Tere tulemast võimuvõitluse pimedasse orgu. Te mõlemad olete täiesti veendunud oma õigsuses. Kui vaid partner näeks, kui imeline sa tegelikult oled! Ja nõustuks tegema kõike, mida sa tahad (või millele sa vihjad või omaette soovid, ent välja ei ütle) ja täpselt nii, nagu sa tahad. Siis oleks kõik HÄSTI. Võimuvõitlus on tõeline õnnetus.
Aga tead, mis? Jah, sa arvasid õigesti...
See on ka vältimatu!
See võimuvõitlus ilmneb alati, kui romantiline armastus vaibub.
Ja nagu romantilisel armastusel, on ka võimuvõitlusel oma eesmärk. Teie vastandlikkus teeb teie abielu põnevaks (kui saad üle arvamusest, et kõik peab olema sarnane). Vastanditevaheline pinge, mille vastandlikkus tekitab, on vajalik su lapsepõlvehaavade ravimiseks.
See annab sulle energiat, et võiksid oma probleemid lahendada. Ja see aitab teil mõlemal koguda psühholoogilist ja emotsionaalset jõudu.

„Sa ei arvesta MITTE KUNAGI mu tunnetega!“
„Sa ei sea MITTE KUNAGI mind tööst ettepoole!“
„ALATI peab olema, nagu sina tahad?“
„ALATI sa kritiseerid, kui ma midagi sinu heaks teen!“

DEŠIFREERITUD VASTANDLIKKUS

„Oot-oot,” võid sa mõelda, „tegelikult me sobime nii mitmeski mõttes. Me armastame ühesugust toitu ja ühesugust puhkust ning me kasvasime üles ühtmoodi...”
Jah, teil võib olla nii mõndagi sarnast. Aga me leiame, et paaride käitumine on vastandlik kahel põhilisel viisil: 1) kas nad eelistavad struktuuri või vabadust; 2) kuidas nad lahendavad stressi ja konflikte.
Kui jutt on struktuurist, mis vastandub vabadusele, siis Helenil ja minul on selles suhtes väga erinevad arvamused. Nädalavahetustel, mil me koos vabad oleme, tahab Helen kohe kõik ära planeerida.
Ta loeb filmi- ja restoraniarvustusi. Seejärel tuleb ta minu juurde küsimusega, milliseid pileteid osta ja milliseid reserveeringuid teha. Ma olen aru saanud, et see planeerimine aitab Helenil meie koosolemist rohkem nautida. Ta võib lõõgastuda ja end tõeliselt hästi tunda, kui plaanid on paika pandud.
Mina aga eelistan, et nädalavahetused poleks planeeritud. Mitte et ma tahaks koju jääda ja terve päeva seina vahtida. Mul poleks midagi selle vastu, kui me lähme mõnda filmi vaatama või restorani,
mille leidmisele ta on aega kulutanud. Ma lihtsalt hindan spontaansust. Minu jaoks pole tore olla planeeritud aja jooksul mingi planeeritud tegevuse lõksus. Ma tahan lõõgastuda ja uidata ringi, ilma
et mul oleks mingit eesmärki. See oli meie vahel tõeline probleem, kuni leidsime, kuidas nautida oma nädalalõppe nii, et see rahuldaks meid mõlemaid.

KILPKONN JA RAHETORM

Kuidas siis kaks vastandlikku inimest õpivad koos elama? Kõigepealt on oluline erinevused ära tunda, ilma et teisele midagi ette heidetaks. Saage aru, et teil saavad olema paljude asjade suhtes vastandlikud arvamused. Ja kummagi kohta ei saa öelda, et tal pole õigus. Kui saate sellest aru, võite koos kujundada oma õnnelikke elumustreid.
See toob meid järgmise punkti juurde. On olemas viis, kuidas edukalt oma suhet juhtida, nii et kumbki poleks stressis. Avastasime koos Heleniga juba varem, et inimeste reaktsioonid stressile ja konfliktile jagunevad kaheks: vähendamine (minimeerimine) või suurendamine (maksimeerimine). Kui vähendajad on närvis, kipuvad nad oma reaktsioone endale hoidma. Nad hoiavad niimoodi energiat kokku. Me nimetame seda inimest Kilpkonnaks, sest ta tõmbub tagasi enda sisse nagu kilpkonn kilbi alla. Kui suurendajad on närvis, väljendavad nad end valjuhäälselt kõigile, kes on kuulmisulatuses. Me nimetame seda inimest Rahetormiks – sest sul on tunne, nagu loobitaks sind golfipallisuuruste raheteradega. Kilpkonnad vajavad distantsi. Nad tahavad vabadust. Neile meeldib omaette aega veeta, tegelda oma mõtetega. Niimoodi nad laevad end. Nad tegelevad tunnetega vaikselt enda sees, mõeldes järele, enne kui reageerivad. Nemad on need, kes hoiavad tasakaalu.
Nad meenutavad teistele, et tuleb lõdvestuda, kui pinge muutub liiga suureks. Pealtnäha paistab, et nad lükkavad asju edasi ega saa eriti palju tehtud. Aga „aeglane ja järjekindel võidab võidujooksu”.
Ja kõik, mida nad sinult vajavad, on see, et sa neid usaldaksid ja laseksid neil mõnda aega segamatult olla, ning Kilpkonnad võivad mägesid liigutada.
Rahetormid seevastu elavad suhtlemisest. Nende energia voogab väljapoole ja nad eelistavad oma tunnetega tegelda koos teistega. Nad on suurepärased perekonna dünaamika eest hoolitsejad. Tegelikult, see oli ilmselt Rahetorm, kes selle raamatu ostis! Selle asemel et hoolikalt analüüsida, tegutsevad Rahetormid hetke ajel. Neil on hea intuitsioon ja nad „saavad asjale pihta”. Koos oma partneriga lõbutsemine – kinos käimine, külaliste kutsumine – on suurepärane viis enda laadimiseks. Lisaks pole sul vaja muretseda, millal nad asjad ära teevad. Nad peavad tegema nimekirju. Ja neile tõepoolest meeldib lõpule viidud asju nimekirjast maha tõmmata.

