Vajalik teraapia

Ent spetsialiste teeb murelikuks see, et tablettide kõrval jääb vajaka kognitiivsest käitumisteraapiast, mis annab koos ravimitega depressiooniravis häid tulemusi. Teraapia on oluline, sest arstid ei tea – kuigi psüühikahaiguste ravimite arenduses tehakse iga aastaga edusamme –, kas konkreetsele inimesele mõjub pigem teraapia, tabletid või mõlemad korraga. Seetõttu soovitatakse ka OECD raportis, et riigid võiksid parandada teraapia kättesaadavust.
Siinkohal tuleb mängu raha. Uuringud näitavad, et kui haigekassa teraapiakulusid ei kata, kipuvad patsiendid sellest loobuma. Sellest aastast on ka Eestis püütud inimesi rohkem psühholoogi juurde saata. Igal perearstil on selleks nüüd teraapiafond, millest makstakse teatud arv seansse kindlale hulgale patsientidele. Haigel tuleb katta ainult tavaline viieeurone visiiditasu. Perearstide liidu juhi Diana Ingeraineni sõnul kasutatakse võimalust inimesi psühholoogi juurde saata usinalt, kuid praegu saab selle raha eest teraapiasse suunata umbes neli patsienti kuus ja seda on tema hinnangul liiga vähe.

Ravi kannab vilja

Proovikividest hoolimata on psüühiliste haiguste ravi siiski vilja kandnud, sest enesetappude arv väheneb nii Eestis kui ka OECD riikides keskmiselt. 1990. aastate alguses tehti Eestis 100 000 inimese kohta 30–40 enesetappu, aga 2012. aastal 16,6. Osalt on põhjus elukvaliteedi tõusus, kuid tähtis on ka suurem teadlikkus vaimsetest probleemidest, sest paljud enesetapud on seotud just psüühikahaigustega. Enesetappudega seostatakse veel väikest sissetulekut, alkoholi ja narkootikumide liigtarbimist, töötust ja sotsiaalset isoleeritust. OECD riikide hulgas tehakse kõige vähem enesetappe Türgis, Kreekas, Mehhikos, Itaalias ja Iisraelis (100 000 inimese kohta alla seitsme). Kõige rohkem enesetappe tehakse Koreas, kus 100 000 inimese kohta võtavad oma elu 30 inimest aastas.