseksin meeleldi, aga mul on tööga kiire/pean tähtajaks valmis jõudma/tööl on inimestega kitsas/vms. Helistan tagasi, kui mahti saan. Ole tubli!”
Isegi praegu seda kirjutades tõuseb mul klimp kurku ainuüksi mõttest, et peaksin kellelgi, keda ma armastan/armastasin, paluma lõpetada mulle helistamine või sõnumite saatmine, kuni mul „on aega” temaga rääkida. Aga tõde on see, et eksilt sõnumite saamisest või isegi tema hääle kuulmisest võib saada sõltuvus. Ehkki see rõõmustab sind, mõjub ego paitavalt ja paneb end tähtsana tundma (sekundi murdosaks), tõuseb sellest tegelikult vaid kahju – mitte ainult su hetkemeeleolule, vaid ka võimalikele uutele suhetele, millele sa tähelepanu ei pööra, kuna eks on endiselt pildil. Nii et võta ennast kokku ja tee ära!
Nüüdsest peale ei tohi sa järgmised 30 päeva oma eksiga kontakteeruda. Kui tunned vastupandamatut soovi temaga ühendust võtta – mida sa kahtlemata tunned –, kirjuta oma mõtted, mida temaga jagada sooviksid, üles, et need hinge pealt ära saada. Peida see kiri sahtlisse, saada oma sõbrannale või kustuta lihtsalt ära. Mitte mingil juhul ära saada seda oma eksile!

3. päev: Õpi planeerima Eksile Mõtlemise Aega (EMA)

Kui su mõtted lähevad eksile, lükka need kõrvale ja tegele nendega siis, kui on EMA. Kui näiteks on esmaspäev, ütle endale, et mõtled eksile kolmapäeva õhtul kell 5. Suure tõenäosusega oled kolmapäevaks selle unustanud. Mis on hea.
Nüüd proovi seda aega veel neli päeva edasi lükata – ütle endale, et need mõtted peavad ootama nädalavahetuseni. Jätka, kuni sinu jaoks saab harjumuseks lükata mõtted eksile peast välja niipea, kui need tekivad. Nii ei saa need märkamatult ligi hiilida ja takistada sind süvenemast millessegi muusse.

4.–7. päev: Hakka eksi oma maailmast füüsiliselt kustutama

See on kõige raskem osa, kuid seda tuleb kindlasti teha, kui soovid eksi oma elust jäädavalt kõrvaldada. See tähendab, et sa pead viskama minema kõik, mis meenutab sulle, milline teie elu koos oli. Seda elu ei ole enam ega saa kunagi olema. Lase sel mõttel veidi settida, enne kui alustad eksi-suurpuhastusega.

Kui käisite pikemalt kui mõne minuti, hakkavad loomulikult kõik asjad su elus teda pidevalt meenutama. Ilmselt seksisite kodus igal võimalikul mööblitükil või oled sõna otseses mõttes ümbritsetud tema piltide, kingituste ja aluspesuga, rääkimata sellest, et ta on sinuga kõikjal kaasas tänu su kallile telefonile, kus on alles tema romantilised sõnumid, e-mailid, Twitteri ja Facebooki postitused ja kogu mosaiigi tähtsaim kild: tema number. Siin võivad asjad veidi keeruliseks minna, nii et võtame punkthaaval:

Kustuta tema telefoninumber JA kõik tema sõnumid. Kui sa ei leia endas jõudu seda teha, siis võid ajutise lahendusena need endale arvutisse ümber toksida, faili salasõna alla salvestada ja panna kusagile, kus sa seda iga päev ei näe. Mis silmist, see südamest.
Kustuta tema meiliaadress ja kõik meilid, mis ta sulle kunagi saatnud on. Kui sa ei talu mõtet, et pead neist igaveseks loobuma, salvesta need failiks ja peida koos sõnumifailiga.
Tema eemaldamine Facebookist tähendab, et sa ei tea enam, kas ta käib kohtingutel, magatab oma sekretäri või naeratab piltidel koos siresäärsete blondiinidega. Jah, see on raske, aga hädavajalik. Lõpeta tema jälgimine Twitteris. Ära käi tema kodulehel. Kustuta ta Myspace’ist. Kui see ei aita, palu mõnel arvutispetsil need lehed sinu brauseris ära blokeerida.
Korja oma kodus kokku kõik pildid ja paki need kastidesse. Eemalda kõik pildid teist kahest oma arvutist, telefonist ja öökapilt.

Jäta mälestuseks see Chaneli kott või Tiffany käevõru – päevaks, mil oled temast lõplikult üle saanud –, kuid kõik muud kingitused jaga ära või müü eBays maha. Vaata saadud raha kui preemiat võõrutuskuuri eest!

Kõik CD-d või lood sinu iPodil, mis sulle teda meenutavad, paki kastidesse, kustuta ära või salvesta kusagile mujale. Sa ei taha kiusatust, mida need sulle tekitaks – vastasel juhul kuulad sa neid napsusena koju tulles ja järgmiseks valid juba tema telefoninumbrit!
Ärge jätkake koos ühe katuse all, mis iganes põhjused selleks ka ei oleks. Esimese asjana peab üks teist välja kolima. Tee kõik, mis sinu võimuses, et see juhtuks.

Ära hakka meeleheitlikult kohtingutel käima. Järgmiseks kolmekümneks päevaks koosneb sinu sotsiaalne võrgustik sinu sõbrannadest, spordiklubist ja kosmeetikust.
Ära hala sõbrannadele eksiteemadel. Mida rohkem sa temast räägid, seda rohkem sa temale mõtled ja seda enam on sul kiusatus talle helistada, sõnumeid saata või tema järel Facebookis luurata.

Ära kola paikades, kus te koos käia tavatsesite. Tegelikult hoia eemale igalt poolt, kus on väikseimgi võimalus üldse mõnd meest kohata.
Keskendu oma tervisele. Inimestel on rasketesse olukordadesse sattudes kalduvus hakata käituma enesehävituslikult. Lävi inimestega, kellel on sulle hea mõju, ja tegele asjadega, mis garanteerivad sulle ka järgmiseks päevaks hea enesetunde, mitte pohmelli.

Järgneb.

Samantha Brett „JAHT. Meestest, kohtingutest ja seksist“, kirjastus Varrak