Kui Kilpkonn ja Rahetorm jäetakse autopiloodile, ajavad nad teineteist HULLUKS. Aga ime on see, et Kilpkonn ja Rahetorm peaaegu alati abielluvad teineteisega. Vahel on täiesti selge, kes on Kilpkonn ja kes Rahetorm. Ent mõne teise paari puhul pole see nii selge, kuni tekivad probleemid. Nagu võimsad magnetid tõmbuvad need vastandlikud energiad kirglikult ja lootusetult teineteise poole. See on tõsi kõigi paaride puhul, kellega me oleme kohtunud – ja käib ka Heleni (Rahetorm) ja minu (Kilpkonn) kohta.
Stressiolukorras läheb mul probleemiga tegelemiseks aega vaja. Nii saan asja selgemaks. Samas olukorras tegeleb Helen sellega välispidiselt, rääkides oma tunded lahti. Ta kaalub olukorda ühest küljest, seejärel teisest, siis kolmandast, ja arutab need kõik minuga läbi, enne kui ühe juurde pidama jääb.

Enamiku ajast leidsime viise, kuidas kohandada mõlemat viisi ja hakkama saada, aga kui tundsin, et olen üle koormatud, pidin tagasi tõmbuma. Ja siis hakkas Rahetorm rahet puistama, et saada mu tähelepanu. See ei aidanud mind mitte üks põrm!
Helen nägi, et mida kõvemini ta rahet pillub, seda rohkem ma tagasi tõmbun. Tagasitõmbumine oli talle väljakutseks. Ühel päeval Helen taipas. Ta armastab näputööd ja ta otsustas, et alati, kui mina tõmbun tagasi, hakkab ta sellega tegelema. See annab talle võimaluse keskenduda millelegi muule peale minu ja tal on kergem tagasi tõmbuda ning anda mulle vajalikku aega.
Nüüd, kui ta on õppinud oma energiat niimoodi kanaliseerima, on tal olemas täielikult taastunud ja otsusekindel partner, kellega probleemi lahendada. Ja see partner on ka tänulik. Ma tõepoolest hindan seda, et ta on õppinud leppima sellega, et vajan aega, enne kui saan taas lülituda enda parima minana. (Ja meie lapsed ja lapselapsed on samuti sellest kasu saanud – sest neil kõigil on suurepärased käsitöö-jõulusokid!)
Nagu romantilise armastuse trikk, on ka Kilpkonna ja Rahetormi eripärad loodusseadus. Asi toimib nii: mida sügavamale Kilpkonn oma kilbi alla tõmbub, seda rohkem Rahetorm rahet pillub, mida rohkem Rahetorm rahet pillub, seda sügavamale Kilpkonn tõmbub.

PEA MEELES! SINU VÕIMUSES ON MUUTUDA

Suur pöördepunkt saabus siis, kui me lõpuks mõistsime, et ei pea olema Kilpkonna ja Rahetormi vägikaikaveo ohvrid. Me saavutasime kontrolli selle üle, kui palju Rahetorm rahet puistab ja kui palju Kilpkonn tagasi tõmbub. Jah, sinu ja su partneri võimuses on panna see loodusseadus enda kasuks tööle. Me õppisime järgmist...
Kõik Rahetormid, kes te seal olete: muidugi te tahate möllata, kui Kilpkonn oma kilbi alla tõmbub. Aga ärge tehke seda! See ei anna teile seda, mida te saada tahate. Kilpkonnad tõmbuvad tagasi seetõttu, et nad tunnevad nagu oleksid nad üleujutatud.
Kilpkonna ärritab ka see, kui sa süüdistad teda milleski, mis on suhte puhul viltu läinud, või veenad teda tegema seda, mida sina tahad. Kilpkonnad vihkavad seda, kui neid analüüsitakse. Rahetormid võivad ka energeetiliselt hõivata suurema osa suhtes. See tekitab Kilpkonnale tunde, et temaga ei arvestata. Käitu mõne sellise mustri järgi, Rahetorm, ja su Kilpkonn jääb oma kilbi alla kükitama.

