„Levinuim diabeedivorm on 2. tüüpi diabeet, mida võib lugeda heaoluühiskonna haiguseks. Igal aastal avastatakse 10-st kontrollis käinud inimesel kahel kõrgenenud veresuhkrutase, mis alati ei tähenda, et inimesel on diabeet, vaid võib ka olla kõrgenenud oht haigestuda. Paraku näitab haigus pidevat kasvutrendi ja suurimaks riskigrupiks on keskealised mehed,“ kommenteeris Qvalitas Arstikeskuse peaarst dr Toomas Põld.

Haiguse peamiseks põhjuseks on eelkõige vale toitumine ja vähene liikumine. „Inimesed tarbivad liiga palju kergeid süsivesikuid, süüakse palju nisutooteid, õlis tehtud tooteid ning tihti tehakse toiduvalik selle järgi, kui kiiresti toit valmis saab,“ lisas Põld.

Üldiselt on keeruline aru saada, et inimene põeb diabeeti, haiguse diagnoosimiseks tuleb ikka analüüs teha. Kuid mõned ohumärgid siiski on - pidev janutunne, eriti öösiti, krambid jalgades ja sügelev nahk. Sellistel puhkudel tuleks kindlasti perearsti poole pöörduda ja paluda omale vereanalüüs teha.

Eestis on hetkel ligi 70 000 diabeetikut, kuid umbes pooled tegelikult suhkruhaigust põdevad inimesed ei tea, et nad diabeeti põevad, seetõttu on tegelik haigete arve oluliselt suurem.