Mida teha aegunud ravimitega?

Kui ravimid on aegunud, kõlbmatuks muutunud või neid mingil põhjusel enam ei kasutata, siis on kaks võimalust: viia ravimid apteeki või kohalikku ohtlike jäätmete vastuvõtupunkti. Mõlemal juhul saab ravimeid ära anda tasuta.
Apteeki saab ära anda ainult kõlbmatuid ravimeid, siinkohal tasub meeles pidada, et apteek ei ole kohustatud vastu võtma toidulisandeid, loodustooteid ja meditsiiniseadmeid. Samuti ei võta apteek vastu tühje ravimipakendeid, süstlaid, termomeetreid. Neid võib viia lähimasse ohtlike jäätmete vastuvõtupunkti. Ka apteeki viidud kõlbmatud ravimid jõuavad jäätmejaama, kus jäätmekäitlejad korraldavad ravimijääkide ohutu hävitamise.
Ravimeid apteeki viies võiksid need olla originaalpakendis. Tablette ei tohiks võtta purkidest ja blisteritest ehk lehtedest välja. Ravimeid apteeki üle andes koostab apteeker vastuvõtuakti, mille jaoks on vaja üleandja kontaktandmeid.
Koduste olmejäätmete hulka ei tohi ravimeid visata, sest siis võivad ravimid sattuda laste või koduloomade, samuti kolmandate isikute kätte. Lisaks saastavad olmejäätmete hulka visatud ravimid keskkonda.

Tervise ja keskkonna kaitseks

Enamik ravimeid on mittesihipärasel kasutamisel otseselt ohtlikud tervisele või ohustavad keskkonda. Terviseriskidest on juttu ravimi pakendil, infolehes, kuid keskkonnariskidest eriti ei räägita. Viimastel aastatel on keskkonnast, peamiselt veest, tuvastatud järjest enam ravimite jääke. Kuigi valdavalt on kogused väikesed ja jäävad tunduvalt allapoole tavapäraste saasteainete sisaldusi, võivad ravimijäägid laiemas perspektiivis põhjustada probleeme. Ravimid sisaldavad erinevaid aktiivseid aineid, mille mõju keskkonnale ei ole veel nii palju uuritud. Kuigi enamik ravimitest laguneb keskkonnas kiiresti, tekivad pideva kasutuse järel siiski suhteliselt suured jääkide kogused. Otsene kahjulik mõju võib olla veeorganismidele, näiteks hormoonpreparaadid võivad põhjustada kaladel ja kahepaiksetel looteeas soomuutusi, mille tulemusel võivad nad muutuda sigimisvõimetus. Mitmed ravimid ei ole biolagunevad ja oma püsivuse tõttu võivad need lõpuks jõuda joogivette.

Artiklis on tuginetud ravimiameti infole.