L a h e n d a m a t a a s j a d

Minevikust on iseäranis raske lahti lasta, kui mõistus vaevab end lahendamata asjadega. Meeleteadliku elu paradoks seisneb selles, et minevikust vabanemiseks tuleb sellega kõigepealt leppida, või nagu üks tark inimene on kunagi öelnud: „Me ei saa muuta seda, mida me pole õnnistanud.” Oma asjadest vabaneda üritades avastasingi, et ma ei saanud neist lahti lasta, kui ma polnud neid enne tulle viskamist ükshaaval vaadanud ja nendega seostuvaid mälestusi täielikult omaks võtnud.
Meie meel, mis on mineviku olevikuhetkes omaks võtnud, jõuab valikutest vabasse kõrgemasse teadvusesse, kus minevikukogemused kerkivad meelde ja mööduvad, ilma et klammerduksime nende külge või annaksime neile hinnanguid. Kui oleme mineviku olevikuhetkes omaks võtnud, muutuvad mälestused erapooletuks, neist saab taust meie eksistentsile ja sellega vallandub energia, mida seni kulutasime minevikust kinni hoidmisele. Nüüd tunneme end veidi vabama ja elujõulisemana.
Kui me ei hoia minevikuga tarka distantsi, on meil pea võimatu ilma viha või enesehaletsuse küüsi sattumata üle saada valusatest ja traagilistest seikadest ja käest lastud võimaluste kahetsemisest. Ent kui vaatame möödunud sündmusi oleviku seisukohast, siis toome mineviku olevikuhetke. Suunates oma tähelepanu teadlikult, pääseme mineviku võimu alt vabaks ja jätame iganenud köidikud seljataha.

ENAMIKKU MEIST ON ÄRA TÕUGANUD KEEGI, KEDA OLEME IHALDANUD.

Võtame näiteks mahajätmise. Enamikku meist on mõnikord ära tõuganud keegi, keda oleme ihaldanud. Minu kogemused selles vallas on väga valusad. Ent kuidas hing nendesse seikadesse suhtub? Erinevalt egost, kes kaotusi tõlgendades samastab end mahajäetud ja kannatada saanud osapoolega, näeb hing suuremat pilti. Hingetasandilt neile valusatele kogemustele tagasi vaadanud, taipame, et kunagised kaotused on tulnud meile hiljem kasuks.

Kahjuks ei paista paljud eakad sellest aru saavat. Olen suhelnud õnnetute inimestega, kes raiskavad minevikus kogetud ebaõigluse pärast põdemisega hulga aega. Solvangute kokkulugemisest ja vaenukirve ihumisest saab otsekui hobi. Ometi toob see kaasa vaid meelekibedust, nagu nägin eaka naisterahva puhul, kes mulle üsna sirgjooneliselt teatas, et ta ei andesta oma ammu surnud vanematele eales seda, kuidas nad teda teismelisena kohtlesid. „Elu seeski ei andesta!” sõnas ta väga iseteadlikult ja pigistas oma artriidist vaevatud käed rusikasse. Tema kibestunud ja mõttetu hoiak, mis tegi kõige rohkem liiga talle endale, lõi mind pahviks. Mõistagi oli tal valida, kas andestada ja minna lasta või jääda igaveseks vimma pidama.
Kui teil on surnud inimesega midagi lahendamata, on arukas täita oma teadvus halastuse ja andestusega ja lasta nõnda sellest küsimusest lahti. Jälgige, kuidas teie keha ja mõistus mälestuse üles kerkides pingule tõmbuvad, ja proovige tasapisi leebuda. Te ei pea juhtunut eitama, mõtestama, õigustama ega oma tundeid alla suruma, vaid teie eesmärk on valu täielikult omaks võtta ja niiviisi seda leevendada. Suunanud valule kogu tähelepanu, märkate, et teie vimma põhjustab vaevu tajutav trots: teie suutmatus andestada tuleneb sageli sellest, et te ei tahagi seda teha. Abi võib olla andestamisrituaalidest, näiteks teile liiga teinud inimesele kirja kirjutamisest või tema foto keskendunud vaatlemisest, mille vältel kujutate oma vihavaenlast ette hingena, kel on omad kannatused ja puudused.

Oskus olevikus tervenisti kohal olla muudab olevikuhetke tugevamaks kui kõige rängemad mälestused. Liikumine ego piiridest välja üha suuremasse avarusse teeb olevikuhetke võimsamaks, külluslikumaks ja täiuslikumaks.

Kui elavatega on midagi lahendada, soovitan tungivalt nendega kokku saada. Olen paljud oma suhted – iseäranis oma sugulastega – ümber kujundanud, istudes inimestega lihtsalt maha ja olles valmis nendega teistmoodi suhtlema. Pole vaja teisi rünnata ja nõuda: „Me peame rääkima!” Juba kokkusaamine aitab minevikus toimunut – mälestusi, teisest inimesest tekkinud kuvandit ja kõike seda, mis ta teile tegi – olevikuhetkes teist moodi teadvustada. Kui olevik on minevikuga ühendatud, hakkab vaen lahtuma. Üllatunult näete, et leppimisega pääseb valla hulk energiat, mis annab teile aimu, kui suurel määral olite seda kulutanud, et vimma pidada.

Ram Dass „Ikka siin. Kohanemine vananemise, muutuste ja surmaga“, kirjastus Pilgrim 2015