Üheksa üldse mitte rasket sammu suhkru tarbimise vähendamiseks

 (1)

Üheksa üldse mitte rasket sammu suhkru tarbimise vähendamiseks
Foto: Arno Mikkor

Täiskasvanud inimese keskmine soovitatav tarbimise kogus on kuus teelusikatäit suhkrut päevas. Seda kogust on aga väga lihtne toiduga saada. Näiteks magus tee või kohv, mis on kas üks või kaks teelusikatäit juba ühe korraga. Toetudes oma elukogemusele on täiskasvanul üsna kerge jääda soovitatava suhkrukoguse piiresse, kirjutab Tiina Ross raamatus „Tervislik, rasvane, magus, maitsekas“.

Kui aga kohvi-tee kordi on päevas rohkem kui üks, kulub kogu soovituslik suhkru kogus seal ära. Teine lihtne viis ületada päevane kogus on juua üks pudelitäis karastusjooki. Lastel on aga suurem risk ületada soovitatavat magusaine kogust, sest neil puudub teadmine mõõtudest, kilodest ja kaalust üldisemalt.

Nii tuleks lastele selgitada juba varakult toidu suhkrusisaldust, õpetada neid seda piirama ning jagada näpunäiteid, kuidas üldse valget rafineeritud suhkrut vältida, vähendada karastusjookide osa miinimumini ning öelda ei magusatele limonaadidele! Ülekaalulisi lapsi on juba väga palju, aga õnneks on see ka leidnud üldsuse tähelepanu ja üha enam kutsutakse üles tervislikumale toitumisele

Maiustamisel meeleolu ei parane

Peale rasket ja pingelist tööpäeva koju jõudes tunned väsimust ja esimese asjana soovid ennast õhtul premeerida. See tuleb sellest, et su serotoniini tase on tõenäoliselt madal. Kui aga serotoniini tase langeb, tekib suur tahtmine ahvatleva toidu järele, mis on tihti suhkrurikas.
Olgu selleks siis kook, küpsised, pirukad või mõni mahlajook. Trüptofaani sisaldus on neis väike ja serotoniini tootmine on piiratud ning seetõttu su meeleolu ei parane. Veresuhkru kõikumisega kaasneb hoopis väsimus ja oled jätkuvalt stressis.

Loe veel

Üheksa sammu suhkru tarbimise vähendamiseks

Sammud “viie suure” vastu, mis sisaldavad hinnanguliselt 75% meie kogu suhkru tarbimisest:
– karastusjoogid
– küpsised
– kommid
– küpsetatud magustoidud
– jäätis ja mahlajoogid, millele on lisatud suhkur

Kui te soovite ja suudate vähendada oma menüüst pea kolmveerand tarbitavatest suhkrutest, on võimalik järgmine:

– naised: kõrvaldada 78 000 kalorit toidust ja seega 10 kilo aastas
– mehed: kõrvaldada 110 000 kalorit toidust ja seega 15 kilo aastas

Mõned moodused, kuidas seda teha. Vahel harva soovid siiski süüa mõnda magustatud toitu, nagu näiteks jogurt, mis on ka kaltsiumi allikas. Minu arvates on jogurt ikkagi magustoit ja kaltsiumi tarbimiseks võib kasutada muid, paremaid ja seejuures looduslikumaid, allikaid.

1. samm. Märgi kuupäev, millal hakkasid oma toitumisharjumusi muutma. Räägi sellest tuttavatele ja ära katkesta oma plaani.

2. samm. Eemalda “viis suurt” oma köögist, oma sahtlist, käekotist, autost ja ära osta neid enam.

3. samm. Järgi tervislikku toitumist. Söö toitu ja suupisteid iga 3–4 tunni tagant, et hoida oma veresuhkur kontrolli all. Täida oma külmkapp köögiviljade, puuviljade, jogurti, valgurikaste liha- ja mereandidega – kanarind, kalad, krevetid jne.

4. samm. Joogiks eelista vett, millele saab lisada sidruni- või apelsinimahla. Küpsiste asemel vali puuvili.

5. samm. Hädapala. Hoia käepärast alati tervislik vahepala, näiteks pähklid või puuvili. Eriti kui oled väljas koos lastega. Siis ei pea kulutama tegelikult mittevajalikele kõrge suhkrusisaldusega “näljakustutajatele”.

6. samm. Kui tekib magusaisu, kannata 4–12 minutit. Seda nimetatakse kiusatuseks ja püüa selle aja jooksul millelegi muule keskenduda. Tõuse üles ja kõnni ringi, leia mingi tegevus. Pea meeles, et ärevus on lihtsalt tunne. Kui see tunne saab katkestatud, näiteks telefonikõne pärast, unustad selle tunde.

7. samm. Hõivamise plaan. Palun tee käsitööd, hea on ka lugemine, kudumine jne. Püüa vältida kiusatust õhtuti, mil tegelikult oht selleks on suurim.

8. samm. Vali mõistusega, mitte silmadega. Vastupandamatu isu korral mõtle, mida suhu pistad. Tume šokolaad on hea valik.

9. samm. Mine voodisse. Kui kõik muu ebaõnnestub, proovi magada. Paljud inimesed söövad, kui nad on väsinud, aga nad vajavad hoopis head und.

Paljud inimesed kurdavad väsimust pärast leiva, suhkru, maiustuste ja šokolaadi söömist. Mõned tunnevad end ka pärast lõunarooga ja sellele järgnenud magustoitu unisena. Väsimusele just pärast söömist võib ennekõike olla põhjuseks tugev eine, mis sisaldab rohkelt tärklist ja suhkrut.
Kõrge suhkrusisaldusega toidu söömine võib esile kutsuda rõhutust, väsinud vaimu, unisust, ning vajadust hädasti väikese uinaku järele. Kuna pärast söömist kiireneb ainevahetus, tahab organism veidi rahu. Seega peale sööki suunab organism vere seedeelundkonda ja seetõttu väheneb lihaste ning aju verevarustus, millest võibki tekkida unisus. Juba vanarahvas lasi leiba luusse ja seda mitte ilmaaegu.

Kui unisus tekib vahel harva, pole põhjust muretseda. Kuid kuisee muutub tavaliseks, siis võiks see olla põhjus teha muudatusi oma toiduvalikus. Enamikul juhtudel on just söömise järgne väsimus seotud liigse suhkruga toidus. Sest pane tähele, et väsimus tekib eriti pärast kookide ja kondiitritoodete söömist, mis on väga normaalne, kuna suur kogus suhkrut vajab seedimist!

See oli üks väsimuse põhjustest pärast söömist, aga sarnaste nähtudega võib endast tunda anda ka diabeet. Oluline on oma tervist kontrollida, kui väljenduvad diabeedi esimesed sümptomid.
Probleemidest võivad päästa kvaliteetne, tervislik ja tasakaalustatud toitumine, mõõdukas liikumine ning reguleeritud kogus magusaid ja tärkliserikkaid toite

Tiina Ross „Tervislik, rasvane, magus, maitsekas. Miks ja mida me sööme“, kirjastus Estada

https://www.rahvaraamat.ee/p/tervislik-rasvane-magus-maitsekas-miks-ja-mida-me-s%C3%B6%C3%B6me/682646/en?isbn=9789949900558

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare

ELUTARGA TOP

Viimased uudised