“Ravimitest soovitame kangemaid sümptome leevendavaid ravimeid. Olemas on erinevaid pihustatavaid tooteid, mis sobivad ka haige pereliikmetele gripi profülaktikaks. Need on efektiivsed aidates takistada viiruse edasitungimist organismi, kuigi need gripihaigele endale kahjuks enam ei mõju,” selgitas Lehari.

Ravi tuleb alustada kohe. Lehari sõnul pole paha regulaarne kätepesu antiseptikuga või õhtuti põletikuvastase toimega suuloputusvahendi kasutamine. “Tuleb juua palju vett või teed, sest palavikuga kaotab inimene palju vedelikku, ühtlasi aitab vedeliku tarbimine puhastada organismi. Leevenduseks leiab apteegist erinevaid kuumi jooke. Gripitees sisalduv paratsetamool vähendab valu ja palavikku, pseudoefedriin teeb nina lahti, enesetunne paraneb, aga kindlasti tuleb järgida maksimaalset päevast kogust, seda jooki ei tohi juua iga paari tunni tagant,” hoiatab proviisor.

Liiga suures koguses gripitee joomisega võib organismile kasu asemel hoopis kahju teha. Peab jälgima, et eri raviminimede taga ei peituks üks ja sama toimeaine. „Gripiteed ostes peaks ka apteekriga nõu pidama, sest nad on üsna erinevad – mõned on köha ja mõned kurguvalu vastu.“ Alati soovitab proviisor haigestudes juurde võtta C-vitamiini kas preparaadina või süüa palju tsitruselisi või kodumaiseid astelpaju- või mustsõstramarju. Kui grippi korralikult välja ei ravi, siis võivad tekkida tüsistused, millest kergemalt pääseb põskkoopapõletikuga ja raskemal juhul tekib kopsupõletik.

Meelespea, kuidas ennetada grippi?

• ​​Viirushaigusi aitab väga hästi ennetada kätepesu. Kindlasti peaks käsi pesema enne söömist ja ka pärast aevastamist.
• Köhimiseks on kõige parem kasutada ühekordseid salvrätte, mis seejärel ära visata. Kui köhida või aevastada peopesasse, siis satuvad viiruse osakesed ukselinkidele, telefonidele, arvuti klaviatuuridele ja muudele esemetele, mida teised inimesed ka kasutavad.
• Kui tunned, et energiat napib või külmetushaigused kimbutavad sageli, siis tasub uurida, ega organismil pole puudu mõnest ainest. Nõu võiks pidada apteekriga, kes oskab sõltuvalt inimese vanusest ja kaebusest soovitada mõnda vitamiinipreparaati, mida võib võtta kindla kuurina.
• Organismi aitab tugevdada mitmekülgne toitumine ja liikumine värskes õhus.
• Pane perearsti juurde aeg kinni ja lase end gripi vastu vaktsineerida.