Seda enam, et üks teine kaastöötaja, istuva elu- ja tööviisiga autojuht, kinnitas - tema joob sellises koguses kirsimahla juba aastaid ja seljavalu on ammu unustatud mure.

Hoogu lisas "kirsiravile" hiljuti Alkeemia.ee-s ilmunud artikkel.

"Uusimad uuringud on näidanud, et vähemalt üks naine neljast kannatab artriidi, luuvalu või krooniliste peavalude käes. Kui sinagi kuulud nende hulka, siis võib iga päev ühe kausitäie kirsside söömine su valu leevendada ilma magu ärritamata, nagu on tänapäeval paraku tavaks paljudel valuvaigistitel, kinnitavad Michiganis asuva East Lansingi ülikooli teadlased. Nende töö on näidanud, et kirssidele erepunase värvi andvad ühendid nimega antotsüaniinid on üheaegselt ka tugeva põletikuvastase toimega, mis ületab ibuprofeeni ja aspiriini mõju kümnekordselt.

"Antotsüaniinid aitavad takistada nende võimaste ensüümide tekkimist, mis põhjustavad kudede põletikku. Seeläbi võivad antotsüaniinid ära hoida ja ravida paljusid eri tüüpi valusid," selgitab professor Muraleedharan Nair, kes töötab Michigani ülikoolis toiduteaduse alal. Tema soovituseks on iga päev süüa 20 kirssi (kas värskeid, külmutatuid või kuivatatuid), kuni valu on läinud," vahendab Alkeemia.ee.

Vaatamata kõigele toredale, mida raadios räägitakse ja internetis kirjutatakse, tasuks enne kirsimahla või kirssidega valu leevendamist maha istuda ja tervet talupojamõistust rakendades rahulikult mõelda.

  • Jah, kirsid kui marjad sisaldavad põletikuvastase ja valuvaigistava toimega antotsüaniinide. Aga kas just need kirsid, mis minu koduaias kasvavad või mida ma ühel konkreetsel päeval poest-turult ostan? Jah, ei või ei tea?
  • Ravimitele on peale märgitud konkreetne toimeaine sisaldus. Kui palju põletikuvastase ja valuvaigistava toimega antotsüaniinide sisaldab peotäis kirsse? Tean või ei tea?
  • Poes müüdav kirsimahl on valmistatud mahlakontsentraadist. Kui palju antotsüaniinide see sisaldab? Kas üldse? Tean või ei tea?
  • Kaks liitrit kirsimahla päevas ära juua on päris palju. Kui tarbid ka teisi jooke ja vedelaid toiduaineid (nt supp), suureneb vedelikukogus veelgi. Oled sa kindel, et su neerud ja süda sellist koormust tervislikuks peavad? Mida sinu arst nii suure vedelikukoguse igapäevasest rutiinsest tarbimisest arvab?
  • Mahlale, välja arvatud pirni- ja viinamarjamahl, võivad tootjad lisada maitse parandamiseks suhkruid ja suhkrutooteid (kuni 15 g liitri mahla kohta). Suhkrud kuuluvad süsivesikute hulka ning on tegelikult roheliste taimede poolt kinni püütud päikeseenergia, mille nad fotosünteesi abil ümber töötlevad. Suhkru liigse tarbimisega teed oma tervisele karuteene. Mahla ei tohiks juua üle 1–2 klaasi päevas, soovitab Tervise Arengu Instituut. 
  • Hammaste kaariesekahjustuse tekke ehk happerünnaku tugevuse seisukohalt on kõige olulisem "pahategija" toiduaine suhkrusisaldus. Hambasõbralik toitumine tähendab, et söögikordade vahele on jäetud piisavalt pikad pausid. Toidukordade vahepeal olgu janujook puhas vesi. Kuni neli toidukorda päevas ning söögikordade vahepeal näksimise vältimine annab süljele aega happerünnaku tagajärjed taasmineraliseerida. Kas sa suudad nelja korraga päevas piisavalt süüa ja sinna kõrvale ka kaks liitrit mahla ära juua? Võib-olla pole asi proovimist väärt.
  • Kuid samas - kausitäie kirssidega päevas pole suure tõenäosusega võimalik oma tervist pöördumatult kahjustada. Seda enam, et kirsid maitsevad tõesti väga hästi!