Kas sa tahad, et su Kilpkonn välja tuleks? Tee see tema jaoks turvaliseks. Tunnusta valjult kõike, mida ta teeb. Ta on uhke selle üle, et kindlustab stabiilsuse ja hoiab kodus korda. Tunnusta neid andeid. Kui Kilpkonn tunneb end turvaliselt, siis pole tal põhjust peitu pugeda. Anna talle natuke aega kilbi all olemiseks ning varsti tuleb ta välja ja suhtleb sinuga (pealegi tunneb ta end seal kilbi all mõne aja pärast üksildasena!).
Veel üks asi Kilpkonnade kohta. Kui viia nad viimase piirini, saavad neist Nähvavad Kilpkonnad! Nende sinnamaani viimine võib võtta kaua aega. Aga kui nad selleni on jõudnud, siis vaata ette! See pole ilus vaatepilt.
Ja nüüd kõik Kilpkonnad, kes te seal olete: kui näete, et pea kohal kogunevad Rahetormi pilved, siis muidugi tahate peitu pugeda. Ärge tehke seda! Et rahe vastu teie kilpi ei peksaks, olge julged ja pistke pea välja. Rahetormid möllavad seetõttu, et neil on kõik üle pea kasvanud. Nad tunnevad sageli, et hoiavad üleval maailma raskust. Ja kui te tagasi tõmbute, on Rahetorm veel rohkem üksi. Niisiis kohe, kui kuulete, et hakkab rahet sadama, pöörake talle täit tähelepanu. Pakkuge lahkelt toetust. Viige talle lilli, kirjutage kena kirjake, arvestage ta tunnetega.
Kõige tähtsam on Kilpkonnadel meeles pidada, et oma Rahetormiga tuleb õrnalt rääkida. Kogu aeg, aga eriti siis, kui üks teist on ülekoormatud või teda ei tunnustata. Kinnita Rahetormile, et toetad teda. Kui Rahetorm mõistab, et ta võib sinule loota, kaovad tumedad pilved ja päike tuleb jälle välja.

RAHUSTA RAHETORMI, TOO KILPKONN PEIDUST VÄLJA!

Niisiis, kui teineteise hulluksajamine on kõige halvem stsenaarium, siis milline on kõige parem? See, et Kilpkonn ja Rahetorm õpivad koos tantsima. Ja nad teevad seda nii, et õpetavad teineteisele seda, mida nad kõige paremini oskavad. Kilpkonnad õpivad, kuidas oma energiat väljapoole suunata ja „näidata ennast”. See tähendab enda väljendamist selgelt ja valjult, nii nagu teeb Rahetorm. Ja Rahetorm peab õppima Kilpkonnalt, kuidas tagasi astuda ja oma energiat hoida. Selline vahetus aitab mõlemal saavutada tähtsaid oskusi – ja (me julgeme seda öelda) muutuda rohkem teineteise sarnaseks.
Ehkki vastandlikkus tõmbab meid oma partneri poole (muidugi alateadlikult), on irooniline see, et mõlemad partnerid peavad õppima, kuidas teineteisega rohkem sarnaneda. Ja see hõlmab neid osi, mida nad peavad kõige tüütumaks!
Kui Rahetorm muutub rohkem Kilpkonna sarnaseks ja Kilpkonn Rahetormi sarnaseks, on tasakaal loodud. Lisaks sellele aitavad need uued oskused saada kummalgi paremaks inimeseks.
See on meie enda teha, kui palju Kilpkonn tagasi tõmbub või Rahetorm möllab. Selle vastandlikkusega töötamine aitab meil tervendada teineteise lapsepõlvehaavu. Andes oma partnerile seda, mida ta vajab, arendame endas uusi omadusi ja need omakorda aitavad meil kasvatada oma psühholoogilist ja emotsionaalset jõudu. See, et saame seda teineteisele anda – tegutsedes nii katalüsaatorite kui kaaslastena sellel teekonnal –, on armastava suhte tõeline maagia ja ime.

Helen LaKelly Hunt ja Harville Hendrix "„Abielu lihtsad tõed“, kirjastus Pilgrim 2015